ALBAYRAK YENİ EKONOMİ MODELİNİ AÇIKLADI
'Çok daha sıkı bir mali politika uygulanacak'

10 Ağustos 2018 Cuma 16:50
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gelecek dönemde çok daha sıkı bir mali politika uygulanacağını söyledi.
Albayrak, döviz kurlarındaki hareketlilik ve yeni OVP planına ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni dönemin yeni ekonomik anlayışı olacak. Yeni sistemle bakanlık sayısını 16’ya düşürdük. Bu yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı yaptık. İş insanlarımızla ve ekonomistlerimizle görüştük. Türkiye orta gelir grubundan üst gelir grubuna nasıl çıkacağına dair birçok iş insanı ve ekonomi uzmanıyla birçok toplantı yaptık.
“Yeni dönem, Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, daha detaylı stratejileriyle hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağı dönem olacak. Bugün yeni ekonomik sistemin genel çerçevesi çizilecek. Özellikle yeni kurduğumuz bu bakanlık, gerek para gerek maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve ahlaklı ve liyakata dayalı yönetim kademesiyle çok daha güçlü ve etkin bir bakanlık olacak.
“Bütün istişareler sonrasında yeni bir ekonomik yaklaşım ortaya koyduk. Ekonominin tüm alanındaki paydaşlarla birlikte istişare ederek ekonomik politikalar uygulayacağız. Görüşme ve istişarelerimiz Türkiye’nin bu yolculuğunda önemli bir ışık tutacak.
“Eylül ayında açıklayacağımız OVP – yeni bir isim de arıyoruz OVP’ye – detayları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacak. En önemli adımlardan bir tanesi kararlı bir yaklaşım olacak. Bugüne kadar kararsız mıydık? Hayır. Bir diğer fonksiyonu ne olacak, değişimi hedefleyecek; güçlü refleksleri ve stratejileri olacak. Güçlü temellere dayanacak ve sürdürülebilir olacak.
“Katılımcı olacak. Berat Albayrak bugün var, yarın yok, ama tasarlanan sistem Berat Albayrak olsa da olmasa da devam edecek. Kişiye ve bir sektöre dayalı, bölgesel avantajlara ve dezavantajlara dayalı olmayacak, katılımcı olacak. 81 milyonun katılımcı olduğu bir ekonomik model olacak.
“Mesele, tüm bu çerçeve, günlük bir taktiksel mantıkla değil, stratejik bir akılla yapılacak. Bunları ortaya koyarken de prensipleriniz olması lazım. Tüm paydaşlar, seven sevmeyen, oy veren vermeyen, böyle olması lazım.
“Bugün Türkiye’nin makro göstergeleri incelendiğinde bu olanlar mantıklı değil. Küresel gelişmeler ne olursa olsun, ekonomimizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak güçlü temeller üzerine inşa edeceğiz. Prensiplerimiz olacak.
“Tüm piyasa paydaşlarıyla – ama tüm piyasa paydaşlarıyla – reel ekonomisi, piyasa ekonomisi – daha etkili bir süreci ortaya koymalısınız. Ekonomi ve finans alanında yeni bir yıldız keşfetmeye çıkmadık. Tüm süreçler, bizi, toplumu, karar alıcıları ve tüm paydaşları da kapsayacak. Piyasa ve teori çerçevesinde bakıldığında, gerçekçi politikaların seçilmesi ve uygulanması öncelikli olacak. Ama Güler hanıma göre mi?
“Piyasa ve iletişimi iki gün peş peşe farklı şeyler söyleyebilir. Veri güvenliği çok önemli çünkü ekonomi verilere dayanıyor. Özellikle Türk lirasına güvenin artırılması gerekiyor. Hele de küresel sınamalardan geçtiğimiz bu günlerde bunu yapmak zorundayız.Türkiye sadece bölgede değil, küresel anlamda çok önemli bir rol model.
“Para politikalarının tam bağımsızlığı sağlanacak. İlk günden beri Merkez Bankası konusunda konuşmamaya gayret ettim. Merkez Bankası’nın tam bağımsızlığı prensibi üzerinden devam edilecek. Bu Türkiye ekonomisi için çok kritik esaslardan biridir. Özellikle finansal sektörün güçlü yapısının korunması noktasında, finansal istikrarın daha da güçlendirilmesi önceliklerimizden biri.
“Finansal sektörünün yüzde 90’ından fazlası bankalar olmayacak, olmamalı. Etkin, şeffaf ve verimli bir şekilde faaliyetlerine devamı için gerekli destek verilecek.15 yılda ciddi bir performans ortaya koyan iktidar, daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak.
“Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa, bankaların kapısında o kadar az gidersiniz. Bütçe disiplini en temel dinamiklerden biri.
Yapısal reformlar konusunda – şu anda yoğun bir çalışma yürüten ekibimiz bua odaklanmış durumda. Yeni ekonomik yaklaşımımızın genel bir mimarisi var. Dört ayağı var ama ben 3 + 1 olarak görüyorum. Temelde ekonomik dengelenme yer alıyor.
“Bir iki yıl içerisinde - 2018-19 ekonomide dengelenme dediğimiz ilk fazı yaşayacağız. 2018-19 yıllarında Türkiye birinci fazı bitirip, sürdürülebilir istikrarlı ve sağlıklı büyüme dediğimiz faza geçecek.
“Daha adaletli paylaşım politikalarıyla üçüncü faza taşıyacağız. Gerçek, sağlam ve kalıcı bir ekonomik yaklaşım olarak nitelikli insan gücü ve güçlü toplum fazı da bu üç temelin yanında olacak. Ekonomik dengelenmenin en önemli ayağı enflasyonla mücadele olacak.
“Çok daha sıkı bir mali politika uygulanacak. Cari açığın düşürülmesi için çok önemli adımların atılacağı bir dönem olacak. Sermaye piyasalarının derinleştiği çok önemli.
“Kamu borçlanmalarında kaynak çeşitliliği sağlanacak. Çünkü kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak, tasarruf ve verimliliği artıracak çalışmalara başladık. 16 bakanın 12’si özel sektörden gelen çok başarılı arkadaşlar.
“Ekonomik dengelemeyi 2019 yılında tamamlayıp ikinci faz dediğimiz “istikrarlı büyüme” olarak adlandırdığımız faza geçeceğiz. Enflasyonla mücadele ve büyüme politikaları birbirine alternatif değildir. Hem enflasyonla mücadele edilecek, hem de büyüme politikaları var.
“Üretim odaklı büyümeyi de destekleyecek bir dönüşümü gerçekleştirebilirse Türkiye’yi kimse tutamaz. Stratejik büyüme alanlarını tespit ederek ortaya koyacağız.
“Reel sektör, bankacılık sektörü var, TOBB var, TUSİAD var, ekonomist ve akademisyenler var. Aylık ve üç aylık dönemlerde her bir bakanlığın ve performansının KPI’ları olacak. Bütün bu planın tamamı, 81 milyonu el birliğiyle üreten bir Türkiye’ye dönüştürecek.
“Türkiye 2002’den bu güne kadar ekonomik gelir ve refah düzeyini önemli bir düzeye taşıdı. Ama toplumun tabanına daha adaletli bir sistem. Dolaylı vergi ve dolaysız vergi konusunda – OECD ortalamasına gelmek için hadi dolaylı vergileri artıralım mı diyeceğiz? Hayır. Performansa dayalı ekiplerle çok daha etkin çalışacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzine zam geldi, motorine de geliyorAraç sahiplerine kötü haber...14 Mayıs 2025 Çarşamba 10:21EKONOMİ
İnşaat maliyeti yüzde 23 arttıİnşaat maliyeti martta yıllık yüzde 23 arttı12 Mayıs 2025 Pazartesi 10:35EKONOMİ
Sanayi üretimi arttıSanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı09 Mayıs 2025 Cuma 10:54EKONOMİ
Tüpraş’tan işçilere yüzde 67.4 zamToplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı09 Mayıs 2025 Cuma 09:36EKONOMİ
En çok altın kazandırdıAylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu08 Mayıs 2025 Perşembe 10:22EKONOMİ
E-ticarette rekor artışTicaret Bakanı Bolat açıkladı06 Mayıs 2025 Salı 10:58EKONOMİ
Mehmet Şimşek'ten enflasyon açıklaması"Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 20-19 arası"05 Mayıs 2025 Pazartesi 16:58EKONOMİ
Mayıs ayı kira artış tavanı belli olduTavan oranı belli oldu05 Mayıs 2025 Pazartesi 10:20EKONOMİ
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandıNisan ayı enflasyon rakamları açıklandı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:37EKONOMİ
Gayrimenkulun yıldızları ödüllendirildi26 Nisan Cumartesi akşamı Bursa Sheraton Otel’de düzenlenen Shining Night Ödül Gecesi, başarı, azim ve emeğin ödüllendirildiği unutulmaz bir organizasyona ev sahipliği yaptı.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:52EKONOMİ
Hangi ilde daha fazla emekli çalışıyor? Liste paylaşıldıSGK verilerine göre Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla 2 milyon 104 bin emekli hem maaş alıyor hem de çalışmaya devam ediyor. Emeklilerin yüzde 17’si iş hayatını sürdürürken, en çok emeklinin çalıştığı il İstanbul, en az çalışanın bulunduğu il ise Ardahan ol30 Nisan 2025 Çarşamba 10:53EKONOMİ
Altında rekor üstüne rekor! 1 asgari ücrete 3 çeyrek altınGram altın 4 bin 297 TL, ons altın ise 3 bin 494 dolar ile yeni rekor seviyeyi gördü. Çeyrek altın fiyatı ise 7 bin 110 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.22 Nisan 2025 Salı 09:00EKONOMİ
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı açıklandı!Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde beklentilerin aksine artışa gitti.17 Nisan 2025 Perşembe 14:27EKONOMİ
Konut fiyatları yüzde 32,3 arttıKonut fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 32,3 arttı17 Nisan 2025 Perşembe 10:57EKONOMİ
Konut satışları arttıÖnceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14EKONOMİ
Altında yeni rekor geldi! Gram altın ve çeyrek altın uçtuAltın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram altın güne 4.021,31 lira seviyesinden başladı. İşte 16 Nisan 2025 altın fiyatları...16 Nisan 2025 Çarşamba 09:03EKONOMİ
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandıYıl sonu dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahminleri ne oldu?11 Nisan 2025 Cuma 11:12EKONOMİ
Borsa güne yükselişle başladı0,15'lik yükselişle başladı.11 Nisan 2025 Cuma 10:36EKONOMİ
Altın rekor tazelediGram altın 4 bin lira sınırında11 Nisan 2025 Cuma 09:56EKONOMİ
Bakan Bayraktar'dan elektrik zammı açıklamasıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektriğe zam konusuna ilişkin soruya "Elektrik fiyatlarına yeni bir zam planlanmıyor, devlet faturaların yarısını karşılamaya devam ediyor" yanıtını verdi.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:30EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış