22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

BAYRAMDA YEMEKLERE HÜCUM ETMEYİN!

Uzmanlar uyarıyor

Bayramda yemeklere hücum etmeyin!

23 Haziran 2017 Cuma 15:04

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzman Diyetisyeni Elif Özkeleş, Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanın, bayramda bol miktarda tatlının tüketilmesi ve eski düzene dönülmesiyle beraber hızlı bir ağırlık artışını doğurabileceği uyarısında bulundu.

Toplumumuzda sık rastlanan obezitenin ve obezite ile ilişkili kronik hastalıkların önlenmesi bakımından normal beslenme düzenine geçerken porsiyonların küçük tutulması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Elif Özkeleş; “Seçilen porsiyonların küçük olması ve iyi çiğneyerek yavaş yenmesi ilk dikkat edilecek konular olmalıdır. Bu aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını da önleyebilir” dedi.

BAYRAMDA İKRAMLARA DİKKAT

Bayram ziyaretlerinde ikram edilmek üzere hazırlanan şeker, çikolata, baklava ve diğer tatlıların kalori bakımından zengin olduğuna işaret eden Elif Özkeleş, bununda hem kilo artışına hem de kan şekeri dengesizliklerine neden olacağını belirtti. Bu sıkıntının önüne geçebilmek için ziyaretleri aç karnına yapmamak ve ikramların bir kısmına hayır diyebilmek gerektiğinin altını çizen Özkeleş; “Çay ve kahve ile yüklü bir kafein bombardımanına tutulacağımız bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca günlük limitler aşılmamalı. Çarpıntı, reflü gibi kafeine bağlı şikayetlerin oluşmaması amacıyla çay kahve yerine, su veya bitki çayı seçeneği varsa kişi tercihini bunlardan yana kullanmalı. Bazen de kişi oruca alışmış olduğu için su içmeyi, yemek yemeyi unutabiliyor. Günde 3-4 öğün beslenmeye ve hava sıcaklığının da arttığı bu günlerde 2-2,5 litre kadar su içmeye mutlaka özen gösterilmelidir. Öğünlerde salata ve sebze yemeklerinin yer alması, yoğurt, kefir tüketilmesi, pideden tam buğday ekmeğine geçilmesi bağırsakların çalışmasını düzenlemekte faydalıdır” diye konuştu.

SAĞLIKLI YAŞAMIN SIRRI; DOĞRU BESLENME, EGZERSİZ VE UYKU

Vatandaşlara akşam yemeği saatinin erkene çekilmesi konusunda da uyarıda bulunan Uzman Diyetisyen Özkeleş; “Geç saatlerde yenen ağır yemekler, sindirim sisteminin doğal biyoritmini bozup uyku kalitesini düşürür. Kalitesiz uykunun bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bazı hastalıklara zemin hazırladığı bilinmektedir. Bununla birlikte, ağırlık artışının önlenmesi ve yavaşlayan metabolizmanın canlandırılması için sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçası olan yürüyüşlerinize, ara verdiğiniz spor faaliyetlerinize yeniden başlamak zamanıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam