25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara1°C

ARABULUCUK ZORUNLU HALE GELİYOR

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar açıkladı.

Arabulucuk zorunlu hale geliyor

26 Mart 2016 Cumartesi 20:16

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sistemini mahkeme öncesi çözüm yolu olarak zorunlu hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. İlk olarak işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale geleceğini belirten Özatatar, "Yapılacak kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra işçi alacakları ile işe iade talepleri için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecek." diye konuştu.

Ankara Sanayi Odası ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı işbirliğinde kurulan ASO Tahkim, Arabulucuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi'nce (ASOTAUM) Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ile Arabulucu Avukat Selda Kutlay ve birçok davetli katıldı.

Arabuluculuk, herkesin kendi duygularını aktarıp kendi savunmasını yaparak ortak bir paydada buluşmaları olduğunu kaydeden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Bu ortak paydada buluşulduğu zaman, gerçek anlamda vicdani adalet sağlanmış oluyor. Arabuluculuğu şiddetle tavsiye ediyorum.'" dedi.

"HAZİRAN'DA ARABULUCULUK EĞİTİMİ ALAN KİŞİ SAYISI 10 BİN OLACAK"

Arabuluculuk kurumunun Türkiye için yeni bir kurum ama her geçen gün gelişimini tamamlamak için uğraşan bir kurum olduğunu aktaran Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "2013 yılının sonlarında çıktığımız bu yolda sadece bir arabulucumuz vardı. Şuan da 2 bin 600 tane sicile kayıtlı arabulucumuz oldu. 7 bine yakın kişi arabuluculuk eğitimi aldı ve 3 bin kişi daha şu anda arabuluculuk eğitimi alıyor. Haziran ayı itibariyle arabuluculuk eğitimi alan kişi sayısı 10 bin olacak. Yani hemen hemen her 4 avukattan 1 avukat arkadaşımız artık arabuluculuk eğitimi almış olacak.'" şeklinde konuştu.

Arabuluculuk sistemini mahkeme öncesi çözüm yolu olarak zorunlu hale getirmeye çalıştıklarını söyleyen Öztatar, sözlerine söyle devam etti:

''İlk olarak işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale geliyor. Geçen hafta itibariyle taslak haline getirip, bakanlığımıza sunduk ve bu hafta da Kanunlar Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlandı. Haziran ayı içerisinde de kanunlaşmış olacak, Meclis'ten geçecek ve ondan sonra da artık işçilere öncelik verilecek. Yapılacak kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra işçi alacakları ile işe iade talepleri için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecek. Kanunun yürürlüğe girmesiyle işçi alacakları ile işe iade talepleri için doğrudan dava açılamayacak. Arabulucuya başvurmadan dava açılması halinde dava yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek. Taraflar arabuluculuk yoluna başvurdukları halde anlaşamazlarsa dava açabilecekler.'"

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi