18 Nisan 2024
  • Bursa15°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Küresel piyasada FED bekleniyor

Dolar yükselişe geçti

15 Haziran 2021 Salı 12:08

Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin olumlu beklentilerle 8,88'lik zirveden 8,28'e kadar gerileyen dolar/TL'de bugün 8,56 seviyesi görüldü. Euro/TL ise 10,40'a yaklaştı.

Dolar/TL, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dünkü görüşmesi sonrası haftanın en düşük seviyelerinden yönünü sınırlı yukarı çevirerek güne 8,45 seviyesinde başladıktan sonra 8,56’yı gördü.

Haziran ayı başında 8.88 ile tarihi zirvesini test etmesinin ardından dolardaki zayıf seyir ve ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeye yönelik iyimser beklentilerle dolar/TL 8.2865’e kadar gerilemişti. Bu seviyeler kalıcı olmadı.

‘OLUMLU DEDİLER AMA İPUCU VERMEDİLER’

Erdoğan ve Biden, dün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmeyi pozitif ve verimli olarak niteledi ancak ilişkilerdeki sorunları nasıl aşacaklarına dair ipucu vermedi.

Sorunlu ilişkilere sahip iki ülkenin liderleri Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasının neredeyse altı ay ardından ilk defa dün NATO zirvesi esnasında yüz yüze görüştü.

Biden görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Büyük bölümü baş başa olmak üzere olumlu ve verimli bir görüşme geçirdik… Heyetlerimiz görüşmeleri sürdürecek. Türkiye ile ABD arasında mesafe kat edeceğimize güveniyorum” dedi.

Erdoğan ayrıca düzenlediği basın toplantısında görüşmeyi “son derece yararlı ve samimi” olarak niteledi ve “karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliği döneminin başlaması noktasında güçlü bir iradenin olduğunu görüyorum” dedi.

Erdoğan, Biden ile görüşmesine Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı ve bu nedenle F-35 programından fiilen çıkarıldığı S-400 füzelerini de ele aldıklarını ve konunun dışişleri ve savunma bakanları nezdinde izleneceğini ifade etti.

KUR 8,30’UN ALTINI GÖRMÜŞTÜ

Haziran başında 8.88, geçen hafta başında 8.70’e yakın seviyelerde olan dolar/TL bu hafta en düşük 8.2865’e kadar gerilemişti. Bu düşüşte belirleyici dünkü görüşmeye dair olumlu beklentilerdi. Ancak kur ABD Türkiye görüşmesinden kısa vadede S-400 başta olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlara bugün itibarıyla belirgin bir çözüm getirmeyeceğinin anlaşılmasıyla yükselişe geçti.

Güne 10,25 seviyelerinde başlayan euro/TL’de de 10,39 seviyesi görüldü.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar/TL 8.3’ün altına düştüğündeki beklenti S-400 sorununa NATO zirvesinde çözüm bulunacağı beklentisine dayanıyordu. Açıkçası piyasanın tamamında bu beklenti hakim değildi. Bizim beklentimiz diyalog kanallarının açık tutulacağı ve sorunların öteleneceği çözüme çalışılacağı yönündeydi. Ki şu an gerçekleşme bu yönde. Bu nedenle 8.28’li seviyeler yerine 8.5’e yakın seviyelerde işlem görüyoruz” dedi.

KÜRESEL PİYASADA FED BEKLENİYOR

Asya borsaları Wall Street’i takip ederek yükselişle açılsa da yatırımcılar gözünü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası toplantısına çevirdi. Yatırımcılar Fed’in para politikası görünümünde değişiklik sinyali verip vermeyeceğini izleyecekler.

Fed’in bugün başlayıp iki gün sürecek toplantısı öncesinde dolar son bir ayın en yüksek seviyesi yakınlarında seyretti. Önceki aylarda dolar sert değer kayıpları yaşamıştı. Ancak yatırımcılar Fed’in doların değerinin düşmesine neden olan destek imkanlarını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik ipuçları görmek için Fed toplantısını yakından takip edecekler.

Fed yetkilileri, başta başkan Jerome Powell olmak üzere, artan enflasyon baskılarının geçici olduğunu ve aşırı gevşek para politikasının bir süre daha uygulamada kalacağını vurguladılar. Ancak son dönemde açıklanan veriler salgın yasaklarının kaldırılmasından sonra oluşan enflasyon baskısının para politikasında erken bir sıkılaşmaya yol açabileceği yönünde endişe yarattı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi