25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

AP'DEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI!

AP: Türkiye ile müzakereler dondurulsun

AP'den flaş Türkiye kararı!

24 Kasım 2016 Perşembe 14:59

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan Türkiye oylamasında, "Türkiye ile Avrupa Birliği müzakerelerinin geçici olarak dondurulması" kararı çıktı. Karar 37'ye karşı 479 "evet" oyuyla kabul edildi.
 
Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 2005 yılında başlatılan AB ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak askıya alınmasını öngören metni yapılan oylamayla kabul etti.
Tavsiye niteliğinde olan ve hukuki bağlayıcılığı bulunmayan oylamada, 37’ye karşı 479 “evet” oyu kullanıldı. 107 üye ise çekimser kaldı.
 
KARARI SADECE AB ALABİLİR
 
Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararını sadece Avrupa Birliği liderleri alabiliyor.
AB liderlerinin Aralık ayındaki zirvesinden bu yönde bir karar çıkması şimdilik beklenmese de AP’nin kararının göz ardı edilemeyeceği belirtiliyor.
Avrupa Parlamentosu’ndaki Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller grupları, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öngören ortak metne son halini vermişti.
Metinde AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye ilişkin hazırladığı raporlara ve Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dikkat çekilerek Türkiye’deki antidemokratik uygulamalar nedeniyle AB’nin Türkiye ile yürüttüğü üyelik müzakelerini “geçici olarak dondurması” istendi.
Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olduğu belirtilen metinde Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’nun 15 Temmuz’daki başarısızlığa uğrayan darbe girişimini kınadığı, Türk makamlarının sorumlulara ilişkin başlattığı soruşturmaları da meşru olarak kabul ettiği vurgulandı.
 
ORANTISIZLIK VURGUSU
 
Ancak metinde, Türk hükümetinin olağanüstü hal koşullarında aldığı önlemlerin “orantısız” olduğu, anayasada koruma altındaki temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği belirtildi. HDP’li vekillerin tutuklanmasına ve 150 gazetecinin cezaevinde bulunmasına da dikkat çekilerek Türkiye’nin dünyada en fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğu ülke olduğunun altı çizildi.
Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların birlikte hazırladığı metinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da işaret edildi. Erdoğan’ın idam cezasının geri getirileceğine ilişkin açıklamalarını tekrarladığı belirtilerek idam cezasının kesin olarak reddedilmesinin Avrupa Birliği müktesabatının vazgeçilmez bir parçası olduğu ifade edildi.
 
VİZE MUHAFİYETİ
 
Metinde idam cezasının geri getirilmesinin Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması anlamına geleceği de belirtildi.
“Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne bağlı kalmaya davet edildiği” metinde AB Komisyonu ve üye ülkelere Türkiye ile devam eden müzakelerin geçici olarak dondurulması çağrısı yapıldı. Metinde vize muafiyeti için talep edilen 72 kriterden 7’sini Türkiye’nin yerine getirmediği de belirtildi.
Metnin hukuku bir bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, Avrupa Birliği ülkesi liderlerine siyasi bir mesaj olması açısından sembolik önem taşıyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem