20 Nisan 2024
  • Bursa12°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

COVİD SONRASI TOPARLANMA İKLİM İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Enerji kullanımı düştü

Covid sonrası toparlanma iklim için sürdürülebilir değil

22 Nisan 2021 Perşembe 15:10

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) enerji kullanımı nedeniyle dünya genelinde çevreye yayılan karbon emisyonunun bu yıl yaklaşık %5 yükseleceğini, salgınının ardından yaşanan ekonomik toparlanmanın iklim için sürdürülebilir olmayacağına işaret etti.

IEA, 2021 Küresel Enerji Değerlendirmesi raporunda karbondioksit emisyonunun 2020 seviyesine kıyasla 1.5 milyar ton artarak 33 milyar tona yükseleceği tahmininde bulunurken, bu artış 10 yılı aşkın en büyük artış olacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, “Bu, COVID krizinin ardından ekonomik toparlanmanın iklim için hiç de sürdürülebilir olmadığına dair vahim bir uyarı” ifadelerini kullandı.

KÖMÜR KULLANIMI ASYA’DA ARTTI

Birol, bu yıl yaşanacak artışın enerji sektöründe kömür kullanımının yeniden artmasından kaynaklanabileceğini eklerken, rapora göre kömür kullanımı özellikle Asya’da artmış olacak.

Hükümetler, bu nedenle iklim değişikliği üzerine harekete geçmek için daha fazla baskı hissedebilirler. ABD Başkanı Joe Biden, İskoçya’da bu yıl düzenlenecek iklim değişikliği konferansından önce durumu görüşmek için bu hafta bazı dünya liderleriyle internet üzerinden bir zirve gerçekleştirecek.

ENERJİ KULLANIMI YÜZDE 5.8 DÜŞTÜ

Enerji kullanımından çevreye yayılan karbon emisyonu 2019’da 33.4 milyar tonla zirveyi görmesinin ardından corona virüsü salgının enerji kullanımını azaltmasıyla geçen yıl %5.8 düşerek 31.5 milyar tona gerilemişti.

Rapora göre küresel enerji talebinin gelişmekte olan ülkeler öncülüğünde 2021’de %4.6 artarak 2019 seviyesinin üstüne çıması bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem