2023 YARDIM VE YATIRIMLARLA GEÇTİ
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılını değerlendirdi...

01 Ocak 2024 Pazartesi 13:24
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin asrın felaketini yaşandığı 2023 yılını hem afetin yaralarını saracak hem de kenti geleceğe taşıyacak yatırımlarla geçirdi.
Gaziantep İslahiye ve Nurdağı ile Hatay başta olmak üzere tüm afet bölgesinde yaraları sarmak için yoğun mesai harcayan Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da da ulaşımdan altyapıya, çevreden tarihi kültürel mirasa kadar pek çok projeyi tamamlayarak, vatandaşların hizmetine sundu.
Ulaşımdan altyapıya, çevreden tarihi kültürel mirasa kadar pek çok yatırım planıyla 2023 yılına giren Bursa Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta yaşanan 11 ilde büyük yıkımlara yol açan depremlerin ardından tüm enerjisiyle yaraları sarmak için büyük seferberlik başlattı. Depremin ilk haftasında Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde aşevleri kuran ve bölgede yardım ulaştırmak için ayak basmadık yer bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, depremin ikinci haftasından itibaren Hatay’a odaklandı. Burada yardımların dağıtımı, konteyner kentlerle yaşam alanları oluşturulması ve seyyar tuvalet kurulumu görevlerini üstlenen Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da 3 ayrı bölgede 2000 konteynerden oluşan yaşam alanları oluşturdu. Arama kurtarma için itfaiye, altyapı onarımı için BUSKİ, sıcak yemek ve erzak dağıtımı için BURFAŞ, ekmek temini için BESAŞ, su temini için Jeotermal A.Ş, meyve temini için Tarım Peyzaj A.Ş başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birim ve iştirakleri seferberliğe katıldı. Depremin ilk gününden itibaren dönüşümlü olarak afet bölgelerinde 2500’ü aşkın personel ve 700’e yakın araçla yaraları sarmak için yoğun bir mesai harcandı. Depremde tamamen yıkılan Hatay’ın sembol eserlerinden Antakya Ulu Camii’nin restorasyonunu da üstlenen Büyükşehir Belediyesi, buradaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Yatırımlar hız kesmedi
Enerjisinin büyük bölümünü afetin yaralarını sarmak için harcayan Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı sağlıklı bir geleceğe taşıyacak yatırımlarda da hız kesmedi. Ulaşımı öncelikli ana konu olarak ele alan Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca Ankara Yolu üzerindeki Cenup Kanalı Köprülerini yeniledi, yapımı tamamlanan Balıkdere Köprüsünü ulaşıma açtı. Yaklaşık 6,5 kilometrelik Şehir Hastanesi bağlantı yolu, DOSAB kavşağı, Adliye Kavşağı, Fuat Kuşçuoğlu Köprüsü ve Yunuseli kanalı köprüleri ile Filament Kavşağı’nın eksik olan dönüş kolu da tamamlanarak, trafiğe açıldı. Bu büyük ölçekli projelerin yanında başta Ankara yolu olmak üzere kentin önemli bulvar ve caddelerinde asfalt yenileme çalışmaları yıl boyunca devam etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılı içerisinde 320 kilometrelik güzergahta 430 bin ton asfalt kaplama ve yama, 875 kilometre de sathi kaplama yapıldı.
Altyapıda örnek yatırımlar
İçme suyundaki kayıp-kaçak oranını yüzde 20’ler seviyesine indiren çalışmalarıyla bu alanda Türkiye’ye örnek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, altyapı yatırımlarını da 2023 yılı boyunca kesintisiz sürdürdü. Kuraklık yaşandığı dönemlerde devreye alınan kuyu sularının standardının yükseltilmesi için yapılan Vakıf Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlanarak hizmete alınırken, günlük 52 bin metreküp kapasitesiyle Doğanevler ve İsmetiye mahallerindeki yaklaşık 400 bin nüfusa hizmet verecek Osmangazi Demirtaş Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde de çalışmaların startı verildi. Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Orhangazi ve Karacabey Yeniköy Atıksu Arıtma Tesislerinde de inşaatlar büyük ölçüde tamamlandı. Çınarcık Barajı suyunun kent merkezine getirilmesi yönündeki çalışmalarda imalatın startı verildi. BUSKİ marifetiyle yürütülen çalışmalar kapsamında 2023 yılı içinde 17 ilçede 725 kilometre içme suyu, 185 kilometre kanalizasyon ve 55 kilometre yağmur suyu imalatı yapıldı. Yıl boyunca 9 kilometre dere ıslahı ve 30 kilometre dere temizliği gerçekleştirilirken, 3 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 35 su deposu ile 22 sulama tesisi ve gölet Bursa’ya kazandırıldı.
Dönüşüme devam
Bursa’nın depreme karşı dirençli kent haline getirilmesi amacıyla 7 ayrı bölgede kentsel dönüşüm projelerini kesintisiz sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılı içinde iki ayrı bölgedeki dönüşümlerin birinci etaplarını tamamladı. Zaman içerisinde yıpranan yapıları iyileştirerek depreme dayanıklı konutlar ile Bursalılara güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl Mahalleleri kentsel dönüşümünün 104 konut ve 16 dükkandan oluşan birinci etabını tamamlayıp, hak sahiplerine teslim etti.
Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan ancak ‘plansız yapılar ve düzensiz tamirhanelerle’ görüntü kirliliğinin yaşandığı İstanbul Caddesi’nin modern görünüm kazanması amacıyla başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabında da 193 konut, 118 ofis ve 30 dükkânın inşaatı da tamamlandı.
İstanbul Caddesi ve Yiğitler kentsel dönüşüm projelerinde birinci etapların tamamlanmasının ardından Karapınar Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de inşaat çalışmaları başladı. Toplam 138 bin 600 metrekarelik alanda 3 bin 600 konut ile 300 dükkân inşa edilmesi planlanırken, projenin ilk ayaklarından olan Karapınar 1. etap projesinde 90 konut ve 4 adet dükkân inşa edilecek.
Dönüşümü yıllardır konuşulan ancak bugüne kadar bir mesafe kat edilemeyen 1050 Konutlar Kentsel Dönüşümünde de kriz, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile çözüldü. Alanda yıkımlar büyük ölçüde tamamlanırken, bu bölgede de dönüşüm 2023 yılı içinde başlamış oldu.
Gençlik ve spor yatırımları
Bursa için 2023 yılı gençlik ve spor yatırımları anlamında da dolu dolu geçti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ‘Bursa Muş Kardeşliği Gençlik ve Eğitim Merkezi’, Yenibağlar Gençlik ve Spor Tesisi, Akçalar ve İnegöl Cerrah Futbol sahaları, Aşık Veysel Gençlik Merkezi, Okçuluk Tesisi, Mudanya ve İnegöl Gençlik Merkezleri, Mustafakemalpaşa Gençlik Merkezi Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri ile Mudanya Şükrü Çavuş Aile Destek Merkezi hizmete açıldı. İnşaatı devam eden Görükle Gençlik Merkezi, Millet Mahallesi Gençlik ve Spor Tesisleri, Demirtaş Gençlik ve Spor Merkezi, Emek Hatice Kübra İlgün Spor Tesisi, Havuzlu Park, Uludağ Üniversitesi Gençlik ve Spor Merkezi ile Gürsu Yenidoğan Gençlik ve Spor Merkezi de Büyükşehir’in gençlik spor yatırımlarına eklenen yeni halkalar oldu.
Bursa’da her zaman sporun ve sporcunun yanında olan Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında 520 spor kulübüne toplam 4,5 milyon liralık nakdi destek sağlarken, amatör kulüplerin kullandığı sahalarının zemin yenileme çalışmalarını da yıl boyunca sürdürdü.
Büyükşehir Belediyesi’nin okul öncesi eğitimde önemli bir markası haline gelen Ana Kucaklarına, 2023 yılında Hocataşkın ve Demirtaş Ana Kucağı da eklenirken, Yunuseli, Üçevler ve Kestel’e kazandırılacak Ana Kucağı binalarında inşaatlar büyük ölçüde tamamlandı.
Bursa nefes alıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’yı yeniden ‘yeşil’le buluşturacak yatırımları 2023 yılında da hız kesmedi. Çalışmalar kapsamında Hacıvat Parkı, Demirtaş Mesire Alanı, Üçevler Parkı, Aşık Veysel Parkı, Bursalıların nefes alacağı yeni yeşil alanlar olarak kente kazandırıldı. Yine Gökdere’nin her iki yakası yapılan peyzaj düzenlemeleri ile adeta yeşil bir koridora dönüştürülürken, Teoman Özalp Parkı ve Orhangazi’de 4 dönem belediye başkanlığı yapan merhum Mehmet Turgut Ünlü’nün de adını taşıyan Şehit Erhan Öztürk Parkı’nı yenileme çalışmaları da büyük ölçüde tamamlandı. Tüm bunların yanında Büyükşehir Belediyesi tarafından Kütahya’nın Emet İlçesi’ne de Bursa Millet Bahçesi kazandırıldı.

Tarih değerini buldu
Tarihi ve kültürel miras yatırımları kapsamında 2023 yılı Bursa’da 40 yıllık hayalin gerçekleştiği yıl oldu. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin etrafını saran 39 binanın yıkılmasının ardından bölgedeki Sağrıcı Sungur Mescidi de adeta küllerinden doğdu. Bunun yanında Ertuğrulbey Meydanı da yapılan çevre düzenlemeleriyle Bursa’ya yakışır hale getirildi.
Osmanlı Sultanı 1. Ahmed’in emriyle 1615 yılında Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan, 1925 yılında yasayla kapatıldıktan sonra bir süre farklı amaçlarla kullanıp, terkedilen ve türbe dışındaki bölümleri yok olan Bursa Mevlevihanesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk günkü özgün kimliğiyle yeniden ayağa kaldırıldı. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle Bursa’ya değer kattı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olarak Türkiye’den gönderilen tek yer olan İznik ilçesindeki çalışmalar kapsamında surlardaki İstanbul ve Yenişehir Kapıların restorasyonu tamamlanırken, Roma Tiyatrosu’nun ziyarete açılmasına yönelik çalışmalarda da sona gelindi. Bursa’nın köklü eğitim kurumlarından Ziraat Mektebi’nin restorasyonu da 2023 yılı içinde tamamlanmış oldu.
Bursa’da Süleyman Çelebi Külliyesi’nin yapılacağı alanda bulunan ve 63 yıldır Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Konutu olarak kullanılan binanın yıkımı tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında ‘Başkanlık Konutu’nun da içinde bulunduğu 28 bin metrekarelik alan, Millet Bahçesi, Siyer ve Mevlid-i Şerif Merkezi, mescid, kitap-kafe ve dinlenme alanlarıyla halka açılacak.

Büyükşehir her yerde
Kent merkezinin yanı sıra 17 ilçede de yıl boyunca önemli bir performans sergileyen Büyükşehir Belediyesi, Büyükorhan’a göl manzaralı tesis, Karacabey’e gasilhane ve itfaiye binası, Yenişehir’e kapalı Pazar alanı kazandırırken, Yenişehir Balıbey Çarşısı’ndaki çatı düzenlemesini tamamladı. Güneybudaklar Mahalle Hizmet Binası’nın açılışını yapan Büyükşehir Belediyesi Gemlik Kurşunlu Sahilini ayrıcalıklı bir kordona dönüştürürken, yaptığı sahil düzenleme çalışmalarıyla da İznik İnciraltı ve Karacabey Kurşunlu sahillerine 2023 yılında mavi bayrak kazandırdı.

Yatırımdan taviz vermedik
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2020 ve 2021 yıllarına kıyasla az da olsa pandeminin etkilerinin 2022 yılında da hissedildiğini, 2023 yılına ise ‘hasat yılı’ parolası ile başladıklarını hatırlatarak, 2023’ün ise asrın felaketi ile başladığını söyledi. Yılın neredeyse ilk yarısında afet bölgesindeki yaraları sarmak için yoğun mesai harcadıklarını kaydeden Başkan Aktaş, “Tüm bunlara rağmen yatırımlarımızdan asla taviz vermedik. Bursa’nın 17 ilçesi, 1060 mahallesinde ‘dokunmadığımız yer kalmadı’ desem abartı olmaz. Bazı yatırımlarımızda aksamalar yaşansa bile ulaşımdan kentsel dönüşüme, çevreden tarihi mirasa kadar pek çok yatırımı Bursa’mıza kazandırdık. Yeni yılda da hedeflerimizden ödün vermeden Bursa'mızın geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz. 2024 yılının bolluk ve bereketle dolu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.
BTÜ daha uzun ömürlü asfalt için çalışacakBursa Teknik Üniversitesinde geliştirilecek yeni asfalt teknolojisi, yolların daha uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını hedefliyor.15 Haziran 2026 Pazartesi 10:22BURSA
Bursa'da kadınlar üretiyor, kent kazanıyorYıldırım Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen El Emekleri Festivali, 2 gün boyunca Bursa’ya renk kattı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:37BURSA
Engelli bireyler Bursa'yı gezdiBursa Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve etkin katılımını desteklemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.14 Haziran 2026 Pazar 15:56BURSA
İnegöl'ün üstyapısı yenileniyorBursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin 17 ilçesinde sürdürdüğü altyapı ve üstyapı yatırımları kapsamında İnegöl’de asfalt çalışmalarına hız verdi.14 Haziran 2026 Pazar 10:55BURSA
Bursa meydanlarında Dünya Kupası heyecanıA Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'nda Avustralya ile oynadığı maç için Bursa'daki meydanlara dev ekranlar kuruldu.14 Haziran 2026 Pazar 07:47BURSA
Özer Matlı serbest bırakıldı!Bursa iş dünyasının önemli isimlerinden Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.12 Haziran 2026 Cuma 21:42BURSA
Büyükşehir'de ‘Yaz Spor Okulları’ başlıyorBursa’da 7’den 70’e herkesin sporla buluşmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yaz Spor Okulları’nda çocukları ağırlamaya hazırlanıyor.12 Haziran 2026 Cuma 11:02BURSA
Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yılsonu proje şenliğiBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde geleneksel olarak düzenlenen "Yıl Sonu Proje Şenliği", öğrencilerin teorik kazanımlarını endüstriyel üretime ve yenilikçi teknolojilere dönüştürdüğü bir programla tamamlandı.12 Haziran 2026 Cuma 10:15BURSA
CHP Bursa milletvekili Kayışoğlu: 'Başımızı vereceğiz ama baş eğmeyeceğiz'CHP'den ihraç edilmesi gündemde olan milletvekilleri arasında yer alan Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Başımızı vereceğiz ama baş eğmeyeceğiz' dedi.12 Haziran 2026 Cuma 08:51BURSA
Bursalı öğrenciler dikkat! 12 gün boyunca ücretsizBursa Büyükşehir Belediyesi, 13-24 Haziran'da Görükle Gençlik Merkezi'nde sınava hazırlanan öğrencilere her akşam ücretsiz sıcak çorba dağıtacak. Uygulama, gece geç saatlere kadar ders çalışan gençlere destek olmayı amaçlıyor.11 Haziran 2026 Perşembe 10:53BURSA
Kuzeyin Ezgileri Merinos'ta Bursalılarla buluştuBursa'da kültürel mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan Türk Halk Müziği, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir konserle sanatseverlerle buluştu.11 Haziran 2026 Perşembe 10:39BURSA
Bursa'da ailecek enginar soyuyorlar! Sadece 10 saniye...Türkiye'de enginar üretiminde İzmir'in ardından ikinci sırada yer alan Bursa'da, hasat edilen ürünleri mutfağa hazır hale getiren "enginar soyucuları" yaklaşık 3 ay süren sezonda önemli bir gelir kapısı oluşturuyor.11 Haziran 2026 Perşembe 10:26BURSA
Bursa’da ormanlık alanda korkutan yangın!Bursa’nın Gemlik ilçesinde piknik alanı yakınlarında çıkan yangın, ekiplerin zamanında müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.11 Haziran 2026 Perşembe 10:12BURSA
Fabrika inşaatında iş kazası: 1 yaralıBursa'nın İnegöl ilçesinde yapımı devam eden fabrika inşaatında meydana gelen iş kazasında bir işçi yaralandı.11 Haziran 2026 Perşembe 09:17BURSA
Bursa Kültür Fabrikası’nın kış dönemine görkemli kapanışBursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentin kültür ve sanat hayatına katkı sunan projelerinden Kültür Fabrikası, kış dönemini başarıyla geride bıraktı.10 Haziran 2026 Çarşamba 10:50BURSA
Akçalar'ın içme suyu alt yapısı güçleniyorBursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer ilçesinin Akçalar Mahallesi'nde artan nüfusa bağlı olarak içme suyu altyapısını güçlendirmek amacıyla önemli bir yatırımı hayata geçiriyor.10 Haziran 2026 Çarşamba 10:45BURSA
Gemlik’te denizinde dip bucak temizlendiBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre Haftası kapsamında düzenlenen Gemlik Deniz Dibi Temizliği Etkinliği, çevre bilincini artırmak ve denizlerin korunmasına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi.09 Haziran 2026 Salı 10:53BURSA
Bursa'da küçük çocuk mangal ateşine düştüBursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen olayda, mangal için yakılan ateşe düşen 2 yaşındaki çocuk yaralandı.09 Haziran 2026 Salı 10:51BURSA
Bursa'da gençler sokak sporlarında buluşuyor!Bursa'da calisthenics (sokak antrenmanları) sporuyla ilgilenen gençler ve eğitmenler, hem sporun yaygınlaşması hem de gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için belediyelerden daha donanımlı parklar yapılmasını istedi.08 Haziran 2026 Pazartesi 10:54BURSA
Bursa'da eşinin doğum günü için 25 metrelik tırı kapladıBursa'da 1 yıldır evli olan Murat Fidan, eşi için sıra dışı bir doğum günü sürprizi hazırladı.08 Haziran 2026 Pazartesi 09:03BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.