03 Mayıs 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C

"BURSA NEFES ALIRKEN ÖLÜYOR!"

Bursa'da hava kirliliği halk sağlığını tehdit ediyor...

"Bursa nefes alırken ölüyor!"

27 Aralık 2018 Perşembe 15:58

Bursa'daki hava kirliliği halk sağlığını tehdit ediyor. Kentte, hava kalitesi indeksi normalin 5 kat üstünü gösterdi. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, "Özellikle çocuklar, hastalar, yaşlılar ve tüm Bursalıları daha fazla sağlık risklerine maruz bırakmamak için, hava kirliliği sorunu derhal çözülmelidir." uyarısında bulundu.
 
Bursa haber...
 
TMMOB Kimya Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı Rengin Demiröz, kentteki hava kirliğiliğinin ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, yetkilileri önlem almaya çağırdı.
 
Düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulunan Demiröz, "Bursa`da sanayi ve ulaşım kaynaklı zaten var olan hava kirliliği, mevsim itibariyle ısınma kaynaklı kirliliğin de ilavesi ile sağlığımızı tehdit edici boyutlara ulaşmıştır. Acıdır ki hava kirliliğinin boyutu, bilimsel verilere gerek kalmaksızın, solunduğunda anlaşılmaktadır." dedi.
 
Bursa haber...
 
Temiz hava solumanın, kirli havanın neden olduğu hastalıklardan korunmak tüm vatandaşların temel hakkı olduğunu vurgulayan Demiröz, "Ancak kararlı ve halk sağlığının önemsendiği bir iradeyle bu yaşamsal temel hak Bursalılara tanınmış olacaktır. Bursa`nın havasının yaz aylarında da, kış aylarında da kirli olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın ölçüm istasyonlarındaki resmi veriler ortaya koymaktadır. Kış aylarında gerek doğalgaz fiyatlarındaki artışlar, gerekse yardım amaçlı kömür dağıtılması sonucu, doğalgazdan uzaklaşıp kömür kullanımı artmıştır. Doğalgaza ulaşımın mevcudiyeti durumunda, mevzuatsal olarak doğalgaz kullanımı gerekliliği var iken, son yıllardaki uygulamada bunun böyle olmadığını görmekteyiz. Sanayide ve evsel kullanımda başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanımının artması hava kirliliğini daha da arttırmıştır. Kömür kullanımını azaltmak adına yapılması gerekenler vardır. Kömür yardımı değil doğalgaz kullanımına yönlendirecek düzenlemeler ve destekler söz konusu olmalıdır. Şehirlere, kalitesiz kömürlerin girişi denetlenerek engellenmelidir." diye konuştu.
 
 
Bursa haber...
 
Rengin Demiröz, açıklamasında şunları söyledi:
 
"Sanayi tesislerinde, gerek enerji üretimi, gerekse endüstriyel proseslerden kaynaklı zehirli gazların atmosfere salınımının yönetmeliğe uygunluğu denetlenmelidir. Hava kirliliğinin çok ciddi yaşamsal bir sorun olması nedeniyle, Orhaneli Termik Santralinde olduğu gibi, üretim maliyetini arttırıyor gerekçesiyle elektrostatik filtre sistemini çalıştırma zorunluluğu 2019`a ertelenmemelidir. Burada sormak isteriz, milyonlarca kişinin sağlığı mı önemlidir yoksa bir yatırımcının karı mı ?
 
Bursa`yı yönetmekten sorumlu idari ve yerel yöneticiler, hava kirliliğine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli planları yapmak zorundadır. Mevcut sanayi, yerleşim ve ulaşım ile Bursa`nın yaşanabilir kent olmak bir yana, sağlıksız yaşanacak bir kent olduğu artık kabul edilmelidir. Atmosferik ve meteorolojik hareketler hava kirliliğinin yoğunluğunu daha da arttırabilmektedir, fakat bu hareketleri yönlendirmek mümkün değildir.
 
 
'OLMASI GEREKEN DEĞERİN 5 KATI'
 
Demiröz, şöyle devam etti:
 
"24.12.2018 Pazartesi günü saat 11:00da Osmangazi hava izleme istasyonun maksimum 50 olması gereken hava kalite indeksi 141 idi. PM 10, 24 saatlik ortalama değeri 230,5 Mg/M³ olup, sağlıklı değerin neredeyse 5 katıdır. Sitedeki uyarı hassas gruplar için sağlık etkileri olabilir idi. Yürüyüş ve açık hava sporları için iyi bir hava değil uyarısı vardı. Aynı olumsuz hava koşulları ve uyarılar, aynı gün ve saatte Yıldırım ve İnegöl istasyonlarında da mevcuttu. Buradan sormak istiyoruz, Bursalılar için yürüyüş yapamayacakları kadar kirli hava mevcutsa, bu yaşam kalitesinin de düşmesi değil midir ?
 
 
Bursa`nın yaşanabilir bir kent olduğu iddia edilebilir mi ?
 
Özellikle çocuklar, hastalar, yaşlılar ve tüm Bursalıları daha fazla sağlık risklerine maruz bırakmamak için, hava kirliliği derhal çözülmesi gereken sorun olarak kabul edilip, gerekli önlemler alınmalıdır."
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet