BURSA'DA ARICILIK ÜRETİMİNİN ÖNEMİ
Arıcılık üretimi desteklenmeli 1 milyar dolara hükmedebiliriz...

19 Mayıs 2023 Cuma 09:30
Bursa Veteriner Hekimler Odası 20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeni ile yazılı basın açıklaması yaptı. Yeryüzünün en eski ve çalışkan emekçileri olan arıların tozlaşmayı sağlaması ile bitkilerin varlığını sürdürdüğünü, bitkilerle beslenen hayvanların var olduğunu hem bitkisel hem hayvansal gıdalarla beslenen insanların yaşamını devam ettirebildiği hatırlatıldı.
Arı ve arı ürünleri hakkında kamuoyu ile çarpıcı bilgiler paylaşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, üretimde dünya ikincisi olan ülkemizin arıcılık üretimini destekleyerek 1 milyar dolara hükmedebileceğini vurguladı.
Arı ve yaşam arasındaki bağı her yıl hatırlamamızı sağlayan 20 Mayıs Dünya Arı Günü 2017'de Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi. Dünya Arı Günü ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekiliyor. 20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında insanlar, hayvanlar, bitkiler ve çevre için çok önemli rolleri olan arıların varlığına vurgu yapılıyor. Toplumdaki farkındalığı arttırmak, arıların karşılaştıkları tehdit ve zorlukları gündeme getirmek ve bu tehditleri ortadan kaldırmak amaçlanıyor. Bunun önemli bir nedeni var. Arılara çok şey borçluyuz. Bilim insanlarının bu yöndeki açıklamaları çok net: "Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hayvan ve insan olmaz."
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal Dünya Arı Günü'nde bu farkındalığa dikkat çekti. Baysal açıklamasında "Arılar ve diğer tozlayıcılar polenleri bir çiçekten diğerine taşıyarak sadece meyve, kuruyemiş ve tohumların bol üretimini değil aynı zamanda beslenme ve gıda güvenliğinin daha çeşitli ve en iyi kalitede olmasını sağlıyorlar. Arılar biyoçeşitliliğin sürdürülmesinde ve birçok bitkinin üretimi ve yaşamının garanti altına alınmasında, ormanların yenilenme sürecinde ve iklim değişikliğine adaptasyonda, tarımsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan canlılardır. Yani bal arıları biyolojik çeşitliliğin baş mimarıdırlar" ifadesine yer verdi.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın Dünya Arı Günü'ne ilişkin açıklamasında ayrıca; insan ve hayvan sağlığı açısından bal, propolis, polen, arı zehiri, apilarnil, kovan havası ve arı sütü gibi ürünlerin hastalıklardan korunma ve tedavi edici rollerine vurgu yapıldı. Apiterapinin (arı ürünleri ile yapılan tedavi) hızla geliştiğine dikkat çekilirken, arı ürünlerinin bakteri, virüs ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini güçlendiren doğal destek ürünleri olduğuna işaret edildi.
Üretimde Dünya İkincisiyiz
Günümüzde arı ürünlerinin gıda, sağlık, kimya ve kozmetik endüstrisinde doğrudan kullanıldığını hatırlatan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2019 yılı istatistiklerine göre tüm dünyada yaklaşık 90 milyon bal arısı kolonisi bulunduğunu, Dünyadaki her 11 koloniden 1'inin ve her 19 kg balın 1 kilogramının ülkemizde üretildiğini belirterek ülkemizin bu alanda Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
9 Ay Bal Alabilen Tek Ülkeyiz
Ülkemizin bu özelliğinin çok dikkate değer olduğunu vurgulayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın açıklamasında "Ülkemiz 9 ay bal alabilen tek ülke durumundadır. Türkiye gezgin arıcılığın yapılabildiği eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Gezgin arıcılıkta nektar takibi yapılmaktadır. Ülkemizde her yıl 6 milyon kovan ortalama 2 bin kilometre yol kat etmektedir. Bu çok emek ve özen isteyen özel bir üretim şeklidir. Gezgin arıcılarımız mevsim koşullarına bağlı olarak narenciye, çiçek, kestane, meşe ve pamuk nektarlarını takip ederek üretim yapmaktadır. Bunun için kovanlarını uygun bölgelere taşımaktadır. Ülkemizdeki profesyonel arıcıların yaklaşık yüzde 90'ı gezgincidir. Bu durum ülkemizin bu alanda tek olmasına olanak sağlamaktadır" ifadelerine yer verildi.
Bursa Arıcılıkta Önemli Bir Merkez
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa'nın arıcılık açısından önemli bir merkez olduğunu, bu durumun oluşmasında Cumhuriyetin ilanından sonra doğu bloku ülkelerinden ülkemize göç eden yurttaşlarımızın etken olduğunu ifade etti. Bu kişilerin arıcılık ürünlerinin gelişiminde önemli rol üstlenerek arı sütü, polen, propolis gibi bal dışı ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunduklarını, bu gelişmenin Bursa'yı bir merkez haline getirdiğini, Bursa'da 2023 yılı itibari ile 90 bin kovan bulunduğunu belirtti.
Arıcılık Üretimi Desteklenmeli 1 Milyar Dolara Hükmedebiliriz
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın açıklamasında "Türkiye'nin bal ihracatı 39 milyon dolardır. Bunun 1 milyar dolara hükmetmesi gerekir. Üretimde dünya ikincisiyiz. 120 bin tona yakın üretimin 50 bin tonunu satmamız gerek. Çam balını en çok Almanya ve İngiltere'ye ihraç ediyoruz. Üretim desteklenmeli. Kovan desteği üretime destek anlamına gelmiyor. Üretimi destekleyerek arıcılarımızı güçlendirmeliyiz. Hayvana, tarlaya destek verilmez. Üretim, mücadele desteklenmelidir. Ayrıca hayvan refahına önem verilmelidir. Arının yaşama gücü olmalı. 3 arı kovanından 5 kg, 25 kg veya 40 kg bal alınabilir. Böyle bir durumda 25 kg alınması tercih edilmelidir. Arının yaşama gücü desteklenmelidir" ifadelerine yer verildi.
Bursa'da Astım ve Koah Hastalarına Arı Havası
Arı sütü, polen, arı ekmeği, arı zehiri, arı havası gibi farklı ürünlerin insan sağlığı açısından son derece önem taşıdığına vurgu yapılan açıklamada, Bursa'nın Hürriyet ve Cumalıkızık semtlerinde arı havası yolu ile astım ve koah hastalarının tedavi olduğu merkezler bulunduğu belirtildi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal 20 Mayıs Dünya Arı Günü açıklamasında arılar ve bal hakkında ilginç bilgiler paylaştı.
Arılar ve Bal Hakkında İlginç Bilgiler
Bir kovanda 70 bin işçi arı 1 tane kraliçe arı vardır. Kraliçe arı 16 km uçar ve ancak bu uçuşu yapabilen güçlü erkeklerle çiftleşir.
Arıların iki gözlerinin arasında üçüncü gözleri vardır ve termal kamera gibi gece görüşü sağlar.
Bal arıları kovana giren bir eşek arısını hilal şeklinde kuşatır, titreşerek ve kovan sıcaklığını arttırarak öldürürler.
Çam balı ve kestane balı asla şekerlenmez.
Balın şekerlenmesinden korkmayın. Isıl işlem görmüştür.
Balın içine metal girmemelidir. Besin değeri kalmaz. Bal değil reçel tüketmiş olursunuz.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın basın açıklamasında yaşamımızı ve sağlığımızı destekleyen, kovan içindeki muhteşem demokrasi anlayışı ile hepimize örnek olan arıların yaşamı ve varlığının insanoğlu için paha biçilemez bir değer olduğu hatırlatıldı. Arıcılık üretimimizi arttırıcı uygulamaların bilimsel yöntemlerle desteklenmesi ve arıların yaşamını olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılması için gereken önlemlerin alınması gerektiği dile getirildi. Yaşamımızı ve sağlığımızı destekleyen, durmadan çalışan eşsiz dostlarımızın her daim gözetilmesi yolu ile yaşamın destekleneceğine vurgu yapıldı.
Bursa’da gebelere yakın takipSağlık Bakanlığı'nın "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması kapsamında Bursa’da son üç ayına giren gebelerin doğuma hazırlık konusunda danışmanlık hizmetleri ve yüksek riskli gebelerin takibi "Koordinatör Ebeler" ile sağlanıyor.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:04BURSA
Bursa'da duvardan düşen işçi yaralandıBursa'nın İnegöl ilçesinde fabrika inşaatında duvardan düşen işçi ağır yaralandı.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:03BURSA
Bursa'da 7 yıl önce kaybettiği oğluna nihayet kavuştuBursa'da 7 yıl sonra özel ekip tarafından bulunan kayıp çocuğun annesine teslim edilmesine karar verildi28 Nisan 2026 Salı 17:41BURSA
Bursa'da sulama kanalları temizlendiBursa'da İnegöl Belediyesi, Cerrah Mahallesi’nde gerçekleştirdiği çalışma kapsamında 5 kilometrelik sulama kanalı hattını temizleyerek suyun tarımsal alanlara daha verimli ulaşmasını sağladı.28 Nisan 2026 Salı 12:11BURSA
Bursa'da kadınlardan ritim şov!Kadınlara verdiği değer ve destekle her zaman öne çıkan Osmangazi Belediyesi, Ahenka Kadın Ritim Topluluğu ile birlikte muhteşem bir gösteriye imza attı.28 Nisan 2026 Salı 12:08BURSA
BUÜ’lü akademisyene "Bilim Akademisi 2026" ödülüBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Akbaş, hidro-jeomorfoloji ve taşkın risk yönetimi alanlarındaki yüksek nitelikli çalışmalarıyla Bilim Akademisi tarafından ödüle layık görüldü.28 Nisan 2026 Salı 12:05BURSA
BUÜ’de Türkçenin geleceği konuşulduBursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen 11. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi, 3 gün boyunca Türkçenin öğretiminde yapay zekâ, ölçme-değerlendirme ve uluslararasılaşma başlıklarını akademik gündeme taşıdı.27 Nisan 2026 Pazartesi 13:44BURSA
Bursa'nın o ilçesinde su kesintisiBUSKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak çalışmalar kapsamında Mustafakemalpaşa ilçesinin bazı mahalle ve caddelerinde su kesintisi uygulanacak.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:40BURSA
Bursa'da su kesintisiBursa'nın Osmangazi ilçesinde su kesintisi uygulanacak.25 Nisan 2026 Cumartesi 09:36BURSA
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinde yönetimler belli olduBursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev değişimleri sürerken, iştirak şirketleri ve daire başkanlıklarında yeni atamalar gerçekleştirildi.22 Nisan 2026 Çarşamba 17:02BURSA
Bursa'da çocuklar patili dostlarla buluştuBursa Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlediği etkinlikle çocukları patili dostlarla buluşturdu.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:33BURSA
Bursa Büyükşehir Belediyesi 2025 Yılı Faaliyet Raporu’na onayBursa Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı İkinci Toplantısı’nda 2025 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:22BURSA
Dikkat! Bursa'nın o ilçesi için su kesintisi uyarısıBursa’nın Yıldırım ilçesinde yapılacak altyapı çalışmaları nedeniyle bazı mahallelerde su kesintisi uygulanacağı duyuruldu.21 Nisan 2026 Salı 12:13BURSA
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'ne rekor ilgiBursa'nın köklü tarihi ve kültürel mirasını dünyaya taşıyan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, tek günde ulaştığı 9 bin 11 ziyaretçi ile dikkat çeken bir rekora imza attı.21 Nisan 2026 Salı 12:05BURSA
Bursa'da çiftçilere eğitim desteğiBursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya dönük destekler kapsamında, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla çiftçilere, budama ve çilek yetiştiriciliği eğitimi düzenledi.17 Nisan 2026 Cuma 14:19BURSA
Bursa'da firari 3 suçlu yakalandıBursa'nın Osmangazi ilçesinde haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs, polis operasyonuyla yakalanarak cezaevine gönderildi.15 Nisan 2026 Çarşamba 10:09BURSA
BTSO’dan binlerce öğrenciye güvenilir gıda eğitimiBursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen "Güvenilir Gıda Tüketelim-Sağlıklı Beslenelim, İsrafı Önleyelim" projesi başladı.14 Nisan 2026 Salı 12:50BURSA
Mustafakemalpaşa'da su kesintisiMustafakemalpaşa'da su kesintisi uygulanacak.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:51BURSA
Bursa'ya yeni gençlik ve spor merkezi geliyorYıldırım Belediyesi, Piremir Pazar Yeri’ni 5 yıldızlı gençlik ve spor merkezine dönüştürüyor.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:29BURSA
Bursa Nilüfer'de su kesintisiBUSKİ, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde su kesintisi yaşanacağını duyurdu.13 Nisan 2026 Pazartesi 10:20BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.