20 Nisan 2024
  • Bursa12°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

YÜZLERCE EMEKLİYİ DOLANDIRDILAR

Bursa'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde operasyon

Yüzlerce emekliyi dolandırdılar

02 Aralık 2019 Pazartesi 12:13

Bursa'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde emeklileri dolandırarak, 5 milyon liralık vurgun yapan çete üyeleri yakalandı.

Bursa haber...

Bursa'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde emeklileri dolandırarak 5 milyon liralık  vurgun yapan bir çete ortaya çıkartıldı. Polis, teknik ve fiziki takip sonucu belirlediği 85 şüpheliden büyük bölümünü eş zamanlı operasyonla yakaladı. Dolandırıcıların, emeklilerin güvenini kazanarak icra müdürlüklerinde ‘Maaşımın tamamı kesilebilir’ diye imza attırdıktan bir süre sonra icra işlemi başlattığı öğrenildi.

İstanbul Emniyetine bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyon, birçok emeklinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dolandırıldıklarını ihbarı üzerine başlatıldı. Mali polis dolandırıcılık çetesinin, kredi ihtiyacı olan emeklileri ticari faaliyet görünümünde tefecilikle dolandırdıklarını belirledi. Yapılan detaylı araştırmada yaklaşık bin emeklinin çete kurbanı olduğu anlaşıldı. Çetenin 1 buçuk yılda 5 milyon lira vurgun yaptıkları tespit edildi.

SOSYAL MEDYA VE GAZETE İLANI

İddiaya göre, şebeke üyeleri, sosyal medya ve gazetelere ‘Emeklilere kredi', ‘Kolay kredi' diye ilan verdi. İlandaki numaraları arayanlar şebekenin çağrı merkezlerine yönlendirildi. Görüşme yapan emekliler İstanbul'a davet edildi. Daveti kabul eden kişiler, Alibeyköy ve Esenler'de karşılanarak servis araçlarına bindirildi. Dolandırıcılar, emeklileri Beylikdüzü ve Şişli'deki ofislere götürdü. Ancak daha öncesinde, güven kazanmak için kafe ve restoranlarda ikramda bulunuldu.

MAAŞ İCRASI İÇİN TAAHHÜT

Şebeke üyeleri güven sağladıktan sonra, kredi için fiyatı yüksek olan cep telefon satışı yapıyormuş gibi fatura kesti. Emeklilere, maaşlarının 12 katı kadar senet imzalatıldı. Ardından, Çağlayan ve Bakırköy'deki İcra müdürlüklerine götürülen emeklilere, “Maaşımın tamamı kesilebilir” diye taahhütname imzalatıldı.

Şebekenin bu aşamanın ardından emeklilere komisyon ve avukat kesintisi adıyla az miktarda para verdiği, ardından icra takibi başlattığı belirtildi. Borçlarını kapatmak için, çocuğunu evlendirmek ya da farklı ihtiyacını karşılamak için kredi almak umuduyla İstanbul'a gelen bazı mağdura dolandırıcıların sadece yol parası verdiği öne sürüldü.

KAMERA KAYDI YAPMIŞLAR

Polisin tespitine göre hileli işlem yapan şebeke üyeleri, kendilerini yargıdan kurtarmak için de kendilerince kurnazlık yaptılar Emeklilere para verildiği sırada kamera kaydı yapıldı. Ancak şikayetçi olan emeklilerin, maaşlarındaki para kesinti miktarından haberdar olmadığı, vaadedilenden çok az para aldıkları, fatura kesilen telefonların kendilerine verilmediğini söyledikleri belirtildi.

5 MİLYONLUK VURGUN

Araştırmada 900 emeklinin şikayetçi olduğu belirlenirken şebekenin dolandırdığı sayının çok daha fazla olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. Şebekenin 1 buçuk yılda 5 milyon lira vurgununu tespit eden ekipler, teknik ve fiziki takip çalışmalarında 85 şüpheliyi belirlendi.

12 İLDE EŞ ZAMANLI BASKIN

Polis İstanbul merkezli operasyonda Muğla, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Edirne, Adıyaman, Balıkesir, Konya, Zonguldak, Kırklareli, Kocaeli ve Denizli'de teknik ve fiziki takip sonucu belirlenen çete üyelerine eş zamanlı operasyon yaptı.

SORGU İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Çok sayıda polisin yer aldığı operasyonda şüpheliler tek tek yakalandı. İstanbul'da gözaltına alınan çete şüphelileri Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Şüpheliler hakkında “Örgütlü suç kapsamında tefecilik, nitelikli dolandırıcılık ve bankacılık kanununa muhalefet” suçlarından sorgulanacağı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet