22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

AKADEMİSYEN İSYANI MECLİSE TAŞINDI

işsiz kalan 2500 akademisyenin durumu belirsizliğini koruyor.

Akademisyen isyanı Meclise taşındı

15 Eylül 2016 Perşembe 02:10

OHAL kapsamında kapatılan üniversitelerde çalışan akademisyenlerin "iş başvurularımız reddediliyor" isyanı meclise taşındı.
 
15 vakıf üniversitesinin kapatılması sonucu bir gecede işsiz kalan 2500 akademisyenin durumları belirsizliğini korurken
TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil konuyu Meclis Gündemine taşıdı.
 
İrgil,haklarında hiçbir yargı kararı olmaksızın kariyer ve bilimsel çalışmaları kesintiye uğrayan akademisyenlerin maddi ve manevi mağduriyet yaşadığını ifade ederek Başbakan’a çeşitli sorular yöneltti.
İş başvurusunda bulundukları üniversite ya da liselerde daha önce çalıştıkları kapatılan üniversiteler neden gösterilerek reddedilen akademisyenlerin, haklarında bir hüküm, suçlama ve soruşturma olmadığına göre başka kurumlarda çalışmalarına engel olan gerekçeleri soran İrgil, üniversite personelinin de aynı mağduriyet içinde bulunduğunu kaydetti.
 
HUKUKİ GEREKÇESİ NEDİR?
 
İrgil verdiği önergede Başbakan’a şu soruları yöneltti:
* Bu akademisyenlerin ve çalışanların, mesleki hayatlarını devam ettirmelerine engel hukuki bir gerekçe var mıdır?
* Bu akademisyenlerin FETÖ/PYD ile mücadele kapsamında kapatılan okullarda çalışmış olmaları onların da bu örgütle bağlantılı oldukları anlamına gelmediğine göre, FETÖ ile bir bağlantısı olmamasına rağmen mağduriyet yaşayan bu akademisyen ve çalışanların mesleki hayatlarını sürdürebilmeleri yönünde YÖK bir çalışma yapacak mıdır?
* Eğer kapatılan üniversitelerdeki 2500 akademisyen ile çalışanların FETÖ ile herhangi bir bağlantısı olduğu şüphesi var ise, bu şüpheyi ortadan kaldırmak için neden hukuki soruşturmalar yapılmamaktadır?
 
YÖK’ÜN BİR ÇALIŞMASI VAR MI?
 
* Hiçbir hukuki soruşturma yapılmaması bu akademisyenlerin ve çalışanların aksi ispat edilene kadar hukuken masum oldukları anlamına geldiğine göre, bu akademisyenler ve çalışanların iş başvuruları yükseköğretim kurumları veya ilgili kurumlarca hangi gerekçe ile reddedilmektedir?
* Bu akademisyen ve çalışanların yaşamlarını ve bilimsel kariyerlerini devam ettirebilmesi için hükümetin bir çözüm planı veya YÖK’ün masum bilim insanlarını ve çalışanları tekrar eğitim dünyasına ve bilimsel üretime kazandırmak için bir çalışması var mıdır?
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet