22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

ASİL ÇELİK GREVİNİ MECLİS'E TAŞIDI

Sosyal Güvenlik Bakanı’na..

Asil çelik grevini meclis'e taşıdı

26 Ocak 2017 Perşembe 08:15

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; Orhangazi’de Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin başlattığı grevin yasaklanmasıyla ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi. İşçilerin grev yapmalarının demokratik bir hak olduğunu belirten Sarıbal; Bakanlar Kurulu’nun grevle ilgili kararında yer alan “milli güvenliği bozucu nitelikte” ifadesinin de açıklanmasını istedi.
 
Sarıbal; grev için getirilen yasağa; “Bir başbakan yardımcısının ‘başkanlık gelmezse terör artar.’ demesi mi milli güvenliği tehdit edicidir yoksa işçilerin doğal hakkı olan grev yapması mı? Sizin millilik kavramınızı ve güvenlik kavramınızın ne kadar içinin boş olduğu aşikardır!” sözleriyle tepki gösterdi.
 
Alınan kararı antidemokratik bulduğunu ifade eden Orhan Sarıbal; grev yasağı hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:
 
“Bursa Orhangazi’de faaliyet gösteren Asil Çelik’te çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 550 işçinin 18 Ocak 2018’de ve General Elektrik Grid Solution, Schneider Enerji, Schneider Elektrik ve ABB’nin oluşturduğu Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS)’e bağlı 13'ü fabrika olmak üzere 26 iş yerinde çalışan yine Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 2.200 işçinin 20 Ocak 2018’de başlattığı grevler Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle ertelenerek fiili olarak yasaklanmıştır.
 
Resmî Gazete'de yayımlanan yasağın gerekçesinde, "Bazı işyerlerinde Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır" denilmiştir.
 
16144890_10155160839199238_1025657305_o.jpg
 
Bu bağlamda;
 
1) Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin demokratik hakkı olan grev kararı, hangi açıdan “milli güvenliği bozucu” olarak nitelendirilmiştir?
 
2) Bakanlar Kurulu’nda aldığınız bu kararla, aslında işçilerin kanuni hakkı olan grev kararı filli olarak yasaklanmış olmuyor mu?
 
3) 15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimi sonrası OHAL ilan edilirken, Hükümet sözcüleri tarafından yapılan “alınan bu karar halkımızın gündelik hayatına yönelik olmayıp, devletin mekanizmalarının düzenli ve hızlı işleyişine yöneliktir” şeklinde bir açıklamanın olduğu hafızamızdadır. Bu grev kararlarının yasaklanmasının OHAL kararı ile ilgisi var mıdır?
 
4) İşçilerin bağlı olduğu ve yanında olması gereken Bakan olarak, bu antidemokratik kararın altına imza atmanız doğru bir karar mıdır?”
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa