22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

BURSA HAVA KİRLİLİĞİNDEKİ DETAYLAR

İrgil'den açıklama

Bursa hava kirliliğindeki detaylar

27 Nisan 2017 Perşembe 10:14

Özellikle kış aylarında Bursa’da sağlığa zararlı partikül madde kirliliğinde limit değerlerin aşıldığının görüldüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kirliliğin kaynağı olarak ilk sırada sanayiyi gösterdi. Bursa’da hava kirliliğine neden olarak kömür kullanımının da önemli bir etken olduğunu belirten Özhaseki, önlem olarak doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişişine izin verilmediğinin de altını çizdi.

CHP’li İrgil, Bakanın verdiği üç sayfalık yanıtta sanayi tesislerinde denetlemeler yapıldığını, kömür kullanımının takip edildiğini ve trafikten kaynaklı kirliliğin de denetlendiğinin anlatıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bize gelen yanıttaki genel ifadelerin detaylarını öğrenmek için bir soru önergesi daha verdik. Yapıldığı söylenen denetlemelerin detaylarını, bu denetlemelere rağmen yine de hem ulusal, hem Avrupa Birliği, hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerinden çok yüksek olan kirli havayı soluyan Bursa halkının bilmesi gerekiyor.”

Bursa’daki hava kirliliğine ilişkin 7/10329 esas sayılı soru önergemize verdiğiniz yanıtlarda;

  1. “Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından ani, planlı ve şikayet gereği denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerde Çevre İzin ve Lisans belgesini almadan, emisyon ölçümlerini yaptırmadan ve çevre kirliliği yaratarak faaliyet gösteren işletmeler tespit edilerek idari yaptırımlar uygulanmakta” denilmektedir.

Son 5 yılda hangi işletmelere hangi yaptırımlarda bulunulmuştur?

  1. “Kömür ile çalışan tesislere yönelik olarak, 2008 yılında alınan karar gereği doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişe izin verilmemektedir” denilmektedir. Buna göre; Bursa’daki hava kirliliğinin bir kaynağı da kömür kullanımı olduğu için tesislerde kömür kullanımına izin verilmiyorken, DOSAB kömürlü santraline ÇED olumlu raporu nasıl ve hangi gerekçelerle verilmiştir?
  2. “Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle polyester kumaş (ya da polyester içerikli diğer kumaş türlerini) kullanarak ön fikse ve/veya fikse yapan RAM makinelerinden kaynaklı koku emisyonlarının engellenmesi için bu makinelere ait bacalara elektrostatik ve/veya benzeri koku giderici alıcı bir filtre sistemi kurulması için bu işletmelere 01.01.2018 tarihine kadar süre verilmesi...” denilmektedir.

Bugüne kadar kaç işletme söz konusu filtre sistemini kurmuştur? Sistemi kurmayan kaç işletme kalmıştır?

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa