BURSA’DA BÜYÜK FİRMALAR BELLİ OLDU
‘Bursa 250 Büyük Firma Araştırması-2022’ sonuçları açıklandı...

21 Kasım 2023 Salı 12:05
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) kent ekonomisine ışık tutmak amacıyla bu yıl 26’ncı kez gerçekleştirdiği ‘Bursa 250 Büyük Firma Araştırması-2022’ sonuçları açıklandı.
Firmaların net satışlarına göre ilk üçte sırasıyla Tofaş, Oyak Renault ve Uludağ Elektrik yer aldı. Bursa iş dünyasının ticareti sınırlayan tüm şartlara rağmen Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda inançla ve gayretle çalışmayı sürdürdüğünü belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve finansal istikrarın sağlanmasıyla çok daha büyük başarılara ulaşacağız” dedi.
BTSO’nun en geniş saha çalışmalarından biri olan ‘Bursa 250 Büyük Firma Araştırması - 2022’ sonuçlandı. Buna göre 250 Büyük firmanın net satışları, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artışların da etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 116’lık artışla 664,7 milyar TL oldu. 2022 yıl sonunda TÜFE yüzde 64,27 ÜFE ise yüzde 97,72 olarak hesaplanmıştı.
Üretimden satışlar yüzde 112 arttı
250 Büyük Firma’nın 2022 yılında oluşturduğu katma değer, 2021 yılına göre yüzde 86’lık artışla 104 milyar TL’ye yükseldi. Söz konusu dönemler karşılaştırıldığında, Bursa’nın en büyük firmalarının özkaynakları yüzde 133’lük yükselişle 192,3 milyar TL’ye, aktif büyüklükleri yüzde 88’lik artışla 450,2 milyar TL’ye, dönem karları yüzde 88’lik artışla 56,4 milyar TL’ye, üretimden satışları ise yüzde 112 artışla 454 milyar TL’ye ulaştı.
250 büyük firmadan 13,5 milyar dolar ihracat
250 Büyük Firma’nın ihracat performansı da yüzde 8,2’lik yükselişle 13,5 milyar dolar oldu. Araştırma çerçevesinde firmalar 170 bin kişiye istihdam sağlarken, bu alandaki artış oranı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. Çalışma çerçevesinde firmaların faiz, amortisman ve vergi öncesi kar/ zarar büyüklükleri de (FAVÖK) değerlendirildi. Buna göre 2022’de Bursa 250’nin FAVÖK büyüklüğü yüzde 149,5 arttı. 2021 yılında 43,25 milyar TL olan FAVÖK büyüklüğü, 2022 yılında 108 milyar TL’ye yükseldi. 250 Büyük Firma Araştırması’na göre, 2021 yılında kar eden firma sayısı 217 iken bu sayı 2022 yılında 227’ye yükseldi.
Net satışlarda otomotiv ağırlığı
Bursa 250 Büyük Firma Araştırması’nda yer alan kuruluşların sektörel dağılımında ise 59 firma ile otomotiv yan sanayi başı çekiyor. Listedeki firmaların 40’ı tekstil sektöründe, 26’sı ise gıda, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteriyor. Otomotiv yan sanayi firmalarının net satışlara katkısı 107,1 milyar TL, gıda, tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerinin 63,8 milyar TL, tekstil sektör temsilcilerinin ise 50,4 milyar TL oldu.
Zirvede Tofaş var
Firmaların net satışlarıyla sıralandığı araştırma sonuçlarına göre ilk sırada 71,9 milyar TL’lik net satış rakamı ile Tofaş yer aldı. Oyak Renault 62,6 milyar TL’lik net satışıyla 2022 yılını ikinci sırada tamamladı. Uludağ Elektrik ise 40,9 milyar TL ile listenin üçüncü sırasında bulunuyor. Bu firmaları sırasıyla Borçelik, TGS, Bosch, Sütaş, Sarten Ambalaj, Asil Çelik ve Bamesa Çelik takip etti. Bursa 250 Büyük Firma Araştırması, www.ilk250.org.tr uzantılı internet sitesi üzerinden de detaylı olarak incelenebiliyor.
“Olağanüstü şartlarda bile üretimden vazgeçmedik”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da kent ekonomisine ışık tutmak amacıyla ‘Bursa 250 Büyük Firma Araştırması’nı 26’ncı kez gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Burkay, “Yakın coğrafyamızda süregelen savaşların, tüm dünyada rekor seviyeleri test eden yüksek enflasyon rakamlarının ve belirsizliklerin ticaretteki olumsuz etkilerine rağmen firmalarımız, başta üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere tüm ekonomik göstergelerde önemli bir performans sergiledi. Olağanüstü şartlarda bile inançla ve azimle çalışarak ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı koyan ve her türlü takdiri fazlasıyla hak eden tüm firmalarımızı yürekten kutluyorum” dedi.
“Enflasyonla mücadele ve finansal istikrar”
Türk iş dünyasının 100 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca inişli – çıkışlı dönemlerden geçtiğine işaret eden Başkan Burkay, şunları kaydetti:
“Ancak karşılaştığımız zorlukların boyutu ne kadar büyük olursa olsun, hiçbir dönemde umutsuzluğun esiri olmadık. Üretimden, ihracattan, yeni istihdam alanları oluşturmaktan asla vazgeçmedik. Dün olduğu gibi, bugün de yarın da ülkemizin geleceği ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Türkiye’nin yeni yüzyılına dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefleriyle başladığına işaret eden İbrahim Burkay, üretim ve ticaret hayatının önündeki engellerin kaldırılmasıyla bu azmin ve inancın daha da güçleneceğini söyledi. İş dünyasının bu dönemdeki en önemli beklentilerinin enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşması ve finansal istikrarın yeniden tesisi olduğunu dile getiren İbrahim Burkay, “Bu çerçevede ekonomi yönetimimiz tarafından atılan adımlar ve işletmelerimize sunulan destekler büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
“Yeşil ve dijital dönüşüm sektörleri yeniden şekillendiriyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ölçekte tedarik kanallarının ve rekabet şartlarının hızla değiştiğini, yurt içinde ise enflasyonla mücadele çerçevesinde iç talepte yavaşlamanın öngörüldüğünü belirterek, satış, stok, tedarik, ölçek yönetimi ve verimlilik eksenli planlamanın önemine dikkat çekti. İbrahim Burkay, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yapay zekâ gibi sektörleri yeniden şekillendiren gelişmelerin hız kazandığı bir dönemde yenilikçi, inovasyon, tasarım ve teknoloji içeren mal ve hizmetlerin ayrıştırıcı unsurlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“Firmalarımızın yeni nesil teşviklere ihtiyacı var”
Bursa’da üretici firmaların ölçek ekonomisine uygun, kapasite artışlarına imkân sağlayan, modern ulaşım imkanlarına sahip planlı alanlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Burkay, şöyle devam etti:
“Bunu gerçekleştirebildiğimiz ve firmalarımızı yeni nesil teşviklerle desteklediğimiz takdirde çok daha güçlü bir büyüme hamlesi gerçekleştirebiliriz. Bunun da yolu mekânsal planlamadan geçiyor. Tarih boyunca üretimin ve ticaretin başkenti olmayı başaran Bursa’mızın, iş dünyamızın örnek birlikteliği, azmi ve kararlılığıyla ‘Türkiye Yüzyılı’nda da küresel ölçekte güçlü bir çekim merkezi olacağına yürekten inanıyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
El emeği çinilerini sanatseverlerle buluşturdularBursa’da geleneksel el sanatlarından çiniye ilgi duyan kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı eserler, açılan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.26 Mayıs 2025 Pazartesi 12:21BURSA
Türk Dünyası Tarım Zirvesi Bursa’da...Alanında Uzman İsimler Konuşacak20 Mayıs 2025 Salı 12:24BURSA
Osmangazi'de su kesintisiBUSKİ'den uyarı geldi...09 Mayıs 2025 Cuma 10:00BURSA
Zarlar eşitlik için atıldıBursa'da zarlar eşitlik için atıldı09 Mayıs 2025 Cuma 09:57BURSA
'Yapboz Adam'ın Eserleri' sergilendi23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ve "Otizm Farkındalık Ayı" çerçevesinde önemli bir sergi düzenlendi.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:08BURSA
Server Atabek Bursa’da anılacakMillî mücadele kahramanı Osman Server Atabek Bursa’da anılacak16 Nisan 2025 Çarşamba 09:41BURSA
Bursa Kitap Fuarı’nda Osmangazi rüzgarı esecekOsmangazi Belediyesi, bu yıl 22’incisi düzenlenecek olan Bursa Kitap Fuarı’nda tüm yayınlarıyla birlikte batı kapısı F400 numaralı stantta yerini alacak.10 Nisan 2025 Perşembe 15:57BURSA
Bursa'nın o ilçesinde oturanlar dikkat! Su kesintisi...Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Minareliçavuş Mahallesi'nin bazı kesimlerinde su kesintileri yapılacağı duyuruldu.09 Nisan 2025 Çarşamba 16:20BURSA
Osmangazi Belediyesi'nden otizm ağacıOsmangazi Belediyesi 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında otizme dikkat çekmek için farklı bir etkinlik düzenledi.09 Nisan 2025 Çarşamba 11:41BURSA
Bursa'da Trabzonspor maçını izlerken fenalaştı,kurtarılamadıBursa’nın Orhangazi ilçesinde geçtiğimiz pazar akşamı maç izlediği esnada rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan Temel Keskin, hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen 2 günlük yaşam mücadelesine yenik düştü.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:06BURSA
Osmangazi’de metruk binalar yıkılıyorOsmangazi Belediyesi, ilçede bulunan metruk binaların yıkım çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Metruk binaların yıkılmasıyla birlikte hem çevre hem de asayiş açısından daha güvenli bir Osmangazi oluşturuluyor.08 Nisan 2025 Salı 16:05BURSA
Dikkat! Bursa'nın o ilçelerinde su kesintisiBursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Bursa'nın iki ilçesinde su kesintileri yapılacak.08 Nisan 2025 Salı 13:37BURSA
Bursa'da ‘Resimlerden Resim Beğen Sergisi’nin minik ziyaretçileriBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eczacı Sinem Us’un birçok değerli Türk resim sanatçısının eserleriyle oluşturulmuş koleksiyonundan yararlanılarak hazırlanan ‘Resimlerden Resim Beğen-Bir Koleksiyonerin Seçkisi’ sergisi, minik ziyaretçileri ağırladı.08 Nisan 2025 Salı 13:20BURSA
Bursa'da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim olduBursa’da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim oldu. O anlar kameraya yansıdı.08 Nisan 2025 Salı 11:35BURSA
Yenişehir Belediyesi Kitap Fuarı 6’ncı kez kapılarını açtıYenişehir Belediyesi’nin bu yıl 6’ncı kez düzenlediği kitap fuarı kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, "Birbirinden değerli 42 yazarımızı okuyucularıyla buluşturuyoruz" dedi.08 Nisan 2025 Salı 11:20BURSA
Bursa'da operasyon: 24 kişi yakalandı24 şüpheli yakalandı, 25 kilo uyuşturucu ele geçirildi08 Nisan 2025 Salı 10:40BURSA
Bursa'ya dev eğitim kampüsü! 2500 öğrenci faydalanacakBursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) Türkiye’deki ilk örneklerden birisi olan Merkezi Sınıf Binası inşaatında sona gelindi. Aynı anda 2.500’den fazla öğrencinin eğitim alabileceği projenin yaz aylarında faaliyete alınması planlanıyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 12:32BURSA
Bursa'da odun keserken elinden oluyorduBursa'da odun keserken elinden yaralanan yaşlı adam hastanede tedavi altına alındı.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:37BURSA
Bursa'da yabancı uyruklu dolandırıcı kovalamacayla yakalandıBursa'da hakkında dolandırıcılık suçlarından yakalama kararı olan yabancı uyruklu şahıs, kovalamaca sonucu yakalandı.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:33BURSA
Denizden gelen misafirBursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Karacaali Mahallesinde denizden çıkıp gelen su samuru mahalle sakinlerinin maskotu oldu.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:30BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış