19 Mayıs 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

BİREYLERİN YÜZDE 30'U EŞLERİNİ GİZLİCE İZLİYOR

21 ülkede 21 bin katılımcının mahremiyet ve yakın ilişkiler hakkındaki ilginç anket sonuçları...

Bireylerin yüzde 30'u eşlerini gizlice izliyor

20 Aralık 2021 Pazartesi 13:37

Kaspersky tarafından ortaklaşa kurulan Dijital gizlilik şirketi Coalition Against Stalkerware’in (Stalkerware Karşıtı Koalisyon) ikinci yıldönümünü kutlamak üzere, 21 ülkede 21 binden fazla katılımcının mahremiyet ve yakın ilişkilerde dijital takip konusundaki tutumları hakkında küresel bir anket düzenlendi. Stalkerware (takip yazılımı), bir failin, kurbanın rızası olmadan bir mobil cihaz aracılığıyla başka bir kişinin özel hayatını dijital olarak izlemesini sağlıyor.

Ankete katılanların çoğunluğu (%70) eşini rızası olmadan izlemenin kabul edilemez olduğuna inanırken, önemli bir kısmı ise (%30) bunda hiçbir sorun görmüyor veya bazı durumlarda bunu kabul edilebilir buluyor. Belirli sebeplerin gizlice izlemeyi haklı kıldığını düşünenlerin neredeyse üçte ikisi (%64) partnerlerinin sadakatsiz olduğuna, güvenlikleriyle ilgili endişe duyduklarına (%63) ya da bir suça karıştığına inandıkları durumlarda (%50) bunu yapabileceklerini söylüyor. Coğrafi farklılıklara bakıldığında izleme konusunda en yüksek eğilimin Asya-Pasifik bölgesindeki (%24) yanıt verenlerden geldiği, buna karşın Avrupa (%10) ve Amerika'da (%8) daha az kişinin izlemeyi kabul edilebilir bulduğu dikkat çekiyor.

Kaspersky'nin Eylül 2021'de Sapio Research tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği İlişkilerde Dijital Takip raporu, dünya genelindeki katılımcıların %15'inin partnerleri tarafından bir izleme uygulaması yüklemeye zorlandığını gösteriyor. Ne yazık ki bu cevabı belirtenlerin %34'ü yakın bir partner tarafından tacize uğradığını söylüyor.

Araştırmaya danışmanlık yapanlar arasında Coalition Against Stalkerware’in üye kuruluşlarından aile içi şiddet konusunda uzman kurumlar yer alıyor: Avustralya'nın aile içi şiddet hizmetlerine dair ulusal şemsiye kuruluşu Wesnet; Fransa'daki kadın hakları örgütü Centre Hubertine Auclert; ABD'de Aile İçi Şiddeti Sona Erdirme Ulusal Ağı (NNEDV); Birleşik Krallık yardım derneği Refuge ve fail programları için Avrupa şemsiye birliği WWP EN.

Avrupa Aile İçi Şiddet Failleriyle Çalışma Ağı (WWP EN) Araştırma ve Geliştirme Müdürü Berta Vall Castelló, şunları söylüyor: “Sadakatsizlik şüphesi ışığında, partner üzerinde herhangi bir kontrolü haklı göstermek tehlikelidir. Zorlayıcı kontrol, kıskançlık ve sadakatsizlik konularını ele alan önleyici kampanyalar, bu tutumlara karşı değerli bir araç olacaktır.”

Bulgular, çevrimiçi izlemenin yakın ilişkilerde zorla kontrolün bir yolu olabileceğini düşündürüyor. Stalkerware'in cihazda gizlenen ve cihazın konumu, tarayıcı geçmişi, metin mesajları ve sosyal medya sohbetleri gibi bir dizi kişisel veriye erişim sağlayan, ticari olarak temin edilebilen bir yazılım olduğu göz önüne alındığında, sorunlu ilişkilerde bir aracı olarak hizmet etmesi şaşırtıcı değil.

Avustralya'nın aile içi şiddetin önlenmesine yönelik ulusal şemsiye örgütü Wesnet’in İcra Kurulu Başkanı Karen Bentley, "Gerçek hayatta ya da takip yazılımı aracılığıyla takip etme deneyimi yaşayan ve tacizcisiyle yüzleşmenin güvenli veya tehlikeli olacağını düşünen herkesi, tavsiye ve destek almak için bir aile içi şiddet örgütüne başvurmaya teşvik ediyoruz" diyor.

Amerika’daki Ulusal Aile İçi Şiddeti Sona Erdirme Ağı (NNEDV) Güvenlik Ağı Direktörü Erica Olsen de şunları ekliyor: “Aile İçi Şiddeti Sona Erdirecek Ulusal Ağ olarak, Kaspersky'nin mahremiyet ve ikili ilişkilerde takip yazılımı kullanımı konusundaki bilinci artırmak için ileriye dönük adımlar atmasından çok memnunuz. Bu alanda daha fazla veriye ihtiyaç var. Bu bilgilerin mağdurların güvenliğini ve mahremiyetini iyileştirmek için kullanılmasını dört gözle bekliyoruz.”

Küresel takip rakamları ve etkilenen kullanıcıların coğrafi dağılımı

Coalition Against Stalkerware'in takip yazılımı tespit kriterlerini takiben Kaspersky, gelen istatistikleri analiz ederek Ocak-Ekim 2021 arasında kaç kullanıcısının takip yazılımından etkilendiğini ortaya koydu. Buna göre yaklaşık 28 bin mobil kullanıcı bu tehditten etkilendi. Aynı dönemde Türkiye’den 546 vaka görüldü.

Teknolojiyi herkes için güvenli tutacak iki yıllık birliktelik

Coalition Against Stalkerware, iki yıl önce Kasım 2019'da 10 kuruluşun katkısıyla kuruldu. Bugün mağdurlara destek, takipçilerin faaliyetleri, dijital hak savunuculuğu, BT güvenliği, akademi, güvenlik araştırmaları ve kolluk kuvvetleri dahil olmak üzere farklı ilgili alanlarda çalışan uzmanlara sahip 40'tan fazla üyesi mevcut. Bu yıl koalisyon INTERPOL gibi yeni destekçileri ve aralarında Jandarma Nationale (FR), Luchadoras (MX), Refuge (İngiltere) ve The Tor Project (ABD) gibi üyeleri ağırladı. Bunun ötesinde koalisyon kuruluş amaçlarından birini daha yerine getirerek, kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında kapasite geliştirmeye yardımcı olmayı, mağdurlar, kolluk kuvvetleri ve çevrimiçi kötüye kullanımın üstesinden gelmek için diğer ilgili taraflarla birlikte çalışmayı amaçlayan takip yazılımı hakkında teknik eğitim başlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji