BOLAT, HİNDİSTAN’DA 9 TOPLANTIYA KATILDI
Bakan Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Zirvesi’nde 9 toplantıya katıldı...

26 Ağustos 2023 Cumartesi 10:40
“Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla Hindistan dönem başkanlığında gerçekleştirilen G20 zirvelerinin “Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı” için Türkiye’yi temsilen Hindistan’ın Jaipur kentine giden Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat birçok oturuma katılarak üye ülkelerin ticaret bakanlarıyla ikili görüşmeler yaptı.
Programın açılış oturumuna katılan Bakan Bolat, ülkemiz adına günümüzün küresel sorunlarının çözümünde kapsayıcı büyüme ve insani gelişmenin önemini vurguladı.
G20 toplantısı çerçevesinde, “ticaret, ekonomik büyüme ve refah”, “küresel değer zincirlerinin krizlere dayanıklılığının güçlendirilmesi” ve “Dünya Ticaret Örgütü’nün reformu” konu başlıkları ele alındı.
İkili görüşmeler çerçevesinde Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah AI Kasabi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Bolat görüşme sonrası şunları ifade etti:
“Cumhurbaşkanımızın geçen ayki Suudi Arabistan ziyaretinde de ela alınan; ikili ticaret, müteahhitlik hizmetleri, Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamındaki iş birliği fırsatları gibi konulara ilişkin atılabilecek somut adımları değerlendirdik. Suudi Arabistan’a kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri ihracatı ve teminat mektupları kabulü konusundaki sorunlar çözüme kavuşturuldu.
Ülkelerimiz arasındaki üst düzey iş birliği doğrultusunda, ticari ilişkilerimizi daha da geliştireceğimize inanıyoruz” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat daha sonra Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Dr. Ngozi Okonjo Iweala ile bir araya geldi. Dr. Okonjo Türkiye’nin saygın bir ülke olduğunu ve önümüzdeki şubat ayında Abu Dhabi de yapılacak DTÖ Bakanlar Komitesi toplantısında ilerleme sağlanması için Türkiye’nin katkılarını desteğini yanlarında görmek istediğini belirtti.
Aynı gün Fransa Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakanı Olivier Becht ile görüşen Bakan Bolat Türkiye ve Fransa arasındaki ikili ticaret ve yatırım konularını ele aldıkları verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve 2024 yılı başında JETCO toplantısını ve iş adamları forumunu Türkiye’de yapmak üzerinde uzlaştıklarını ifade etti.
Bakan Bolat görüşmede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecini de değerlendirerek, iş çevrelerimiz arasındaki diyaloğu güçlendirecek ve karşılıklı yatırımları artıracak adımlar için yakın çalışmaya karar verdiklerini ifade etti.
Aynı günün akşamında ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat Umman Sanayi, Ticaret ve Yatırım Teşvik Bakanı Sayın Qais Mohammed Al Yousef ile G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında Hindistan’da bir araya geldi.
G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Zirvesi’nin 2. gününde Bakan Bolat; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi ile bir araya geldi ve görüşmeden sonra şöyle açıklama yaptı:
“Önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile ekonomik ilişkilerimizde başlayacak yeni döneme ilişkin planlarımızı ele aldık, Cumhurbaşkanımızın Abu Dhabi ziyaretinde kararlaştırılan yatırım alanları ve müteahhitlik sektörümüzün BAE’nin “Abu Dhabi 2030 Vizyonu” kapsamında yer alabileceği projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. JETCO mekanizmamızın ilk toplantısını, iş adamlarımızın katılımıyla yıl sonuna kadar Türkiye’de yapmayı kararlaştırdık.
Türkiye-BAE arasındaki ikili ticareti ve yatırımları arttırma noktasındaki çalışmalarımızı karşılıklı olarak hızlandıracağız”
Aynı gün Bakan Bolat Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komiser Valdis Dombrovskis ile G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısında bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile AB ticaretinde yeni diyalog dönemini, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakereleri öncesinde beklentileri, iş birliği alanlarını ele aldıklarını ifade etti.
Toplantı gündemine aralıksız devam eden Bakan Bolat, Güney Kore Ticaret Bakanı Dukgeun Ahn ile de bir araya geldi. Bolat, Güney Kore tarafında Türkiye’ye daha fazla yatırım yapılması ve Güney Kore lehine dış ticaret fazlasının bir an önce düzeltilmesi için ithalat kolaylıkları beklediklerini belirtti.
G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısı kapsamında Hindistan'da son görüşmesini Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Toplantı sonrası yaptığı açıklamada Bolat, “En önemli ticaret ortaklarımızdan ABD ile ekonomik ve ticari bağlarımızı güçlendirmeye yönelik olarak düzenli ticari istişare mekanizmasını hayata geçireceğiz. ABD firmalarının Türkiye'deki yatırımlarının arttırılması ve küresel tedarik zincirinde Türkiye'nin daha güçlü bir şekilde yer alması için birlikte çalışacağız” dedi.
Hindistan’daki G20 Ticaret Bakanları zirvesi sürecinde toplam 9 toplantıya katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu toplantıların ve ikili görüşmelerin, Türkiye için ihracat ve istihdam açısından güzel gelişmelere ve iş birliklerine vesile olacağını umduğunu dile getirdi.
Güllü'nün Ölümünde Kızına Ağırlaştırılmış Müebbet TalebiSavcılık tarafından hazırlanan iddianamede...02 Ağustos 2026 Pazar 12:38GÜNDEM
Tutuklanan Sinem Dedetaş görevden alındıAçıklamada, söz konusu tutuklama...01 Ağustos 2026 Cumartesi 16:53GÜNDEM
"Ahbap'a hiç yardım etmedim, çok pişmanım"İfadesinde uzun yıllardır televizyon sektöründe çalıştığını belirten Eda Ece,...31 Temmuz 2026 Cuma 20:08GÜNDEM
Bakan Yumaklı: "Son 3 günde 218 yangına müdahale edildi"Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı...31 Temmuz 2026 Cuma 20:05GÜNDEM
2 kişinin öldüğü patlamanın görüntüleri ortaya çıktı2 kişinin öldüğü patlamanın dehşet veren anları ortaya çıktı31 Temmuz 2026 Cuma 16:11GÜNDEM
Gömeç yangına ilişkin 2 kişi tutuklama!Balıkesir Valiliği’nden yapılan açıklamada...31 Temmuz 2026 Cuma 15:58GÜNDEM
Eda Ece: "Haluk Levent’i tanımıyorum."İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen...31 Temmuz 2026 Cuma 13:02GÜNDEM
12. Yargı Paketi yürürlükte: Kritik değişikliklerKamuoyunda "12. Yargı Paketi" olarak bilinen...31 Temmuz 2026 Cuma 12:51GÜNDEM
Öğrenci Affını da İçeren Teklif YasalaştıTBMM'de kabul edildi: Yükseköğretimde yeni dönem31 Temmuz 2026 Cuma 12:22GÜNDEM
Kurtardığı keçiyi sırtında taşıdıYangından kurtardığı keçiyi sırtında taşıdı...30 Temmuz 2026 Perşembe 16:07GÜNDEM
Başkan Kurtulmuş'tan 'genel af' açıklamasıTBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'genel af' açıklaması! Terörsüz Türkiye yasasının detaylarını anlattı30 Temmuz 2026 Perşembe 16:03GÜNDEM
300 dönüm üzüm bağı ve tesis de küle döndü!Ormanlık alandan tarım arazilerine sıçrayan yangın....30 Temmuz 2026 Perşembe 13:11GÜNDEM
İBB ekipleri Balıkesir'deBalıkesir Gömeç ilçesindeki yangına hemen...30 Temmuz 2026 Perşembe 12:34GÜNDEM
Alanya’da 45 ev tahliye edildi!Alanya’da orman yangını sebebiyle 45 ev tedbir amaçlı tahliye edildi30 Temmuz 2026 Perşembe 12:29GÜNDEM
Altınoluk’taki yangın kontrol altına alındı, Gömeç'e müdahale sürüyorBalıkesir Valiliği, Edremit, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde devam eden...30 Temmuz 2026 Perşembe 12:27GÜNDEM
MasterChef şampiyonu Eren Kaşıkçı evinde ölü bulunduEdinilen bilgilere göre...29 Temmuz 2026 Çarşamba 20:35GÜNDEM
Ahbap Soruşturmasında Hayko Cepkin AdliyedeSanatçı Hayko Cepkin...28 Temmuz 2026 Salı 15:15GÜNDEM
TEMA Gönüllüleri Özgürlüklerine KavuştuAnkara’dan Sevindirici Haber: TEMA Vakfı Gönüllüleri Özgürlüklerine Kavuştu28 Temmuz 2026 Salı 15:09GÜNDEM
Narko Kapan operasyonunda 382 gözaltı!Gaziantep merkezli 14 ilde uyuşturucu satıcılarına...28 Temmuz 2026 Salı 12:32GÜNDEM
Psikoloji tercih edecek adaylar dikkat!Psikolog olmak için sadece diploma almak yeterli değil!28 Temmuz 2026 Salı 12:24GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.