16 YIL ÖNCEKİ DEPREMDE ORTA HASAR GÖREN KONUTLAR ORTADA KALDI
Marmara Depremi'nde büyük acılar yaşandı. Ancak acılardan gerekli ders çıkarılmadı. Sakarya’da 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen yaklaşık 500 binada toplam 900 hasarlı konut (daire) hala onarılmadı.

SAKARYA (CİHAN)- Marmara Depremi'nde büyük acılar yaşandı. Ancak acılardan gerekli ders çıkarılmadı. Sakarya’da 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen yaklaşık 500 binada toplam 900 hasarlı konut (daire) hala onarılmadı. 3 yıl önce ağır hasarlıya çevrilen ve yıkılması gereken konutların büyük kısmında yasak olmasına rağmen ikamet ediliyor. Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı ve çok katlı deprem yönetmeliğini taşımayan güvensiz yapıların muhtemel bir depremde büyük can kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.
BİNALAR SAĞLAMLIK TESTİNDEN GEÇEMEMİŞTİ
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği onarım süresi sona eren orta hasarlı konutlar için yaklaşık 3 yıl önce yıkım kararı alındı. ‘Binam sağlam’ diye itirazda bulunanlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son kez binalara sağlamlık testi uygulattı. İnceleme sonucunda 900 konuttan sadece 90 konut güvenli çıktı, 810 konutta büyük risk olduğu belirlendi. Ancak yıkım kararının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen bu karar henüz uygulanmadı. Büyük tehlike ve yasak olmasına rağmen orta hasarlı konutların büyük kısmında hala ikamet ediliyor. Bu binalarda oturanlar ise çıkarılacakları korkusuyla görüş bildirmekten kaçınıyor.
SAĞLAM KONUTLARA İTİBAR EDİLMEDİ
Hasarlı konutlarda ikamet edilmesi üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi, orta hasarlı binaların boşaltılması amacıyla harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi de orta hasarlı binaların boşaltılması ve yıkılması için depremden sonra hak sahipliği uygulamasına benzer bir proje geliştirdi. TOKİ işbirliği ile Adapazarı şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Yenikent bölgesinde sağlam konutlar inşa etti. İlk etapta 22 blok ve 466 daireden oluşan projeden öncelikli olarak orta hasarlı bina sahipleri ve konutları deprem riski taşıyan vatandaşların yararlanması planlandı. Ancak tamamı doğalgazlı, 3+1 ve 107 metrekare olarak tasarlanan konutlara orta hasarlı bina sahipleri ilgi göstermedi. Hasarlı konut sahiplerinin ‘şehre uzak’ diye ilgi göstermemesi üzerine satışa çıkartılan konutlar yoğun talep gördü. Konutlar, bulundukları konum ve kat durumlarına göre 91 bin 640 ile 121 bin 816 liradan 12 yıl vade ile alıcı buldu. Konutlar yüzde 15’i peşinat, geriye kalan rakam ise 12 yıl boyunca en düşük 541 en yüksek 719 lira taksitle ödeme imkanı sunuldu.
'25 BİN BİNA İNCELENMELİ'
Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise şehirdeki orta hasarlı binaların yanı sıra hasarsız gibi görünen binaların yeni deprem yönetmeliği şartlarını karşılamadığını belirterek, şiddetli bir depremde bu binaların can ve mal kayıplarına sebep olabileceği uyarısında bulundu. Gürpınar, "1999 depreminden sonra dışarıdan bakıldığında hasarsız görünen çok katlı binalarında yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre mutlaka kontrol edilmelerinin hayati önem taşıyor. Şehirde bu durumda olan 25 bin konut bulunuyor." dedi.
“HESAP SORULSAYDI BÖYLE OLMAZDI”
Şehirdeki yapı stokunun yüzde 60’ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğu dile getiren Gürpınar, bunların büyük bölümünün ise ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan üretildiğine dikkat çekti. 1999 depreminden önce yapılan ve yürürlükte bulunan 2007 Deprem Yönetmeliği'nin istediği şartları sağlamayan çok katlı binaların muhtemel bir depremde can güvenliği için tehlike arz ettiğini dile getiren Gürpınar, “Oysa hukuk, 1999 depreminden sonra hazırlanan imar planlarının hazırlayıcı ve tasdik edicilerini sorumlu tutarak hesap sormuş olsa idi ceza davaları şahıslara, hukuk davaları da şahıslara ve kurumlara karşı açılabilseydi, bugünkü ağırdan alma ve ihmal yerini köklü tedbirlere bırakır gelecekte aynı akıbete uğramak istemeyen idareci ve bürokratlar ile siyasi irade herkesten fazla depremi düşünür hale gelirdi.” ifadesini kullandı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI YANLIŞ UYGULANDI”
Kentsel Dönüşüm Yasası’nın da yanlış uygulandığını, birinci önceliğin deprem olması gerekirken görsel görüntünün ön planda tutulduğu dile getiren Gürpınar, “Sakarya’da uygulanan 3 tane kentsel dönüşüm var. Üçünün de birinci önceliği deprem değil. Roman vatandaşların oturduğu yerlerden başlandı. Kentsel dönüşüm 6306 sayılı afet riskindeki alanların dönüştürülmesi yasasıdır. Yasayı adıyla bağdaşık olarak kullanmadık, kullanmıyoruz." diye konuştu.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koç üniversitesinden rekor yükselişFınancıal Times'ın en iyiler listesinde koç üniversitesi işletme enstitüsün'den rekor yükseliş...19 Ekim 2022 Çarşamba 15:33YEREL
Türkiye'de sağlığına kavuştuÜlkesinde umudu tükenmişti Türkiye’de sağlığına kavuştu10 Ekim 2021 Pazar 11:06YEREL
Gururlandıran uluslararası ödül!10 yıldır verilen ödül ilk kez Türk hekimin oldu25 Eylül 2021 Cumartesi 15:36YEREL
Türk Defnesi global pazara açılıyorDefne, TÜRKPATENT tarafından ‘Türk’ ibaresi ile tescillenen ilk ürün oldu19 Eylül 2021 Pazar 20:43YEREL
Ramazan’a özel gönül sohbetleriMehmet Emin Ay, Ramazan ve oruç ibadetini anlattı.10 Mayıs 2019 Cuma 13:03YEREL
Başkan Aktaş Fethiyelilerle bir araya geldiBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, sabah namazının ardından vatandaşlarla buluştu.16 Mart 2018 Cuma 14:06YEREL
İznik Gölü'nde balık bolluğuBursa- İznik Gölü'nden yasağa bir gün kala balık fışkırdı...16 Mart 2018 Cuma 11:36YEREL
Karacabey Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldıBu yıl 7'ncisi düzenlenen Karacabey Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı...15 Mart 2018 Perşembe 18:01YEREL
Karacabey'e yenidoğan yoğun bakım ünitesi açıldıBursa Karacabey Devlet Hastanesine yenidoğan yoğun bakım ünitesi açıldı15 Mart 2018 Perşembe 16:16YEREL
Lise öğrencileri Araştırma Projeleri sonuçlandıLise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması’nda dereceye girenler belli oldu...15 Mart 2018 Perşembe 14:56YEREL
Sezonu İtalya'da Noktaladı2018 sezonunda otomobil serisinde kariyerini devam ettirmeyi planlayan Berkay, ile ilgili hazırlık ve testlere şimdiden başladı...06 Ekim 2017 Cuma 15:35YEREL
Türk genci yalnız!Yapılan bir araştırmaya sonuçlarına göre...28 Temmuz 2017 Cuma 09:45YEREL
Dışarı çıkmadan önce bu haberi okuyunGüneş ışınlarına dikkat03 Temmuz 2017 Pazartesi 13:12YEREL
Bayram yaklaştı, uyarılar gelmeye başladıDiyetisyenler uyarılara başladı20 Haziran 2017 Salı 18:52YEREL
'Gazeteciler serbest bırakılsın'TGC Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle çağrı yaptı02 Mayıs 2017 Salı 12:26YEREL
Vatandaşa ulaşım desteği geçikmedi!O belediyenin imkanlarından faydalandılar17 Nisan 2017 Pazartesi 13:11YEREL
YGS açıklandı mı?Son dakika28 Mart 2017 Salı 14:24YEREL
SkandalKüçük kıza cinsel istismar20 Mart 2017 Pazartesi 22:47YEREL
Bursalı sürücülerBu yollara dikkat!17 Mart 2017 Cuma 17:02YEREL
Kızını arıyorSokaklarda kalıyor17 Mart 2017 Cuma 16:23YEREL
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış