BAKANLARDAN ORTAK AÇIKLAMA
5. Reform Eylem Grubu Toplantısı'na 4 Bakan katıldı.

11 Aralık 2018 Salı 17:13
Adalet Bakanlığı ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen 5. Reform Eylem Grubu Toplantısı'na Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.
Toplantı sonrasında 4 bakan kameraların karşısına geçti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, toplantı gündeminde yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik konularının ele alındığını belirterek 6. Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın 2019 yılının ilk yarısında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacağını kaydetti.
ÇAVUŞOĞLU: VANDALİZME KARŞIYIZ, AMA AŞIRI GÜÇ KULLANIMINA DA KARŞIYIZ'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıda ele alınan konuları belirterek, "AB konseyi parlamenter meclisinde denetimden tekrar çıkmak için atmamız gereken adımları değerlendirdik. Biz bunu hak etmiyoruz. AB’de ideolojilere kurban edilmiş bir meclis var. Vatandaşlarımız AB'ye vizesiz seyahati hak ediyor. Bu haksız bir uygulama. Yeni pasaportların AB tarafından tanınmasıyla kriterler altıya düştü. Kararlı çalışmalarımızı devam ettirerek vize serbestisine geçeceğiz. AB’den terör konusunda beklentilerimiz çok nettir. AB’nin fonlarda kesintiye gitmesi çelişkidir. Avrupa'da yaşanan olaylara ilişkin Vandalizm’e karşıyız, ama aşırıcı güç kullanımına da karşıyız. Avrupa’nın güvenliği bizim için önemli. Bu olayların bir an önce sonlanmasını diliyoruz" diye konuştu.
ALBAYRAK: İLİŞKİLERDE DAHA POZİTİF ADIMLARIN ATILDIĞI BİR 2019'A GİRECEĞİZ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Türkiye'nin 3'üncü çeyrekteki büyüme rakamlarını anımsatarak Türkiye'nin önemli bir performans gösterdiğini bildirdi. Berat Albayrak, AB ile ilişkileri daha güçlendireceklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ile AB'nin ekonomik anlamda işbirliği belki de her zamankinden çok daha fazla birbirlerine olan ihtiyacını ortaya koyuyor. Türkiye olarak biz yapıcı ve pozitif adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. AB ile işbirliğini artırma çerçevesinde bizim için en önemli konulardan bir tanesi Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hepimizin malumu. AB'deki bu konuyu domine eden baş ekonomiklerden sayacağımız çok yoğun diplomasiyi karşılıklı yürütmeye devam ediyoruz. Bu ekonomik işbirliğinin gelişmesi işbirlikleri noktasında yeni küresel sisteme önemli bir mesaj verecek. Bugün gündüz sabah itibariyle cari rakamlarımız açıklandı.
Ekim ayı itibariyle Ağustos ve Eylül'de devam eden süreci çok daha güçlü bir rakamla, bu dengelenme sürecinin çok daha güçlü şekilde rekor düzeyde 2,77 dolarlık cari fazlayla tüm zamanların rekorunu kırarak bu süreci ne kadar güçlü dengelenme süreci olarak sağlam bir şekilde ilerlediğinin altını net şekilde çiziyor. YEP vesilesiyle baktığımızda, görünen o ki cari açıkta koyduğumuz hedefte çok daha iyi bir performans sergileyeceğimiz ve yıl sonu 30 milyar doların bile altında, çok daha pozitif bir rakamı ortaya koyacağız. Hazine tarafında başarılı tahvil ihraçları, net döviz rezervi konusunda artışı ortaya koyuyor. Ve tüm bu noktada çok daha güzel gelişmelere gebe sürecin inşallah ortaya çıkacağını görebiliriz. Bu noktada baktığımızda Aralık ayında göstereceğimiz olumlu performansın devamıyla birlikte 2018 sonu itibariyle ortaya koyduğumuz, enflasyon cari denge ve büyüme noktasında baktığımızda, yeni ekonomik program hedeflerinden çok daha pozitif neticeler inşallah ortaya koyacağız. 2018’i böyle kaparken AB ile ilişkilere dayalı ekonomik işbirliğinin, inşallah çok daha pozitif adımların atıldığı kararlı bir 2019’a gireceğiz."
SOYLU: GÖNÜLLÜ İNSAN PROGRAMI GERÇEKLEŞMEZSE KRİZLER DEVAM EDER
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise konuşmasında, 1 milyon 200 bin yeni nesil pasaportu sahibiyle buluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:
"2015’ten bugüne kadar yüzde 97 karşı tarafa düzensiz göç azalmıştır. Bu Türkiye’nin başarısıdır. Ve Türkiye bu başarıyı ortaya koymuştur. Ve inanıyorum ki; 18 Mart mutabakatı konusunda Türkiye nasıl sorumluluğunu yerine getirmişse, Avrupa da sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır. Terörde, uyuşturucuda Avrupa açısından önleyici bir ülkeyiz. Avrupa açısından Türkiye bu konuda vazgeçilmez bir ülkedir. Avrupa’nın bu konuda Türkiye’ye karşı eli kuvvetli değildir. Avrupa’nın bu konuda vermiş olduğu bir söz var, bunu da yerine getirmesi gerekir. Eğer gönüllü insani kabul programı, düzensiz göç kabul eden ülkelerden gerçekleşmezse, bugün Avrupa’da yaşanan hükümet krizleri, kaoslar önümüzdeki günlerde artarak devam eder. Bu bir taraftan yabancı düşmanlığını körüklemekte, diğer taraftan da makulü ve esas itibariyle siyaseti devre dışı bırakmaya yönelik sonuçlar ortaya koymaktadır. Milli Göç Kurulumuz, kanunlarımızla, kurallarımızla bir çerçeve içerisinde gidiyor. Dün de bunu tahkim eden bir gelişme gerçekleşti. 165 ülke imzaladı. Bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu dünya teyit etmiş oldu. 2019'un ilk yarısında, milli göç belgemiz bir sonraki toplantımıza hazır hale gelir düşüncesindeyiz. Sınır güvenliğinde de önemli adımlar attık. Batı ve Doğu sınır güvenliğimizi özellikle sınır entegrasyonu hem fiziki, hem entegrasyonumuzu sağlayacak çok önemli bir çalışma başladı" diye konuştu.
GÜL: YARGI REFORMU BELGEMİZİ HEDEFİMİZ OCAK AYINDA KAMUOYUNA AÇIKLAMAK
Bakanlar, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargı Reformunu ne zaman açıklayacaklarını ve AB taleplerine yönelik bir gelişme olup olmayacağına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
"Yargı reformu belgemiz, hükümetin bir yol haritası anlamında, hedefimiz Ocak ayında kamuoyuna açıklamak. Burada da bir tarihi tüm paydaşlarla konuştuktan sonra bir belgemiz ortaya çıksın istiyoruz. 5 yıl boyunca yargımızın yol haritası olacak. Daha katılımcı ve belgenin bir hükümet politikası olacak şekle dönüşmesini arzuluyoruz. Temel olarak da bizim yaklaşımımız, Türkiye AK Parti cumhurbaşkanlığımız liderliğinde reformları geliştirdi. Bu konuda yeniden bir reform irademizi yenileme, güncelleme hususunda bir gayretimiz var. Yeni dönemde artık niteliği daha artırıcı faaliyete yoğunlaşacağız. Hakim savcının eğitim sürecini, meslek sınavı getirilerek yargıçların, avukatların bir sınava tabii tutularak niteliğinin artırılması, staj süresinin uzatılması, meslekte bulunan yargı mensuplarının ihtisaslaşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Mevzuatta çok önemli gelişmeler kaydettik. Şimdi inşa dönemini hep beraber gerçekleştireceğiz."
'KAŞIKÇI CİNAYETİNİN SORUMLULARI TÜRK KANUNLARINA GÖRE YARGILANMALI
Mevlüt Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Suudi Arabistan ile ilgili bir problemimiz yok. Bu sorumluların Türk kanunlarına göre soruşturulması gerekiyor, yargılanması gerekiyor. Bizim talebimize karşı ret cevabı geldi. Neden bu insanların Türkiye'de yargılanmasını istemiyorsunuz? Acaba talimatı verenlerin ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz? Tüm bu tıkanma sürecinde uluslararası kamuoyunda da uluslararası soruşturma için talepler gelmeye başladı. BM'nin kendi içinde de bu talepler gelmeye başladı."
"Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bugüne kadar Türkiye’nin sergilediği tutum, tüm dünya tarafından takdir edilmiştir. Yeni deliller ortaya çıkıyor, belgeler ortaya çıkıyor. İstanbul Başsavcılığımız inceliyor. Biz bilgi, belge ve delilleri Suudi Arabistan ile de paylaştık. Başsavcısı İstanbul’u ziyaret etti. Ortak komisyonda da gündeme geldi. Fakat Suudi Arabistan’dan bir işbirliği maalesef göremedik. Bizim Suudi Arabistan ile ilgili bir problemimiz yok. En son bazı taleplerimize olumsuz cevaplar verdiler. Örneğin bu sorumlular Türk kanunlarına göre soruşturulması gerekiyor, yargılanması gerekiyor. Bizim talebimize karşı ret cevabı geldi. Neden bu insanların Türkiye’de yargılanmasını istemiyorsunuz? Acaba talimatı verenlerin ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz? Tüm bu tıkanma sürecinde uluslararası kamuoyunda da uluslararası soruşturma için talepler gelmeye başladı. BM’nin kendi içinde de bu talepler gelmeye başladı. Genel sekreter resmi bir talep gelirse, BM soruşturması olacaksa, BM Güvenlik Konseyi’nden geçirmesi gerekiyor."
'EĞER ABD'NİN KASTI YPG'Yİ EĞİTMEKSE BU SON DERECE YANLIŞTIR'
Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Genelkurmay Başkanının '40 bine yakın YPG'liyi eğiteceğiz' sözlerinin anımsatılması üzerine şöyle konuştu:
"Suriye’nin kuzey bölgesinin istikrara kavuşturulmasının bir tek yöntemi var. Münbiç üzerinde mutabık kaldığımız, ortak çalıştığımız bu yol haritasının Münbiç’ten sonra Fırat’ı doğusuna da uygulanmaya başlanmasıdır. Eğer ABD’nin kastı YPG’yi eğitmekse, bu son derece yanlıştır. Bölgeye yapılan ihanettir. Buna göz yumamayız."
'İNGİLTERE VE ALMANYA, PKK'DA, BİZİMLE BELİRGİN ÇİZGİYE YAKLAŞMA EĞİLİMİNDE'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle mücadele yasasında değişiklikle ilgili nasıl bir çerçeve çizildiğine yönelik şöyle konuştu:
"Türkiye terörle mücadele konusunda büyük bir tecrübeye sahip. Terör, düzensiz göç, uyuşturucu ve sınır aşan suçlar, organize suçlar; bu konuda AB için şunu ifade ediyor. Türkiye önleyici bir coğrafya. İkincisi; İngiltere’yi, Fransa’yı hepimiz izliyoruz. Uzun zamandan beri şikayet ettiğimiz meselelerin nasıl kendilerini yorduğunu görüyoruz. İngiltere ve Almanya, PKK konusunda bizimle beraber belirgin çizgiye yaklaşma eğiliminde. Neden, Çünkü tüm karışıklıklarda çıbanbaşı çıkan bunlar. Avrupa herhalde şunu düşünüyordur. Güneyimizde bir ABD gerçeği var. Bir Suriye gerçeği var. Bir Irak gerçeği var, bir PYD gerçeği var, bir DEAŞ gerçeği var. herhalde AB sınırında böyle bir gerçek yok şu anda. Almanya’nın da böyle bir gerçeği yok. Terörle mücadele bizim vazgeçilmezimizdir."
'GEÇEN YIL ARALIK'TAKİ TÜRKİYE AB ARASINDAKİ İKLİMLE, BUGÜNKÜ AYNI DEĞİL'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile AB arasındaki toplantının ne zaman yapılacağı ve neler görüşüleceğine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"Geçtiğimiz yıl Aralık ayı itibariyle Türkiye AB arasındaki iklimle, bugünkü iklim aynı değil. İlişkiler değişebiliyor. Tarih net mi, evet. 28 Şubat gibi İstanbul’da üçüncü ekonomik toplantıyı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda esas nokta şu, dünyada takip ediyorsunuz ticaret işbirlikleri, Kanada ve Meksika’nın yaşadığı dünyadaki yeni ticaret düzenine dayalı ülkelerin ticari işbirlikleri konusunda gerek karşılıklı ticaretleri konusunda çok daha dinamik döneme girdiğine şahit oluyoruz. Bizim işbirliğimiz çeyrek asra yayılıyor. Türk reel sektörünün, bu anlamda rekabetçi bir oyuncu olmasında önemli kazanımları oldu. Türkiye’nin yaş ortalaması, 48-49’u bulmuş bir AB var. Yetişmiş insan kaynağıyla ülkesine ve bölgesine, AB’ye işbirliği açısından fırsat yelpazesi koyan bir işbirliği var. Gümrük Birliği çok daha ümit vaat eden bir süreci ortaya koyuyor. Bu noktadaki taleplerimizi 28 Şubat’taki toplantıda çok daha güçlü dile getireceğiz. Karşılıklı ilişkide, karşı dediğiniz muhatabın, istikrarının da önemi var."
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam geldi! İşte son tarifeler...Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam yapıldı. Osmangazi ve Çanakkale Köprülerinden geçiş ücreti 1170 liraya yükseltildi01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:32GÜNDEM
Genç çalışanı zorla öpmeye çalışınca beklemediği tepkiyle karşılaştı!İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bir atölyede ürün tanıtımı yapmak amacıyla iş yerine gelen bir kadın ile çalışan arasında yaşanan gerginlik, kısa sürede tartışmaya dönüştü.01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:25GÜNDEM
Tutuklanan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin görevden uzaklaştırıldıİçişleri Bakanlığı, İzmir'in Seferihisar ilçesinde Belediye Başkanı olarak görev yapan İsmail Yetişkin hakkında önemli bir idari karar alındığını açıkladı.01 Temmuz 2026 Çarşamba 08:35GÜNDEM
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar!Hukuk davalarında uzun süredir uygulanan önemli bir usul konusunda Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir karar geldi.30 Haziran 2026 Salı 10:44GÜNDEM
Müge Anlı'da aranıyordu, DEAŞ operasyonunda ortaya çıktı2017 yılında birlikte yaşadığı kadınla birlikte ortadan kaybolan ve 2019'da Müge Anlı'nın programında aranan Çekdar Yılmaz'ın yıllar sonra DEAŞ saflarına katıldığı ortaya çıktı.30 Haziran 2026 Salı 10:42GÜNDEM
Milyonlarca liralık sahte altın vurgunu! 10 ilde düğmeye basıldı...Kahramanmaraş merkezli yürütülen soruşturma kapsamında sahte altın üretip piyasaya sürdükleri öne sürülen şüphelilere yönelik 10 ilde operasyon düzenlendi.30 Haziran 2026 Salı 10:40GÜNDEM
Tahta araçla 79 kilometre hız yaptıRize'nin ünlü Ayder Yaylası'nda tamamen ahşaptan yapılan otomobiliyle dikkat çeken bir vatandaşın sosyal medyada büyük ilgi gören paylaşımı, resmi incelemeyi beraberinde getirdi.30 Haziran 2026 Salı 10:32GÜNDEM
Askerlikte yeni dönem!Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını yakından ilgilendiren askerlik düzenlemesi için çalışmalar hız kazandı.30 Haziran 2026 Salı 10:31GÜNDEM
YKS'de hatalı sorular var iddiası! İptal mi olacak?Yaklaşık 2,5 milyon adayın ter döktüğü YKS'de hatalı olduğu iddia edilen iki soru için ÖSYM düğmeye bastı.Soruların iptal edilip edilmeyeceği önümüzdeki hafta çıkacak bilirkişi raporuyla netleşecek.27 Haziran 2026 Cumartesi 11:09GÜNDEM
Trafikte görülmemiş hız cezası! Yolcu uçağından bile hızlı çıktıİstanbul Pendik'te bir sürücüye kesilen hız cezası, hem rakamı hem de iddiasıyla büyük şaşkınlık yarattı.27 Haziran 2026 Cumartesi 10:15GÜNDEM
Kadir İnanır'ın cenaze programı netleştiHayatını kaybederek tüm Türkiye'yi yasa boğan Türk sinemasının efsane ismi Kadir İnanır, pazar günü düzenlenecek törenlerin ardından toprağa verilecek.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:56GÜNDEM
Endişelendiren tablo! O kentte ölüm hızı zirve yaptıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini yayımladı.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:52GÜNDEM
Kamu kreşlerinde yeni dönem! Tüm kurallar değiştiKamu kreşleri için yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme, açılış, personel, denetim ve dijital takipte yeni standartlar getirdi.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:48GÜNDEM
Kadir İnanır hayatını kaybettiZatürreye bağlı solunum sıkıntısı nedeniyle Acıbadem Fulya Hastanesi'ne kaldırılan 77 yaşındaki Kadir İnanır'ın durumu kötüleşti.26 Haziran 2026 Cuma 16:01GÜNDEM
Türkiye güne dev operasyonla başladı! Yüzlerce kişi gözaltına alındıAdalet Bakanı Akın Gürlek, organize suç örgütlerine yönelik başlatılan eş zamanlı operasyonlarda 81 ilde 48 operasyon düzenlendiğini ve toplam 841 şüphelinin yakalandığını açıkladı.26 Haziran 2026 Cuma 12:07GÜNDEM
Kocaeli’de Edebiyat Rüzgârı…Kocaeli, önemli bir kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.26 Haziran 2026 Cuma 09:23GÜNDEM
Yargıtay'dan iş sözleşmeleri için önemli kararSayfalar dolusu iş sözleşmelerinde imza ve kaşe atmanın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yargıtay, emsal bir karara imza attı.26 Haziran 2026 Cuma 09:04GÜNDEM
Cimrilik hem boşanma hem de tazminat nedeniEşine sürekli, ‘banyonun ışığını çok yaktın, sifonu niye çektin, çay demleme' diyen aşırı tutumlu davranan eşine kara haber Yargıtay'dan geldi.24 Haziran 2026 Çarşamba 10:17GÜNDEM
Ünvanını söyleyip AVM denetlemeye kalktı, polis böyle paketledi!Afyonkarahisar'da bir alışveriş merkezinde gerçekleştirildiği öne sürülen ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran sözde denetim görüntülerine ilişkin yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.23 Haziran 2026 Salı 11:29GÜNDEM
Meteoroloji uyardı... Gökyüzü sararacak!Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı son hava tahmin raporu, Türkiye'nin birçok bölgesinde etkisini gösterecek yağışlı ve rüzgarlı hava dalgasına işaret etti.23 Haziran 2026 Salı 11:24GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.