UZMANLARDAN, MIS-C HASTALIĞI UYARISI
COVID-19 geçiren çocuklar, 3-4 hafta sonra doktor kontrolünden geçirilmeli...

07 Nisan 2021 Çarşamba 15:14
Bursa Tabip Odası Sağlık Gündemi Podcasti 13. Bölümünün konukları Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu ve Uzm. Dr. Cansu Turan oldu.
Uzm. Dr. Cansu Turan, Prof. Dr. Hacımustafaoğlu’na COVID-19’un çocuklardaki etkilerine dair merak edilenleri sordu.
Mustafa Hacımustafaoğlu, COVID-19 geçiren çocuklarda ortaya çıkan MIS-C hastalığı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu hastalığın çocuklarda erişkinlerden daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, MIS-C’nin COVID geçiren çocuklarda 3-4 hafta, bazen daha kısa sürede de ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurguladı.
ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİSİ MÜMKÜN
MIS-C’nin ağır seyredebileceğini sözlerine ekleyen Hacımustafaoğlu şöyle devam etti: “Bu ciddi bir hastalık. Vücutta değişik yerlerdeki iltihabın güçlü bir şekilde tetiklendiği hiper enflamatuar sendrom olarak tanımlıyoruz. Yoğun bakım şartları gerektirebilen bir hastalıktır. Kalp, böbrek, akciğer yetmezliklerine sebep olabiliyor. Kawasaki hastalığına benzer bulgularla ortaya çıkabiliyor. Erken teşhisle tedavisi ise mümkün. Tedaviye erken evrede başlanmadığı takdirde ölümcül seyredebilir.”
KOVİD GEÇİREN ÇOCUKLAR KONTROLDEN GEÇİRİLMELİ
Aileleri MIS-C konusunda uyaran Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu şu tavsiyelerde bulundu: “COVID-19 geçirdikten ve bulguları düzeldikten sonra veya uzun sürdüğü bir dönemde yeniden başlayan ateş, çarpıntı, öksürük, döküntü, ishal ve diğer hastalık bulguları varsa hemen doktora getirilmesini tavsiye ediyoruz. Böyle bir durumda erken tedavi ileriye dönük ağır hasarların ve ölümün engellenmesi için büyük önem taşıyor. COVID-19 geçiren çocukların 3-4 hafta kadar sonra doktor kontrolünden geçirilmeleri önem arz ediyor.”
ÇOCUKLAR DA AŞILANMALI AMA ÜRETİM YETERLİ DEĞİL
Toplumsal korunma sağlanması için kaç kişinin aşılanması gerektiği konusuna açıklık getiren Hacımustafaoğlu, bunun hastalığın yayılma hızıyla birebir ilişkili olduğunu dile getirdi. “Kızamık çok bulaşıcıdır. Bulaştırma hızı 16-18 gibi yüksek değerlerdedir. Bu yüzden Kızamığın yayılmasını durdurmak için toplumun yüzde 90-95’inin aşılamak gerekir. COVID-19’un bulaştırma hızı ise daha düşüktür. 1,5-5 arasında bir değere sahip. COVID-19’un toplumda yayılmasının engellenmesi için o toplumun yüzde 70-80’inin aşılanması gerekiyor. Hem çocuk hem erişkinlerin aşılanması gerekiyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, bugünkü durumda ise Dünya’daki aşı üretiminin bütün insanların yüzde 70’ini aşılamaya yetecek düzeyde olmadığını hatırlattı.
Hacımustafaoğlu şöyle devam etti: “Bu yüzden riskli grupları öncelikle aşılamak gerekiyor. Bu grupları aşıladıktan sonra çocuklara sıra gelecektir. Çocuklar da dahil olmak üzere toplumun yüzde 70-80’ini aşılanmadığı sürece bu hastalığın önüne geçemeyiz. Aşı var ise evet çocukları aşılayalım. Ama çocuklara gelecek kadar aşı şu anda yok. Çocuklardan önce daha çok risk taşıyan grupları aşılamak daha öncelikli olmalı.”
ÖNLEMLER EN ÜST DÜZEYDE ALINMALI
Eğitim vazgeçilemeyecek kadar önemlidir diyen Hacımustafaoğlu, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinin COVID-19’un en yüksek salgın döneminde bile ‘çocukları ne yapalım da okula gönderelim’ düşüncesinde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, “COVID-19 erişkinlerde daha fazla görülür demiştik. Bebekler ve küçük çocuklar hastalıktan daha az etkilenir. Ama tersine eğitimden alınacak yarar çocuk ne kadar küçükse o kadar fazladır” ifadelerini kullanırken, bütün gelişmiş ülkelerin yüz yüze eğitim şartlarını oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.
EĞİTİM TAVİZ VERİLEMEYECEK KADAR ÖNEMLİ
Hacımustafaoğlu, okulların en azından okul öncesi ve ilkokul düzeyinde açık kalması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: “Kişisel kanaatimce eğitim taviz verilemeyecek kadar önemli bir durumdur. Bu nedenle hem Sağlık Bakanlığı, hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem illerde valilikler, Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlükleri tüm okullarda yüz yüze eğitimi idame ettirecek önlemleri en üst düzeyde alması ve yüz yüze eğitimin teşvik edilmesi gerekmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış