BABACAN'DAN SAĞLIK SİSTEMİNE TEPKİ
Ali Bababcan: Mevcut sağlık sistemini acile kaldırıyoruz...

30 Haziran 2022 Perşembe 12:37
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde Sağlıkta Atılım Eylem Planı’nı açıkladı. Koronavirüs salgınıyla sınırları ciddi ölçüde zorlanan sağlık sisteminin topyekûn iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Babacan, “Radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz” dedi. Eylem planının ayrıntılarını DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu anlattı.
‘Sağlık sistemi çürüyen ülke sosyal devlet niteliğini kaybeder’
Babacan şu ifadeleri kullandı:
“Sağlık sisteminin reçetesi DEVA Partisi olacak. Güçlü bir sağlık sistemi inşa edeceğiz. Sağlık bir insan hakkıdır. Sağlık sistemi çürüyen ülke, sosyal devlet niteliğini kaybeder. Sağlıkta Atılım Eylem Planımız; hastasından, doktoruna, eczacısından teknisyenine, hemşiresinden ilaç üreticisine; sağlık sektörünün tüm paydaşlarının mutlu olacağı bir sistemi hedeflemektedir.”
‘Beş adımda çözeceğiz’
“Sağlıkta Atılım Eylem Planımız, herkes için erişilebilir ve adil bir sağlık sistemi modelimizin ana hatlarıdır. Sağlık sistemindeki büyük dönüşüm için iktidarımızın 90 ve 360 gününde yapacaklarımızın özetidir. Bir diğer deyişle, mevcut sağlık sistemini acile kaldırıyoruz. Bu işi beş adımda çözeceğiz.”
‘Hastalıkların yayılmasıyla mücadele edeceğiz’
“Sağlığın hastanede değil; evde, sokakta, okulda, iş yerinde, çarşıda, markette, otobüste, metroda başladığını iyi biliyoruz. Hastalıkların yayılmasıyla mücadele edeceğiz. İnsanların sağlıklı kalması için önlemler alacağız. İlk olarak, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendireceğiz.”
‘Sevk zinciri ve randevu sistemine çekidüzen vereceğiz’
“İkinci olarak, tanı ve tedavi kapasitemizi artıracağız. İnsanlar hastalığa yakalandıktan sonra başlayan süreçte en kaliteli sağlık hizmeti sunmanın çabasında olacağız. Sağlık sisteminde radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz. Sevk zincirine ve randevu sistemine çekidüzen vereceğiz.”
‘Aile hekimi sayımızı hızla yükselteceğiz’
“Sağlık sistemimizin merkezine aile hekimliğini yerleştireceğiz. İşlerin ilk basamakta çözülmesini sağlayacağız. Nitelikli aile hekimi sayımızı hızla yükselteceğiz. Böylece aile hekimi başına düşen nüfusu azaltacağız. Aile hekimleri ve destek personelinin gelir, özlük ve sosyal haklarını güçlendireceğiz.”
‘Vatandaşlarımız aile hekimliklerinde nitelikli muayene olabilecek’
“Aile hekimliklerini bürokrasiye boğmayacağız. Gereksiz işlemlerle uğraştırmayacağız. Tüm Aile Sağlık Merkezlerinde de iç ve dış yeniliğe gideceğiz. Bu merkezlerin binalarını ve teknik donanımlarını iyileştireceğiz. Personel ve hizmet kapasitelerini artıracağız. Aile hekimliğinin hastaneye sevk için göstermelik bir ön adım olarak görülmesine son vereceğiz. Böylece vatandaşlarımız aile hekimliklerinde nitelikli, kapsamlı muayene olabilecek.”
‘Şehir Hastanelerine ücretsiz ulaşım sağlayacağız’
“Aile hekiminin Şehir Hastaneleri’ne yönlendireceği vatandaşlarımıza ise tüm kolaylıkları sunacağız. Şehir Hastanelerine ücretsiz ulaşım sağlayacağız.”
‘KÖİ’yle yapılan mevcut şehir hastanelerini denetimlere tabi tutacağız’
“Kamu Özel İş Birliğiyle yapılan mevcut şehir hastanelerini de teknik, idari, hukuki ve yasama denetimlerine tabi tutacağız. Bizde bu milletin bir kuruş vergisini çarçur ettirecek göz yok. Tespit edilen usulsüzlüklerin kuşkusuz takipçisi olacağız. Böylece milletin vergisinin millete en iyi sağlık hizmeti olarak dönmesini sağlayacağız.”
Babacan, sağlıkta şiddeti Merve Nur Uçar referansıyla eleştirdi
“Geçtiğimiz hafta Çapa Tıp Fakültesi’ni birincilikle bitiren genç hekim arkadaşımızın dediği gibi, hekimlik sanatındaki temel ilke, ‘Önce zarar verme’ iken ‘Önce zarar görme’ haline geldi. Bunların nedeninin altında hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırılması yatıyor. Hekimlerin mesleki saygınlıklarını ve can güvenliğini koruyacağız. Sağlık çalışanlarının yaşam kalitelerini yükselteceğiz.”
‘5 dakikalık zaman baskısı kabul edilemez’
“Kalbimizi, beynimizi, canımızı, ailemizi, sevdiklerimizi sağlık çalışanlarına emanet ediyoruz. Haklı olarak, sağlık çalışanlarının bize odaklanmasını bekliyoruz. Sağlık çalışanları günde 150-200 kişiyle muhatap oluyor. Doktorlar herkese en fazla 5 dakika süre ayırabiliyor. Hekimlerden, ertesi gün gördüğünde hatırlayamayacağı hastaları tedavi etmesini bekliyoruz. 5 dakikada hastayı dinlemesini, muayene etmesini, tanı koymasını, ilaç yazmasını bekliyoruz. Böyle bir zaman baskısı kabul edilemez. Muayene süresini Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına çıkartmak zorundayız.”
Sağlık çalışanlarının maaşı artacak, nöbet süreleri kısalacak
“Sağlık sisteminde performansa dayalı gelir sistemini yeniden düzenleyip sağlık çalışanlarının gelir seviyesini artırmak zorundayız. Akademik yayın ve çalışmalara verilen destekleri güncellemek zorundayız. Emekli hekim ve diğer sağlık meslek mensupları için ek göstergeleri yeniden düzenleyeceğiz. Asistan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının nöbet sürelerini kısaltacağız.”
İlaç üretiminde odak nokta: Biyoteknoloji ile gen ve hücre teknolojileri
“Sağlıkta Atılım programımızda odaklandığımız bir hedefimiz de var. Biyoteknoloji ile gen ve hücre gibi teknolojilerle geliştirilen ilaçların üretiminde Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedefliyoruz.”
Sağlığa cep telefonundan 7/24 ulaşılabilecek
“Hasta-hekim ilişkisinde de teknolojiden faydalanacak bir projemiz var. Uygulamanın adı ‘Doktorum Hep Yanımda’. Böylece, cep telefonu üzerinden görüntülü görüşmeyle, bazı sağlık hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaşılabilecek. Telefonun öbür ucunda uzman doktorlar olacak.”
Yeni nesil ilaç ve tedavilere erişilebilecek
“Sağlık Sigortası teminat paketini günümüzün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandıracağız. Fiyatlama ve geri ödeme süreçlerini yenileyeceğiz. Böylece vatandaşlarımız yeni nesil ilaç ve tedavi süreçlerine erişebilecek.”
Hatipoğlu: ‘Tedaviye erişim zannettiğimiz şey aslında hasta yığılması’
Sağlıkta Atılım Eylem Planı’nın ayrıntılarını DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu anlattı.
Amaçlarının 5 dakikalık muayeneye sıkışan sağlık sistemini “5x5 yaklaşımı ile yeniden inşa etmek ve hizmet alanın da sunanın da mutlu olduğu bir Türkiye yaratmak” olduğunu söyleyen Hatipoğlu şöyle konuştu:
“Türkiye’de hekim başına düşen hasta sayısı yaklaşık 498; OECD ortalaması ise 341. Benzer şekilde, hemşire başına düşen kişi sayısı ortalama 413 iken, OECD ortalaması 102. Bu dengesizliğin sonucu olarak ülkemizde hekimler hastalarına 5 dakikadan fazla süre ayıramıyor. Oysa Dünya Sağlık Örgütünün muayene süresi için koyduğu standart asgari 20 dakika. Yani bugün sağlık sisteminde, ‘tedaviye erişim’ zannettiğimiz şey aslında ‘hasta yığılması’.”
Eylem planın tanıtımında DEVA Partisi Genel Sekreteri Dr. Medeni Yılmaz ile GMYK üyeleri Op. Dr. Bekir Sıtkı Aslan ve Dr. Özge İrem Morkoç da konuştular.
Uçakta sigara yakıp kamerayı açtı!Sosyal medyada 'Erkan Abi' adıyla çektiği videolarla bilinen ve 1 milyondan fazla takipçisi olan Erkan Toy, bir yolcu uçağında sigara içtiği anları sanal medya hesabından paylaştı.12 Şubat 2026 Perşembe 10:05GÜNDEM
Trafikte yeni dönem! Bu kurallara uymayana hapis...Meclis'ten geçen yeni düzenleme sürücülerin bütçesini ciddi şekilde zorlayacak. Kurallara uymayan bazı sürücüler için ise hapis cezası gündemde.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:53GÜNDEM
Taklit ve tağşişte cezalar yükseldi...Taklit ve tağşişte yeni değerlendirmelere göre ceza miktarları 4 milyon 740 bin liraya kadar çıkarken, Tarım ve Orman Bakanlığı bu cezaların daha da artırılmasını öngören bir düzenleme üzerinde çalışıyor.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:20GÜNDEM
Ünlü oyuncu Kanbolat Görkem Arslan hayatını kaybetti"Poyraz Karayel" dizisinde Sefer rolüyle hafızalara kazınan Kanbolat Görkem Arslan, gece yarısı fenalaşarak kaldırıldığı hastanede 45 yaşında hayatını kaybetti.11 Şubat 2026 Çarşamba 11:49GÜNDEM
Özgür Özel'den Akın Gürlek yorumuCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek'in Adalet Bakanı olarak atanmasına ilişkin açıklama yaptı.11 Şubat 2026 Çarşamba 11:38GÜNDEM
Kabinede görev değişimi! İçişleri ve Adalet Bakanı değiştiResmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ile görevden affını isteyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yerine Akın Gürlek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yerine ise Mustafa Çiftçi atandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 00:33GÜNDEM
Sigara içenler dikkat! Bakanlıktan yeni yasak hamlesi geldiSağlık Bakanlığı sigara yasağını genişletmek için hazırlıklara başladı. Çocuk parkı ve plajların yanı sıra mekanlarda da sigara içimine yeni tedbirlerin gelmesi bekleniyor.10 Şubat 2026 Salı 09:50GÜNDEM
Meral Akşener sessizliğini bozdu! Mesut Özarslan'ı o mu ikna etti?Eski İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın kendisiyle irtibatta olduğu iddialarını reddetti.10 Şubat 2026 Salı 09:42GÜNDEM
Özgür Özel'in Mesut Özarslan'a attığı küfürlü mesajlar ortaya çıktıCHP'den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP lideri Özgür Özel'in kendisine ve ailesine hakaret ve tehdit içeren mesajlar gönderdiğini öne sürdü. Özel'in Özarslan'a gönderdiği mesajlar ortaya çıktı.09 Şubat 2026 Pazartesi 09:35GÜNDEM
Trafikte önüne geçtiler diye 2 kişi öldürdü: Onur duyuyorumNiğde'de trafik kazası nedeniyle iki taraf arasında çıkan kavgada Hamza C., silahla ateş açtı. 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de ağır yaralandı.09 Şubat 2026 Pazartesi 09:18GÜNDEM
Siyasette dengeler değişiyor! 7 partili yeni ittifak geliyorSiyasette ''üçüncü yol'' arayışı devam ediyor. Saadet, Gelecek ve DEVA Partileri, Yeniden Refah ile işbirliğine yaklaşıyor. Kulislerde, İYİ Parti, Anahtar ve Demokrat Parti'nin de dahil olacağı daha geniş bir ittifak senaryosunun konuşulduğu belirtiliyor.07 Şubat 2026 Cumartesi 11:18GÜNDEM
Yine böcek ilacı! 11 kişi hastaneye kaldırıldıApartmanda böcek ilaçlaması zehirlenmeye yol açtı. Altısı aynı aileden 11 kişi hastanelik oldu07 Şubat 2026 Cumartesi 10:47GÜNDEM
CHP'den AK Parti'ye bir transfer dahaAnkara kulislerinde konuşulan iddiaya göre CHP'li Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın AK Parti'ye geçişi gündemde. Gazeteci Sinan Burhan geçişin kesinleştiğini söylerken, Savcı Sayan çarşamba gününü işaret etti.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:44GÜNDEM
Turşu bidonuyla uyuşturucu sevkiyatı!Hatay'ın Samandağ ilçesinde uyuşturucu madde ve kaçak alkol ticaretine yönelik düzenlenen operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı. Şahısların uyuşturucu maddeleri gazeteyle kapladıkları turşu bidonlarında saklamalarıysa dikkat çekti.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:32GÜNDEM
Sigara yasağının kapsamı genişliyor! İki yerde daha yasak!Sigara yasağının kapsam alanı genişliyor. Birçok yarı açık alan ve açık alan da kapalı alan statüsüne alınacak. Bakanlık, sigara kullanan ve sistemde kayıtlı vatandaşlara SMS gönderecek.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:28GÜNDEM
Bursa'nın yanı başı beşik gibi sallanıyor!Aylardır beşik gibi sallanan Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. AFAD, sarsıntıya ilişkin ilk verileri açıkladı.07 Şubat 2026 Cumartesi 09:45GÜNDEM
Milyonluk dev siber dolandırıcılık operasyonunun Bursa ayağı ortaya çıktıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, siber dolandırıcılık eylemleri sonucu elde edilen suç gelirlerinin Kapalıçarşı'da faaliyet gösteren döviz firmalarına aktarıldığı tespit edildi.06 Şubat 2026 Cuma 10:08GÜNDEM
Fenomenlere operasyon! Polis çevirmesinde ortaya çıktı...Sosyal medya fenomeni Taha Özer ve Simge Barankoğlu soruşturma kapsamında gece yarısı gözaltına alındı.06 Şubat 2026 Cuma 10:03GÜNDEM
MİT’ten Mossad casusuna operasyonMilli İstihbarat Teşkilatı, "MONİTUM Faaliyeti" sonucu İsrail İstihbarat Servisi’ne çalıştığını tespit ettiği 2 kişiyi yakaladı.06 Şubat 2026 Cuma 09:56GÜNDEM
Bir IBAN ricası sizi hapse yollayabilir!Son dönemde 'benim hesabımda sorun var' bahanesiyle IBAN üzerinden dolandırıcılık olayları artıyor.06 Şubat 2026 Cuma 09:38GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.