AKTAŞ'TAN İÇME SUYU AÇIKLAMASI
Başkan Aktaş: “Bursa’nın altını, üstüne yaraşır hale getiriyoruz”

25 Mart 2022 Cuma 14:07
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bin 500 kilometre, yani Edirne’den Kars’a uzanacak kadar içme suyu hattı yaptıklarını belirterek, “4 yıldır Bursa’nın altını, üstüne yaraşır hale getirmeye çalışıyoruz. Çınarcık Barajı suyunun da Bursa'ya getirilmesiyle 2050 yılına kadar susuzluk sorunu yaşanmayacak” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde ‘Sudan Sebepler’ başlığıyla düzenlenen toplantıda son 4 yılda BUSKİ tarafından içme suyu hatlarından arıtma tesislerine, enerji üretiminden tarımsal sulamaya kadar her alanda hayata geçirilen çalışmaları kamuoyuna tanıttı. Tüm canlılar için temel yaşam kaynağı olan suyun günümüzde dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, yüzde 70’i sularla kaplı dünyada ulaşılabilir içme suyu miktarının ise sadece yüzde 1 olduğunu kaydetti.
Birtakım bölgelerde ve ülkelerde su bolluğu yaşanırken bazı yerlerde su kıtlığı yaşandığına dikkat çeken Başkan Aktaş, Türkiye’nin de su azlığı yaşayan bir ülke olduğunun altını çizdi. Dünya tarihinin su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesi noktasında birbirleriyle savaşmayı göze alan ülkelerin tarihiyle dolu olduğunu ifade eden Aktaş, içilebilir su kaynaklarının sınırlılığı göz önüne alındığında, böyle bir değere sahip olmanın, aynı zamanda büyük bir ekonomik güce sahip olmak anlamına geldiğini açıkladı.
"Edirne’den Kars’a kadar içme suyu hattı imalatı yaptık"
Altyapı hizmetlerini 17 ilçeyi kapsayacak şekilde BUSKİ marifetiyle sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aktaş, Bursa’nın yaklaşık 210 milyon metreküp yer altı suyu rezervi bulunduğunu, kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 80'inin Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 20'sinin ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılandığını vurguladı. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyunun devreye alınabilecek durumda olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, Çınarcık Barajı suyunun da Bursa'ya getirilmesiyle 2050 yılına kadar susuzluk sorunu yaşanmayacağını belirtti.
Rakamlarla altyapı yatırımlarına da değinen Başkan Aktaş, “Göreve geldiğimiz günden bu yana yaklaşık bin 500 kilometre, yani Edirne’den Kars’a kadar içme suyu hattı imalatı yaptık. Yine 650 kilometre, yani yaklaşık Bursa-İzmir arası gidiş geliş mesafesi kadar kanalizasyon hattı ve bunların yanında yaklaşık Bursa-Ankara arası kadar yani 350 kilometre yağmursuyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Yaptığımız tüm çalışmalarla Bursa’nın altını da üstüne yaraşır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Tarıma can suyu
Gerek BUSKİ öz kaynakları, gerek İller Bankası, gerekse de Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin ettikleri finansmanla ilçelerin içme suyu hatları ile kanalizasyon hatlarını yenilediklerini ifade eden Başkan Aktaş, Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin edilen finansla İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de başlatılan büyük altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bursa’nın ‘tarım şehri’ kimliğini güçlendirecek yatırımları da hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Aktaş, “Tarım potansiyelinin yüksek olduğu bölgelere sulama göletleri ve sulama tesisleri kazandırıyoruz. Bu bağlamda 14 adet gölet ile 350 kilometre sulama tesisini çiftçimizin kullanımına sunduk. Bursa’da yaklaşık 35 bin çiftçi ailesine sulama desteği veriyoruz. Böylelikle, hem ürün çeşitliliğinin artırılmasına hem de çiftçi gelirlerinin yükselmesine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Arıtmada örnek yatırımlar
Arıtılmadan doğaya bırakılan atık suların genel anlamda çevre kirliliğine neden olduğunu, bu nedenle arıtma tesisi yatırımlarına da önem verdiklerini kaydeden Başkan Aktaş, “Bu anlamda örnek alınan şehirlerin başında geliyoruz. 7’si ileri biyolojik arıtma olmak üzere 124 atık su arıtma tesisi ve 38 adet içme suyu arıtma tesisi ile çevre ve toplum sağlığının korunmasına özen gösteriyoruz. Yine modern sistem ve son teknolojik imkânlarla donatılan laboratuvarlarımız, uluslararası geçerliliği olan birçok belgeyi de elinde bulunduruyor. Laboratuvarlarda akredite olduğumuz 266 parametre ile su ve kanalizasyon idareleri içerisinde lider durumdayız. İçme sularımızın şehrin 50 farklı noktasından alınan numunelerle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından her gün denetlendiğini de önemle vurgulamak isterim” dedi.
Enerji yatırımları
Atık su arıtma tesislerinde atık suların arıtılması neticesinde ortaya çıkan çamurun bertaraf edilmesinin de tüm büyükşehirlerde önemli bir sorun olduğunun altızı çizen Başkan Aktaş, “Çamur yakma tesisinin hizmete girmesiyle bu sorun da ortadan kalkmış oldu. Teknolojinin en son imkânlarıyla kurulan tesis Türkiye’ye örnek gösteriliyor. Günlük 400 tonluk çamur yakma kapasitesine sahip bulunan tesiste yakma işlemi sonucunda açığa çıkan ısı enerjisiyle elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Tesisimizde 4 yılda yaklaşık 500 bin metreküplük çamuru bertaraf ederek, karşılığında yaklaşık 60 milyon kwh elektrik enerjisi ürettik. Yine BUSKİ bünyesinde faaliyet gösteren hidroelektrik ve güneş enerjisi santralleriyle yılda yaklaşık 15 milyon kwh’lık enerji üretiyoruz. Ana isale hatları üzerinde konumlandırdığımız 3 HES yatırımıyla yıllık enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar hale geldik. Çamur Yakma Tesisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimiz elektrik ile her yıl yaklaşık 16 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlıyoruz” diye konuştu.
Teknolojik altyapı
Yaklaşık 1 milyon 500 bin abonesi bulunan BUSKİ’nin abonelik işlemlerine e-Devlet ve BUSKİ mobil İOS ve Android uygulamalarıyla da erişim sağlayabilmenin mümkün olduğunu belirten Başkan Aktaş, merkez ve ilçelerinde konuşlandırılan 77 adet Buskimatik cihazıyla da fatura ödeme, EKS dolum yüklemesi ve harcamalara katılma payı tahsilatı yapılabildiğini söyledi. BUSKİ’nin ISO 9001 kalite yönetim sistemi ile ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi belgelerini Türkiye’de TSE’den ilk alan su ve kanalizasyon idaresi olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, ISO 50001 enerji yönetim sistemi belgesiyle birlikte bir ilke daha imza attıklarını ifade etti. Teknolojinin imkanlarını da sonuna kadar kullandıklarına değinen Başkan Aktaş, “Kablosuz haberleşmede düşük enerji tüketimi sayesinde uzak mesafelere düşük enerji ile veri göndermek mümkün olmuştur. Genel olarak Narrow Band haberleşme olarak adlandırılan bu haberleşme teknolojilerinin en önemlisi LORA’dır. Su sayaçlarının okunmasında LORA’lı sistem başta olmak üzere teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Uzaktan okuma ile ön ödemeli elektronik kartlı sayaç uygulamaları bunlardan belli başlıcalarını oluşturuyor” dedi.
BUSKİ veri tabanlı kontrol ve gözetleme sistemi (SCADA) aracılığıyla üretim ve dağıtımda akıllı su sistemini kullanan Bursa’nın 20.48'lik kayıp-kaçak oranıyla Türkiye'nin örnek şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, tesisler ile içme suyu şebekesini 734 noktada sürekli gözetim altında tutuklarını belirtti. Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, eğitim çalışmalarıyla son 4 yılda 22 bin öğrenciye ulaşıldığını, suyun bilinçli kullanımını ve su tasarrufunun çocuklara anlatıldığını dile getirdi.
Katı atık bedeli
Başkan Aktaş, su faturalarından çıkarılan katı atık bedelleriyle ilgili son meclis toplantısında yaşanan tartışmalara da değindi. Katı atık bedellerinin CHP’li İstanbul, Ankara, Mersin, Aydın Büyükşehir Belediyelerinde de alınmadığını hatırlatan Aktaş, “Aynı kanuna onlar da tabii. Çıkıp açık ve net bir şekilde niye söylemiyorsunuz? ‘Biz de bu parayı almayacağız’ diye. İstanbul'da hiçbir ilçe belediyesi almıyor bu parayı. CHP'liler de, AK partililer de almıyor. Allah aşkına niye bunu hala almakla alakalı bir ısrar içerisindesiniz. Bunu tartışmanın çok sağlıklı ve doğru olmadığını düşünüyorum. İnşallah bir daha hiç açılmamak üzere bu konunun kapanması en büyük temennimizdir. Bundan dolayı nefretle, öfkeyle ortalığı germek asla kabul edeceğimiz bir şey değil. O olumsuz sözleri meclisteki arkadaşımıza sarf etmelerini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Kitap Fuarı’nda Osmangazi rüzgarı esecekOsmangazi Belediyesi, bu yıl 22’incisi düzenlenecek olan Bursa Kitap Fuarı’nda tüm yayınlarıyla birlikte batı kapısı F400 numaralı stantta yerini alacak.10 Nisan 2025 Perşembe 15:57BURSA
Bursa'nın o ilçesinde oturanlar dikkat! Su kesintisi...Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Minareliçavuş Mahallesi'nin bazı kesimlerinde su kesintileri yapılacağı duyuruldu.09 Nisan 2025 Çarşamba 16:20BURSA
Osmangazi Belediyesi'nden otizm ağacıOsmangazi Belediyesi 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında otizme dikkat çekmek için farklı bir etkinlik düzenledi.09 Nisan 2025 Çarşamba 11:41BURSA
Bursa'da Trabzonspor maçını izlerken fenalaştı,kurtarılamadıBursa’nın Orhangazi ilçesinde geçtiğimiz pazar akşamı maç izlediği esnada rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan Temel Keskin, hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen 2 günlük yaşam mücadelesine yenik düştü.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:06BURSA
Osmangazi’de metruk binalar yıkılıyorOsmangazi Belediyesi, ilçede bulunan metruk binaların yıkım çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Metruk binaların yıkılmasıyla birlikte hem çevre hem de asayiş açısından daha güvenli bir Osmangazi oluşturuluyor.08 Nisan 2025 Salı 16:05BURSA
Dikkat! Bursa'nın o ilçelerinde su kesintisiBursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Bursa'nın iki ilçesinde su kesintileri yapılacak.08 Nisan 2025 Salı 13:37BURSA
Bursa'da ‘Resimlerden Resim Beğen Sergisi’nin minik ziyaretçileriBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eczacı Sinem Us’un birçok değerli Türk resim sanatçısının eserleriyle oluşturulmuş koleksiyonundan yararlanılarak hazırlanan ‘Resimlerden Resim Beğen-Bir Koleksiyonerin Seçkisi’ sergisi, minik ziyaretçileri ağırladı.08 Nisan 2025 Salı 13:20BURSA
Bursa'da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim olduBursa’da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim oldu. O anlar kameraya yansıdı.08 Nisan 2025 Salı 11:35BURSA
Yenişehir Belediyesi Kitap Fuarı 6’ncı kez kapılarını açtıYenişehir Belediyesi’nin bu yıl 6’ncı kez düzenlediği kitap fuarı kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, "Birbirinden değerli 42 yazarımızı okuyucularıyla buluşturuyoruz" dedi.08 Nisan 2025 Salı 11:20BURSA
Bursa'da operasyon: 24 kişi yakalandı24 şüpheli yakalandı, 25 kilo uyuşturucu ele geçirildi08 Nisan 2025 Salı 10:40BURSA
Bursa'ya dev eğitim kampüsü! 2500 öğrenci faydalanacakBursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) Türkiye’deki ilk örneklerden birisi olan Merkezi Sınıf Binası inşaatında sona gelindi. Aynı anda 2.500’den fazla öğrencinin eğitim alabileceği projenin yaz aylarında faaliyete alınması planlanıyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 12:32BURSA
Bursa'da odun keserken elinden oluyorduBursa'da odun keserken elinden yaralanan yaşlı adam hastanede tedavi altına alındı.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:37BURSA
Bursa'da yabancı uyruklu dolandırıcı kovalamacayla yakalandıBursa'da hakkında dolandırıcılık suçlarından yakalama kararı olan yabancı uyruklu şahıs, kovalamaca sonucu yakalandı.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:33BURSA
Denizden gelen misafirBursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Karacaali Mahallesinde denizden çıkıp gelen su samuru mahalle sakinlerinin maskotu oldu.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:30BURSA
Bursa'da tedavi gören arkadaşlarına böyle sürpriz yaptılarBursa'da hastanede tedavi gören arkadaşı için toplanan bir grup, hastane önüne giderek tedavi gören arkadaşlarına pankartla moral verdi. Yüzleri gülümseten anlar kameraya yansıdı.05 Nisan 2025 Cumartesi 14:23BURSA
İkinci konsere hazırlanıyorlarNilüfer 30 Ağustos Zafer Türk Sanat Müziği topluluğun, Ataevler Magazin Outlet, Uğur Mumcu Salonunda, verdiği muhteşem konserin ardından 2. Dönem koro çalışmaları geçtiğimiz günlerde başladı.04 Nisan 2025 Cuma 13:07BURSA
Bursa'da araçtan çıkan egzoz dumanı fabrikayı aratmadıBursa'da, Kestel yolunda seyir halindeki bir araçtan çıkan yoğun egzoz dumanı, çevreye zarar vermekle kalmadı, aynı zamanda bölgedeki fabrikaları aratmadı.04 Nisan 2025 Cuma 11:51BURSA
Bursa'da oltasına dev turna takıldı!Bursa'nın İnegöl ilçesindeki baraj gölünde avlanan balıkçının ağına 1 metre uzunluğunda ve 7 kilogram ağırlığında dev bir turna balığı takıldı.03 Nisan 2025 Perşembe 15:19BURSA
Burkay'dan boykot açıklaması: "Ekonomik geleceğimize zarar veriyor"BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,“Üreten, istihdam sağlayan ve yatırım yapan şirketlerimizi hedef göstermek, ülkemizin ekonomik geleceğine zarar vermektedir" dedi.02 Nisan 2025 Çarşamba 13:13BURSA
Bakanlık düğmeye bastı! Bursa da o listedeSanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan denetimlerde bazı ürünlerin piyasadan toplatılmasına karar verildi. listede Bursa'da yer aldı.02 Nisan 2025 Çarşamba 12:06BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış