22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

BİNLERCE YIL ÖNCE YOK OLMUŞLARDI!

Kayıp insan türü Neandertaller yeniden aramızda olabilir mi?

Binlerce Yıl Önce Yok Olmuşlardı!

10 Temmuz 2018 Salı 17:22

Yaklaşık 35 bin yıl önce yok olan Neandertaller günümüzde bizimle birlikte yaşamaya devam etselerdi nasıl olurdu? İşte bu sorudan yola çıkarak Almanya'nın Mettmann şehrinden bir Neandertaller müzesi açıldı. Bulunan ilk Homo neanderthalensisin de yer aldığı müzede insanlık tarihinin binlerce yıllık macerası sergileniyor. 

Homo neanderthalensis kronolojik olarak modern insana en yakın tür.

Şu anda ise yeryüzünden yok olmuş durumdalar. Bizim için de aynı durumun söz konusu olması çok da uzak değil...

Hastalık, yaşam alanlarının aşırı dolması, besin yetersizliği, kötü hava koşulları gibi sebepler yok olma sebepleri arasında olabilir.Ancak neandertallerin neslinin neden tükendiğine dair nedenler net olarak hala bilinmiyor.

Neandertallerden bize kalan belki de en güzel özellik ''çiller''.Çiller, melanin granüllerini aşırı üreten hücreler kümeleridir. Güneş ışığına maruz kaldıklarında tetiklenirler ve açık ten renginde daha belirgin hale gelirler. Cilt rengi geni olan BNC2, bir neandertal genidir. Çilleri ve cilt rengini belirler. Günümüzde en yaygın olarak, Avrupa'da Homo sapiens sapiens populasyonlarında bu gen bulunuyor.

Yani 35.000 yıl önce yok olan Neandertallerin modern insanla aynı saç ve deri rengine sahip olduğu biliniyor.

Zayıf güneş ışığından, optimum düzeyde D vitamini üretmek için açık ten rengine sahip olmak kuzey enlemlerinde bir avantajdır.

İri gözler, nikotin bağımlılığı, depresyona yatkınlık, uzun kafatası gibi özelliklerimiz de neandertallerle ortak özelliklerimizden...

Genlerimizin % 4'ünü onlardan almış durumdayız.

Bu kadar çok ortak özelliğimiz olunca, ''Günümüzde yaşasalardı nasıl olurdu?'' düşüncesi ortaya çıkıyor ve Almanya'da bir Neandertal Müzesi açılıyor.

"Nereden geldik?", "Biz Kimiz?" ,"Nereye gidiyoruz?" gibi önemli sorular, Neandertal Müzesi'nin ana temasını oluşturuyor.

Bulunan ilk Homo neanderthalensis de bu müzede yer alıyor.

Sergi, insanlığın geçmişinden günümüz metropollerine kadar uzanan yolculuğunu izliyor.
Odak noktası Neandertaller ve evrim üzerine kurulu.

Aramızda olsalardı ''Bugün nasıl görünürdü?'' sorusuyla yola çıkarak, bazı Neandertal modellerine modern insan kıyafetleri giydirilmiş.

Müze ayrıca arkeolojik bir park ve taş devri atölyesi de içeriyor.

Müze, özellikle daimi sergisi ve taş devri çalıştayı ile öğretmenler ve öğrencileri için bir eğitim programı yürütüyor.

Neanderthal Müzesi, sadece çocuklar için değil aynı zamanda erişkinler ve gençler için de eğitici olan taş devri üzerine bir çalıştay düzenliyor.

Bu atölyede, atalarımızın günlük hayatında kullandıkları kemik, deri gibi fosillere, tarih öncesi kullanılan araçlara ve kullanım tekniklerine erişim sağlanıyor.

Neandertallerin fosillerinin bulunduğu orijinal kazı yeri müzeye de yakın.

 

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya