“BİLİŞİMİN EN İYİLERİ” ÖDÜLLERİNİ ALDI
2021 yılında toplam geliri 214 milyar TL oldu...

09 Ağustos 2022 Salı 09:42
Bilişim dünyasının en net fotoğrafını 23 yıldır ortaya koyan Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi - Bilişim 500 Araştırması tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre, ilk 500 bilişim firmasının 2021 yılında toplam geliri 214 milyar TL olurken, bir önceki yıla göre büyüme oranı ise yüzde 26 olarak gerçekleşti.
Sektörde yine yazılım başı çekerken, bu alandaki ihracat rakamı da yüzde 74 artarak, 1,6 milyar TL’ye ulaştı. M2S Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen en büyük 500 şirketin kendi kulvarında değerlendirildiği araştırma sonuçlarına göre, 6 ayrı ana kategori birincisine 3 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenen törende ödülleri takdim edildi. Törende konuşan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “2021 yılında son 10 yıldaki büyüme %30’a yakın gerçekleşti” bilgisini paylaşırken, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında “8 binden fazla şirket inovasyon odaklı ARGE çalışması sürdürüyor” dedi. T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ise bilişim şirketlerinin mutlaka birleşmelerle, finansal ve stratejik yatırımlar alarak büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
M2S Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen ve en büyük 500 şirketin kendi kulvarında değerlendirildiği Bilişim 500 Araştırması sonuçlarına göre; “Dağıtıcı”, “Sistem Entegratörü ve İş Ortağı”, “Uluslararası Merkezli Üretici/Üreticinin Temsilcisi”, “Türkiye Merkezli Üretici”, “Bilişim 500 Plus” ve “Türkiye Ekonomisine Katkı” olmak üzere 6 ayrı ana kategoride birinci olan şirketler, düzenlenen törende ödüllerini aldı.
Bilişim 500 Araştırması kapsamında; Türkiye Ekonomisine Katkı özel kategorisinde Yılın AR-GE Yatırımı Kategori birincisi Logo Yazılım olurken, Yılın Yapay Zekâ Kategori birinciliğini KoçSistem aldı. Yılın Türkiye Merkezli Üretici Donanım Kategori birincisi Karel Elektronik, Yılın Türkiye Merkezli Üretici Yazılım Kategori birincisi Softtech, Yılın Donanım İhracatı Kategori Birincisi Corning Optik İletişim, Yılın Hizmet İhracatı Kategori birincisi Teleperformance Türkiye ve Yılın Yazılım İhracatı Kategori Birincisi Roof Stacks Yazılım oldu. İlk 500 Bilişim Şirketi birincilik ödülünü ise Turkcell aldı.
KoçSistem tören sponsorluğunda ‘fijital’ (fiziksel ve dijital) olarak yapılan tören Sanatçı-Bilişimci Taylan Dedeoğlu’nun solo gitar performansı ile başladı. Bilişim 500 Ödül Töreni açılış programında, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Telcoset Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran, Turkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Gürkan Arpacı, MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu, Bulutistan Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gençtürk, ARD Grup Yönetim Kurulu Başkanı Arda Ödemiş, RoofStacks & GoArt Yönetim Kurulu Başkanı Burak Soylu ve BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe konuşmaları ile yer aldı.
Yazılım ihracatı 1,6 milyar TL’ye ulaştı
2021 yılı araştırmasında sıralamaya giren şirketler TL olarak ortalama yüzde 54 büyüdü. 2020 yılında bu rakam yüzde 42 olarak gerçekleşmişti. Türkiye Merkezli Üretici Yazılım kategorisinde de büyüme yüzde 54 oldu.
Aynı zamanda sıralamada yer alan şirketlerin de ortalama büyümesi olan bu oran, itici gücün yine yazılım olduğunu doğruladı. 2020 yılına göre yazılım ihracatı gelirleri yüzde 74 artarak 1,6 milyar TL’ye ulaştı. Hizmet ihracatı gelirlerinde de yüzde 53’lük artış yaşandı ve 1,5 milyar TL oldu. Sıralamaya giren şirketlerin 57’si yüzde 100’ün üzerinde, 163 şirket ise ortalamanın üstünde bir büyüme gösterdi.
En yüksek büyümeyi metaverse alanındaki şirket yaptı
Pandeminin bilişim sektörüne olumlu etkisinin 2021 yılında da devam ettiğini belirten M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özlem Unan, araştırmayla ilgili ilginç veriler paylaştı: “En yüksek oranda gerçekleşen iki büyüme yüzde 1725 ve yüzde 604 ile iki yazılım şirketine ait. Şirketlerden biri metaverse alanında diğeri ise insansız hava araçları konusunda çalışıyor. Bu şirketler, bilişim sektörünün nereye doğru gittiğini de bize çok net göstermesi açısından anlamlı.”
Bulut yüzde 59, yapay zekâ gelirleri yüzde 158 büyüdü
Geçmiş yılları analiz ettiklerinde pazar dinamikleri, teknoloji ve çözümlerin çok değişip, geliştiğini aktaran Unan, bu gelişimi ise şöyle açıkladı: “Güvenlik çözümleri ve hizmetleri ile bulut hizmetlerinde büyüme yaşandı. E-ticaret şirketleri büyüdü. Finans, kamu, perakende ve üretim gibi temel sektörler en yüksek teknoloji yatırımlarını yapan sektörler olarak önde olmayı sürdürdü. Nesnelerin interneti, bulut, yapay zekâ ve buna bağlı olarak veri yönetimi, siber güvenlik alanlarındaki büyümenin de devam edeceğini öngörüyoruz. 2021 yılında bulut hizmeti gelirlerinin yüzde 59, yapay zekâ gelirlerinin ise yüzde 158 büyümesi bu öngörümüzü destekler nitelikte.”
Son 10 yıllık büyüme yüzde 210 olarak gerçekleşti
Bilişim 500 Araştırması ödül töreninde açılış konuşmasını yapan BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, bu yıl 23.sü gerçekleştirilen Bilişim 500 Araştırması’nın ilk yıllarda adının Bilişim 100 olduğunu, daha sonraki yıllarda Bilişim 500’e evirildiğini hatırlatarak, “Bilişim 500, 23 yaşında bir genç ama biz artık olgunlaşmasını istiyoruz. Amacımız; Bilişim 1000, Bilişim 5000’e ulaşmak. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da referans kaynağı olmasını sağlamak” diyerek sektöre araştırmaya daha geniş katılım göstermesi için çağrıda bulundu.
Araştırma verilerine ilişkin bilgiler de paylaşan Göçe, “Türkiye’de bilişim sektörünün ciroları itibariyle sıralandığı, pazar hakkında öngörü ve özellikleri belirleyen araştırmaya göre; 2021 yılında ilk 500 sıralamasında yer alan şirketlerin toplam geliri, 2020 yılına göre yüzde 26 büyüme göstererek, 214 milyar TL.’ye ulaştı. Son 10 yıllık büyüme ise yüzde 210 olarak gerçekleşti. Bilişim 500 sıralamasına 80 yeni şirketin girdiği açıklandı. “dedi.
“2021 yılında son 10 yıldaki büyüme %30’a yakın gerçekleşti”
Törende konuşan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan bilişim sektörümüzde faaliyet gösteren şirketlerin toplumsal refah ve ekonomik üretimin anahtarı konumunda olduğunu söyleyerek, “Bilişim şirketlerimizin gücü adeta diğer şirketlerin, sektörlerin gücüne güç katıyor. Bu da ülkemizin gücüne güç katıyor. Özellikle pandemi döneminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızın devamlılığını sağlamada ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha gördük. Rakamlara baktığımızda bilişim sektörü açısından 2021 yılında son 10 yıldaki en büyük, en yüksek büyüme %30’a yakın gerçekleşti.” vurgusu yaptı.
Küresel bilgi iletişim teknolojisi pazar büyüklüğünün 2026 yılında 5.6 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağını öngördüklerini ifade eden Sayan sözlerine şöyle devam etti: “Artık ülkemizin bir markası haline gelmiş olan Bilişim 500’e katkı sağlayan tüm şirketlerin başarı hikâyelerini hep birlikte gözlemledik. Bunlar bizim için gerçekten gurur verici. Bu şirketlerimiz, sadece Türkiye’yi hedeflemiyorlar, dünyada söz sahibi olmayı hedefliyorlar. Ülkemizde bu şirketler tüm bu hale geldiyse, istikrarlı büyümenin de buna katkısı olduğu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”
“8 binden fazla şirket inovasyon odaklı ARGE çalışması sürdürüyor”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır törende yaptığı konuşmada,
“Mobiliteden akıllı yaşama, sağlıktan enerjiye, tıptan, haberleşmeye, uzay teknolojilerine kadar değişimin, dönüşümün en hızlı yaşandığı alan, bilişim sektörünün yürüttüğü çalışmalarla şekilleniyor. Bugün artık Türkiye’mizin 1500’den fazla ARGE merkezi var. Türkiye'de 94 teknoparkımızda 8 binden fazla şirketimiz inovasyon odaklı araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle son dönemde hayata geçirdiğimiz teknoloji odaklı sanayi hamlesi programına ve bu programdaki dijital dönüşüm başlığına sektörümüzün çok yoğun bir ilgisi oldu.” diyerek 119 projede bir milyar 600 milyon doların üzerinde ARGE ve yatırım öngörüsüyle başvuru aldıklarını ifade etti.
“Bilişim şirketleri birleşmelerle, finansal ve stratejik yatırımlar alarak büyümeli”
Ödül töreninde söz alan T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, orta-yüksek gelirli ülkelerin toplam servis ihracatlarının yaklaşık yüzde 11-12’sini bilişim servislerinin oluşturduğunu vurguladığı konuşmasında, “Bizim ülkemizde bu oran ne yazık ki yüzde 4-5 sularında geziyor. Dolayısıyla son derece küçük bir ihracattan bahsediyoruz. Bu ihracatın arttırılması lazım ama iyi haber şu: Son yirmi yıllık dönemde bu ihracat orta-yüksek gelirli ülkelere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde arttı. Yani orta-yüksek, yüksek, orta, düşük ve OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'deki bilişim servislerinin ihracat etme hızı oldukça yüksek bir şekilde artıyor.” diyerek bunun desteklenmesinin yolunun sadece organik büyümeyle olmadığının, bilişim şirketlerinin mutlaka birleşmelerle, finansal ve stratejik yatırımlar alarak büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
“Sürdürülebilirlik konusunda yeni çözümler, yeni açılımlar yakalanmalı”
Bilişim 500 Araştırması ödül töreni “Tören Sponsoru” olan KoçSistem’in Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca yaptığı konuşmada, bilişim sektöründe sürdürülebilirlik konusunda bundan sonraki dönemde bugüne kadar yapılandan daha fazla yeni çözümler üretilmesi, yeni açılımlar yakalanması gerektiğini söyleyerek, “Sürdürülebilirlik Koç Topluluğu olarak bizim çok önem verdiğimiz bir alan ve topluluk olarak insan, iş, toplum ve dünya olarak sıraladığımız dört ana kulvarda sürdürülebilirliğin devamlılığının daha iyi olması konusunda çalışıyoruz.” dedi.
“Kalifiye iş gücü sektörün en büyük sorunlarından biri”
Törende, Bilişim 500 “Araştırma Sponsoru” Telcoset adına söz alan Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran yetkin iş gücü sorununa dikkat çekerek, “Yakın zamanda pandemiyle gelişen, dünyada ve Türkiye'de kalifiye çalışan bulma sıkıntısı sektörün en büyük sorunlarından biri haline geldi. Gerek yurt dışında giden gerekse uzaktan yurt dışında çalışan kaynakların Türkiye içinde kalması için ortak şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye'de şirketlerimizin sürdürülebilirliği için kalifiye insan kaynağının bir şekilde burada kalıp yurt dışına servis veren, ürün geliştiren bir noktada olması lazım.” şeklinde konuştu.
“Dijital dönüşüm, şirketlerin DNA’sında değişimi hedefliyor”
“İlk 500 Bilişim Şirketi” kategorisinde birinciliğin sahibi olan Turkcell’in Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Gürkan Arpacı, “Dijital dönüşüm şirketlerin DNA’sında değişimi hedefliyor, bu dönüşümü şirket çapında içselleştirmek ve teknolojiyi merkeze almak gibi önemli sorumluluklar da kurumların teknoloji liderlerine düşüyor. Doğru paydaşlar ile bu sponsorluğu kazanabilen liderler şirketlerini geleceğe taşıyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı açıklandı!Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde beklentilerin aksine artışa gitti.17 Nisan 2025 Perşembe 14:27EKONOMİ
Konut fiyatları yüzde 32,3 arttıKonut fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 32,3 arttı17 Nisan 2025 Perşembe 10:57EKONOMİ
Konut satışları arttıÖnceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14EKONOMİ
Altında yeni rekor geldi! Gram altın ve çeyrek altın uçtuAltın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram altın güne 4.021,31 lira seviyesinden başladı. İşte 16 Nisan 2025 altın fiyatları...16 Nisan 2025 Çarşamba 09:03EKONOMİ
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandıYıl sonu dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahminleri ne oldu?11 Nisan 2025 Cuma 11:12EKONOMİ
Borsa güne yükselişle başladı0,15'lik yükselişle başladı.11 Nisan 2025 Cuma 10:36EKONOMİ
Altın rekor tazelediGram altın 4 bin lira sınırında11 Nisan 2025 Cuma 09:56EKONOMİ
Bakan Bayraktar'dan elektrik zammı açıklamasıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektriğe zam konusuna ilişkin soruya "Elektrik fiyatlarına yeni bir zam planlanmıyor, devlet faturaların yarısını karşılamaya devam ediyor" yanıtını verdi.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:30EKONOMİ
Limonda stokçuların oyunu ortaya çıktıTicaret Bakanlığı’nın limon ihracatını durdurma kararı sonrası Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Limonumuz yeni sezona kadar ülkemize yeter ve artardı" diye konuştu.08 Nisan 2025 Salı 13:24EKONOMİ
Başvurular başladı! Her ay 5 bin lira hesapta olacakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Yılı'nda hayata geçirilen doğum yardımlarına başvuruların, bugünden itibaren e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başladığını bildirdi.08 Nisan 2025 Salı 11:50EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatlarıDolar 38,0070 liradan, euro ise 41,8650 liradan haftaya başladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:22EKONOMİ
Balık tezgahları artık onlara emanetKaradeniz’de son yılların en bereketli balık av sezonunun sonuna gelinirken tezgâhlarda ağırlıklı olarak mezgit, istavrit ve kültür balıkları yer alıyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:19EKONOMİ
Sahte altın uyarısı! Sahtecilik arttı...Piyasada sahte altın arttı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:51EKONOMİ
Borsa İstanbul'da sert düşüş!BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2.80 düşüşle 9.117 puandan başladı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:23EKONOMİ
Emekli promosyonunda yeni rakamlar! Hangi banka ne kadar veriyor?2025 Nisan ayında emekli maaşlarını bankalara taşıyan milyonlarca SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için promosyon fırsatları güncellendi.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:15EKONOMİ
Ticaret Bakanlığı duyurdu: Limon ihracatı durdurulduTicaret Bakanlığı limon ihracatının 8 Nisan tarihinden itibaren durdurulduğunu açıkladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:00EKONOMİ
Altında düşüş sürüyorPiyasalardaki belirsizlik altın fiyatlarını da etkiledi. Ons altın, 3 bin dolar sınırına kadar çekildi. Gram altın ise 3 bin 700 lira seviyesine çekildi.07 Nisan 2025 Pazartesi 09:54EKONOMİ
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem1 Ocak 2025’te başlayan kiralık mülklerde zorunlu hale gelen ilanlardaki yetkilendirme uygulaması, 7 Nisan 2025 itibarıyla satılık iş yerlerinde de hayata geçecek.04 Nisan 2025 Cuma 12:43EKONOMİ
İşte memur ve emeklinin temmuz zammı3 aylık enflasyon farkına göre memur ve emekli temmuz zammında son durum! SGK ve Bağ-Kur emeklileri 2025 mart ayı için yüzde 10.06 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.04 Nisan 2025 Cuma 12:10EKONOMİ
Diyarbakır, tatilde 50 ton ciğer kebabı yedi!Diyarbakır'da 9 günlük bayram tatilinde yaklaşık 50 ton tescilli ciğer kebabı tüketildi.04 Nisan 2025 Cuma 12:07EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış