ALMANYA'DA KÖPEK VERGİLERİNE ZAM
Köpek sahiplerinin yıllık vergi ödediği Almanya'da köpek vergileri 2025 yılında arttı. Ülkede 2023 yılında toplanan köpek vergisi miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 1,6'lık artışla 421 milyon euroya ulaştı.

07 Nisan 2025 Pazartesi 13:20
Almanya'da köpek sahipleri, yerel yönetimlerce uygulanan yıllık köpek vergisini (Hundesteuer) ödemekle yükümlü. 2023 verilerine göre evlerde yaklaşık 10.5 milyon köpeğin yaşadığı Almanya'da köpek sahiplerinin ödediği vergi miktarı; eyaletlere, şehirlere hatta belediyelere göre değişiklik gösteriyor. Bu uygulama, köpek nüfusunu kontrol altına almak ve düzenleyici vergi politikalarını hayata geçirmek amacıyla yürütülüyor. Almanya Federal Maliye Bakanlığı, köpek vergisinin amacının, köpek sayısını düzenlemek ve kontrol altında tutmak olduğunu belirterek, köpek beslemenin temel yaşam ihtiyaçlarının ötesine geçtiğini ve bu nedenle ek uygulamaların gerekli olduğunu ifade etti.
Köpek vergileri 2025 yılında arttı
Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, Almanya'da köpek vergisinden elde edilen gelir yıllardır düzenli bir şekilde artıyor. Ülkede 2023 yılında toplanan köpek vergisi miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artış göstererek 421 milyon euroya ulaştı. 2013 yılında toplanan vergi miktarı 299 milyon euro iken son 10 yılda yüzde 41'e varan bir artış kaydedildi.2025 yılında pek çok belde köpek vergilerini artırdı. Özellikle Bavyera'da bulunan Landshut beldesinde vergiler 30 eurodan 60 euroya ve Westmünsterland/Bocholt'ta 42 eurodan 84 euroya yükseltilirken buralarda yüzde 100'lük keskin bir vergi artışı yaşandı. Kuzey Ren-Vestfalya'da bulunan Löhne beldesinde vergiler yüzde 95 oranında artışla 40 eurodan 78 euroya, Gütersloh'da yüzde 71'lik bir artışla 70 eurodan 120 euroya yükseldi.
Yalnızca üç şehirde vergiler düşürüldü
Kuzey Ren-Vestfalya'ya bağlı Lage'de yüzde 37 düşüşle vergi 75 euroya geriledi. Saksonya'da bulunan Zwickau'da ise vergiler 120 eurodan 108 euroya, Saarland'daki Merzig'de vergi 72 eurodan 69 euroya düşürüldü.
Köpek vergisi şehirlere göre değişiyor
Her yıl alınan köpek vergisi, yaşanılan şehre göre farklılık gösteriyor. Berlin'de ilk köpek için yıllık 120 euro, Hamburg'da 90 euro, Münih'te 100 euro, Köln'de 176 euro, Bremen'de 150 euro, Paderborn'da 72 euro ve Ingolstadt'ta 65 euro ödeniyor. Stuttgart'ta ise ilk köpek için 108 euro ödenirken, ikinci köpek için bu miktar 216 euroya çıkıyor. Bazı eyaletlerde ikinci ve üçüncü köpekler için ek vergiler de uygulanabiliyor.
Tehlikeli köpek ırklarına daha yüksek vergi
Tehlikeli olarak sınıflandırılan köpek ırkları için ise çok daha yüksek vergiler ödenmesi gerekiyor. Rottweiler, Pitbull gibi bazı ırklar tehlikeli kabul edilerek sahiplerinden yıllık 600 euroya kadar vergi talep edilebiliyor. Tehlikeli ırkların belirlenmesi ise eyaletlerin kendi yönetmeliklerine göre değişiklik gösteriyor.
Bretten beldesi tehlikeli köpek ırkları için yıllık bin 660 euro vergi alırken, Bretten'i bin 440 euro ile Monheim am Rhein, bin 200 euro ile Solingen ve bin 100 euro ile Siegburg takip ediyor.
Rehber köpekler vergiden muaf
Engelli bireylere yardımcı olan rehber köpekler, vergiden muaf tutuluyor. Ayrıca, bazı belediyeler, hayvan barınaklarından sahiplenilen köpekler için belirli bir süre vergi muafiyeti sağlayabiliyor.
Vergi ödemeyenlere yüksek cezalar uygulanabiliyor
Almanya'da köpek sahiplerinin vergilerini zamanında ödemeleri gerekiyor. Vergi ödemeyenler, 10 bin euroya kadar para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Ancak istisnai bir durum olarak Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Ahlen şehrinde köpek sahipleri herhangi bir vergi ödemek zorunda değil.
Köpek vergisinin en yüksek olduğu şehir Mainz
2025 yılında Mainz, ilk köpek için yıllık 186 euroluk köpek vergisi ile köpek sahipleri için en pahalı şehir olmaya devam ediyor. Mainz'ı, 180 euro vergi uygulayan Hagen ve Wiesbaden kentleri takip ediyor. Almanya'da ilk köpek için uygulanan köpek vergisinin 160 euronun üzerinde olduğu toplam 7 şehir bulunuyor. Bu şehirler arasında 168 euro ile Bochum ve 162 euro ile Bonn da bulunuyor. Başkent Berlin'de köpek sahipleri 120 euro öderken, Hamburg 90 euro ile orta sıralarda yer alıyor. Münih de 100 euro ile vergi oranlarının orta sıralarda yer alıyor. Bu durum, köpek vergisi miktarının şehrin büyüklüğü ile ilişkili olmadığını, daha ziyade yerel vergi yönergelerine ve belediye politikalarına bağlı olduğunu gösteriyor.
2025 yılı itibarıyla bazı büyük şehirlerdeki yıllık köpek vergisi miktarları şöyle: Berlin 120 euro, Dortmund 156 euro, Köln 156 euro, Bremen 150 euro, Hannover 150 euro, Nürnberg 132 euro, Karlsruhe 132 euro.
İkinci köpek için daha yüksek vergi
Birden fazla köpek besleyenler ikinci köpekleri için daha fazla vergi ödemek durumunda. Ülke genelinde birinci köpekler için 90 euro olan vergi ortalaması, ikinci köpekler için 140 euroya kadar yükseliyor. İkinci köpekler için en pahalı kentler, sırasıyla 312 euro Ludwigsburg, 288 euroyla Wuppertal ve Schorndorf, 282 euroyla Kirchheim ve 264 euroyla Eslingen/Neckar oldu.
"Köln'de köpek vergisi yıllık 170-176 euro arasında değişiyor"
Köpek sahibi olan Aydilek Sabır, köpek almayı düşünenlerin hem maddi hem de manevi sorumluluk alması gerektiğini belirtiyor. "Maddiyattan çok maneviyat benim için daha önemli. Köpek alıyorum diye düşünmeye gerek yok, eve girdikten sonra kısa sürede ailenin bir parçası haline geliyor. Artık köpek olarak değil, bir aile üyesi olarak düşünülmesi gerekiyor. Maddiyatına gelince maddi sorunları da oluyor. Bir çok şeyi ile kendimiz ilgilenemiyoruz. Mecburen veterinere götürmemiz gerekiyor. Almanya'da veteriner masrafları yüksek olduğu için bir sağlık sigortası yerine her gün küçük 1-2 euro birikim yaparak köpeğin sağlık masraflarını karşılamayı tercih ediyoruz. Dikkatli ve iyi bakım olduğu sürece köpeğin çok fazla hastalanması mümkün değil. Köln'de köpek vergisi yıllık 170-176 euro arasında değişiyor ve iki taksitte ödeme imkânı sunuluyor. Daha küçük yerlerde ise bu miktar 70-80 euroya kadar düşebiliyor" dedi. Elif Kale ise köpeği Bulut'u 3 aylıkken sahiplendiğini ve 4 aydır birlikte olduklarını belirterek, "Köpek sahiplenmek büyük bir sorumluluk. Çok ilgi göstermemiz, sevgi vermemiz ve zaman ayırmamız gerekiyor. Küçük yaşlarda aşılarını yaptırıyoruz, çip takılıyor, sigortası ve vergisi var ama en önemlisi köpeğe sevgi göstermek ve onunla zaman geçirmek" dedi.
"Bu vergilerle şehirler köpek dışkılarından ve diğer atıklardan temizleniyor"
Son 20 senedir aralıksız evinde köpek besleyen Berlinli Florian Rahmel, bu süre zarfında düzenli bir şekilde vergilerini ödüyor. Berlin şehir idaresinin öngördüğü miktar olan 120 euroyu her yıl ödeyen Rahmel, şehirde köpek beslemenin vergilendirilmesini anlayışla karşıladığını dile getirdi. Rahmel, "20 yıldır köpek besliyorum. Köpekler için ayda 10 euro olmak üzere, yılda 120 euro köpek vergisi veriyorum. Bu vergilerle şehirler köpek dışkılarından ve diğer atıklardan temizleniyor. O nedenle ben vergileri normal karşılıyorum" ifadelerini kullandı.
Köpek beslemenin son yıllarda pahalı bir hobi haline geldiğini de söyleyen Rahmel, "Köpek mamalarında, artan enflasyona paralel olarak özellikle korona salgını döneminden bu yana artış oldu. Hatta köpeklerin veteriner masraflarındaki artış ne yazık ki 3 katına kadar çıktı. Bunu doğru bulmuyorum. Özellikle yıllardır köpek besleyen, dar gelirli yaşlı insanlar, köpeklerinin bakımını yaptırmakta zorlanıyorlar veya gerektiğinde tıbbı operasyon masraflarını karşılayamıyorlar" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeni Papa Robert Francis Prevost olduYeni Papa ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost oldu09 Mayıs 2025 Cuma 09:30DÜNYA
Pakistan'dan Erdoğan'a teşekkürPakistan Başbakanı Şerif'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür08 Mayıs 2025 Perşembe 10:20DÜNYA
Trump'tan Papa paylaşımıTrump, kendisini "Papa" olarak gösteren fotoğraf paylaştı03 Mayıs 2025 Cumartesi 10:08DÜNYA
Trump: "Papa olmak isterdim""Bu benim bir numaralı tercihim olurdu"30 Nisan 2025 Çarşamba 09:35DÜNYA
İran’da limanda şiddetli patlamaBölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, limandaki tüm faaliyetler durduruldu.26 Nisan 2025 Cumartesi 12:48DÜNYA
Trump, Powell'ı kovma niyetim yokTrump: "FED Başkanı Powell'ı kovma niyetim yok"23 Nisan 2025 Çarşamba 11:08DÜNYA
Çin'den ABD'li kongre üyelerine yaptırımSözcü Jiakun yaptırım uygulanan ABD'li yetkililerin sayısına ilişkin net bir açıklama yapmadı.21 Nisan 2025 Pazartesi 11:57DÜNYA
Papa Francis hayatını kaybetti88 yaşındaki Papa Francis'in hayatını kaybettiği belirtildi21 Nisan 2025 Pazartesi 11:07DÜNYA
"Umarım Rusya ve Ukrayna bu hafta bir anlaşma yapar"Trump: "Umarım Rusya ve Ukrayna bu hafta bir anlaşma yapar"21 Nisan 2025 Pazartesi 09:39DÜNYA
Japonya ABD ile müzakerelere başladıJaponya ABD ile ticaret müzakerelerine başladı17 Nisan 2025 Perşembe 09:50DÜNYA
Turistlere 'kutsal su' şoku! Şifa bulacağız derken...Etiyopya'daki bir kuyudan alınan "kutsal su" şişeleri, Almanya ve İngiltere'den turistlerde koleraya yol açtı. Uzmanlar, içinde yüz milyonlara varan bakteri barındıran bu suların ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu vurguluyor.16 Nisan 2025 Çarşamba 09:09DÜNYA
İran-ABD görüşmelerinin ikinci turu Umman'daİran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi: "ABD ile görüşmelerin ikinci turu Umman'da yapılacak"15 Nisan 2025 Salı 11:59DÜNYA
Irak’ta toz fırtınası: 2 bin kişi hastanelik olduIrak’ta toz fırtınası: 2 bin 751 kişi hastanelik oldu15 Nisan 2025 Salı 11:53DÜNYA
"Sahtekar Biden berbat bir iş çıkardı"Trump: "Başkan Zelenskiy ve sahtekar Biden, bu trajedinin başlamasına izin vererek kesinlikle berbat bir iş çıkardı"14 Nisan 2025 Pazartesi 20:10DÜNYA
ABD Yemen'i vurdu5 ölü, 13 yaralı14 Nisan 2025 Pazartesi 08:49DÜNYA
Çin'den Trump'a misilleme! Yüzde 125 vergiÇin, ABD mallarına uygulanan gümrük vergilerini yüzde 84’den yüzde 125'e çıkardı.11 Nisan 2025 Cuma 11:21DÜNYA
Trump mayıs ayında Türkiye'ye gelebilirABD basını: Trump, mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret edebilir11 Nisan 2025 Cuma 11:09DÜNYA
Çin'den ABD'ye karşı restÇin Maliye Bakanlığı, ABD mallarına 10 Nisan itibariyle uygulanacak gümrük vergisi oranının yüzde 34'ten yüzde 84'e çıkarıldığını duyurdu.09 Nisan 2025 Çarşamba 16:05DÜNYA
Nesli 10 bin yıl önce tükenen 'Ulu kurtlar' bilimle geri döndü!Colossal Biosciences, CRISPR gen düzenleme teknolojisiyle nesli 10 bin yıl önce tükenen 'ulu kurtlara' genetik olarak benzeyen üç yavru üretti.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:20DÜNYA
Netanyahu: Suriye'de Türkiye ile çatışmak istemiyoruzABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Oval Ofis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Netanyahu, "Türkiye ile çatışmak istemiyoruz. Trump'ın Türkiye lideriyle iyi bir ilişkisi var, bize yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.08 Nisan 2025 Salı 12:16DÜNYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış