22 Kasım 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

BURSA İÇİN KORKUTAN DEPREM UYARISI!

Prof. Dr. Özener'den Bursa için korkutan deprem uyarısı!

Bursa için korkutan deprem uyarısı!

26 Ekim 2017 Perşembe 15:22

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bilim adamlarının 99 depremlerinden sonra hemfikir olduğu konu, bir sonraki depremin daha batıda, Marmara denizinin içinde, şiddetinin 7'nin üstünde olacağı ve İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa illerini de etkileyeceği yönünde. Bunu söylerken insanları paniğe sevk etmek için konuşmuyoruz. Bu bilimsel bir gerçek." dedi.
 
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Jeoloji Mühendisliği ile Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezinin ev sahipliğinde, kentteki bir termal otelde Aktif Tektonik Araştırma Grubu 21. Çalıştayı (ATAG21) gerçekleştirildi.
 
Çalıştay açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Türkiye'nin deprem ve afetlere maruz kalma yönünden hassas bir bölgede olduğunu söyledi.
 
Bu hassaslığın her geçen gün farklı bir yönüyle görüldüğünü belirten Tutulmaz, "Bugünlerde sellerle boğuşuyoruz. Bir bakıyoruz başka bir gün kuraklık, afet olarak karşımıza çıkıyor ama bunların içinde en zarar vereni depremler. Depremler kendiliğinden öldürücü değil ama tedbirlerin alınmaması öldürücü hale getiriyor." dedi.
 
 
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da çalıştayda Türkiye'nin depremselliği konusunda uzman bilim insanları ile öğrencilerin katılacağı sunumlar yapılacağını aktardı.
 
Solak, iki gün devam edecek sunumların ardından arazi çalışmaları ile çalıştayın tamamlanacağını bildirdi.
 
- "Depremin ne zaman olacağını bugünkü teknoloji ile bilemiyoruz"
 
Çalıştaya katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, verilen arada AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılında yaşanan depremlerin Türkiye'de deprem bilinci konusunda bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Türkiye'de 1939'daki Erzincan depremiyle başlayan deprem silsilesinin Batı'ya doğru göç ettiğini dile getiren Özener, şunları söyledi:
 
"Ancak 99 depremleri ile depremlerin büyük şehirlere yaklaşması, nüfus yoğunluğu olan, ekonominin kalbi şehirlerde yaşanması, insanların depreme olan algısını açtı. Bilim adamlarının 99 depremlerinden sonra hemfikir olduğu konu, bir sonraki depremin daha batıda, Marmara denizinin içinde, şiddetinin 7'nin üstünde olacağı ve İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa illerini de etkileyeceği yönünde. Bunu söylerken insanları paniğe sevk etmek için konuşmuyoruz. Bu bilimsel bir gerçek. Ancak bu depremin ne zaman olacağını bugünkü teknoloji ile maalesef bilemiyoruz."
 
 
Özener, 1999'dan sonra deprem konusunda bir algı açılması olduğunu vurgulayarak, "Vatandaşlar deprem konusunda daha hakim oldular. Bina alırken depreme dayanıklı mı, mevzuata uygun mu, bunu araştırıyorlar." diye konuştu.
 
Özellikle 1999 depremlerinden sonra kamu binalarında büyük ölçüde güçlendirmeler yapıldığına dikkati çeken Özener, şunları kaydetti:
 
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 500 bin konutun depreme hazır hale getirileceği konusunda bir çalışması var. Bunlar çok önemli gelişmeler. Beklenen hedefler bu hızla gerçekleştirilirse ve beklenen deprem de bize 15 yıl kadar süre tanırsa depreme karşı daha hazırlıklı olacağımızı düşünüyorum."
 
Çalıştay, 28 Ekim'de yapılacak arazi çalışmaları ile sona erecek.
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet