22 Kasım 2024
  • Bursa11°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

BT KESİNTİLERİ ENDİŞE YAŞATIYOR

KOBİ’lerin Üçte İkisi 2023 Yılında Uzaktan BT Desteğine Yatırım Yapmayı Planlanıyor...

BT kesintileri endişe yaşatıyor

07 Eylül 2022 Çarşamba 11:12

Dynabook’un "Hibrit Çalışma Modelini Kalıcı Hale Getirme KOBİ Rehberi"ne göre Avrupa genelindeki KOBİ’lerin yüzde 67’si hibrit çalışmanın zorluklarının üstesinden gelemiyor. BT çözümlerini hibrit çalışma için optimize edemediğini ortaya koyan "Hibrit Çalışma Modelini Kalıcı Hale Getirme KOBİ Rehberi" (An SMB Guide to Making Hybrid Working Permanent) başlıklı yeni araştırmanın sonuçları BT bütçelerinin Avrupa genelinde arttığını gösteriyor. Araştırma, KOBİ'lerin önümüzdeki bir yıl içinde BT yatırımlarında siber güvenlik (yüzde 46), bulut tabanlı çözümler (yüzde 46) ve uzaktan BT desteği (yüzde 40) olmak üzere üç alana öncelik vereceğini gösteriyor. Çalışanları cihazlarla donatmak (yüzde 40) bir diğer popüler öncelik alanı olarak öne çıkıyor.

Araştırma sonuçları, BT bütçelerinin Avrupa genelinde arttığını gösteriyor. Özellikle İngiltere'de KOBİ'lerin yüzde 54'ü geçen yıla kıyasla bu yıl daha yüksek bir BT bütçesine sahip olduklarını belirtiyor. Fransa'da bu rakam yüzde 48 iken İspanya'da ise yüzde 46 düzeyinde. Çalışmaya katılanların yalnızca yüzde 22'si BT bütçesinde geçen yıla kıyasla düşüş olduğunu belirtiyor. 

Dynabook Europe GmbH Başkanı Damian Jaume, "Hibrit çalışma güvenlik, üretkenlik ve güvenilirlikle ilgili çeşitli sorunları da beraberinde getirmesi nedeniyle Avrupa'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin her zamankinden daha karmaşık bir BT ortamda çalıştıklarını ortaya koyuyor. Herkese uyan tek bir yaklaşım olmasa da ekonomik zorlukların yaşandığı günümüzde bütçelerin çok daha geniş bir alana yayılması gerektiği su götürmez bir gerçek.   Hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarından, KOBİ'lerin güvenilir, uygun maliyetli ve güvenli teknolojilere yatırım yapmaya ve bunları uygulamaya öncelik vermeleri büyük önem taşıyor" dedi.

BT kesintileri en önemli endişeler arasında yer alıyor

Ofislerde çalışmayı gerektiren geleneksel çalışma modelinden hibrit çalışma modeline geçiş, birçok operasyonel zorluğu da beraberinde getirdi. BT altyapısında yaşanan kesintilerin en aza indirilmesi katılımcıların yüzde 51’i için en önemli zorluklardan biri olarak ortaya çıkıyor.  Avrupa'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin neredeyse yarısı, BT altyapısında yaşanan kesintiler nedeniyle çalışan başına ayda en az 7 saat (yılda 12 gün) vakit kaybediyor ve bu KOBİ'lerin yalnızca yüzde 16'sı çalışanlarını tamamen destekleyecek yeterli BT kaynağına sahip olduğuna inanıyor. Yüzde 36'sı yeterli BT güvenlik çalışanına sahip olmadığını, yüzde 34'ü ise  yeterli BT çalışanına sahip olmadığını belirtiyor.

Kaynakların bu derece az olması nedeniyle KOBİ'lerin BT yönetimini basitleştiren, işgücü genelinde güvenlik ve üretkenliği sürdürebilen daha uygun maliyetli ve güvenilir teknoloji çözümlerine yönelmelerini görmek şaşırtıcı değil. KOBİ'lerin yüzde 64'ü dizüstü bilgisayarlarla ilgili satın alma kararlarının pandemi öncesine göre daha çok önemli olduğunu düşünüyor. Benzer şekilde Sanal Masaüstü Altyapıları (VDI) (yüzde 55), sınır bilişim çözümleri (yüzde 52) gibi gelişmekte olan teknolojiler, çalışanlar için son derece güvenli ancak üretken bir uzak ortam sağlama yetenekleri nedeniyle bu kategoride üst sırada yer alıyor.

Güvenlik önemini korumaya devam ediyor

İşletmeler, sürekli gelişen siber tehdit ortamıyla mücadele ederken siber güvenlik en önemli önceliklerden biri olmaya devam ediyor. Çalışma, KOBİ'lerin yüzde 45'inin güvenliği (ağ güvenliği yüzde 24, cihaz güvenliği yüzde 21) pandemi döneminde BT süreçlerinin yönetilmesi en zor unsuru olarak gördüğünü ortaya koydu. Siber güvenliğin, veri merkezlerinden çalışanların kullandıkları cihazlara kadar BT altyapısının tüm unsurlarını desteklemesi büyük önem taşıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji