18 Nisan 2024
  • Bursa17°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara15°C

BTO HAKLI BULUNDU

Bursa Tabip Odası'nın başvurusu, Basın Yüksek Kurulu tarafından haklı bulundu...

BTO haklı bulundu

09 Nisan 2021 Cuma 15:51

Bursa Tabip Odası'nın (BTO), Mustafa Yalçın'ın intihar haberinin ele alınışı hakkında yaptığı başvuru Basın Yüksek Kurulu tarafından haklı bulundu.

BTO Yönetim Kurulu'nun konu hakkındaki açıklaması şöyle:

"16 Şubat 2021 tarihinde hepimizi derin bir üzüntüye boğan olayda Mustafa Yalçın’ın intihar ettiğini öğrendik. Sonraki günlerde bazı basın-yayın organlarında haberin ele alınış tarzı ise üzüntümüzü artırdı.
Bursa Tabip Odası olarak ilimizde gerçekleşen bu elim olayın ardından haberi, intiharı özendirici ve Türkiye Basın Konseyi Meslek İlkeleri’ne aykırı şekilde ele alan basın kuruluşları hakkında Basın Yüksek Kurulu’na başvuruda bulunduk.


Başvurumuzda, haberlerde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği vurgulanarak, “Merhum meslektaşımızın nasıl intihar ettiğinin detayları anlatılmış ve fotoğraf kullanılmıştır. Geride bıraktığı mektup, haber sınırlarını aşan, okuyucuyu etki altında bırakacak genişlikte verilmiştir. Etik ilkelerin göz ardı edildiği haberde ayrıca ailesi ve yakınları ile meslektaşlarını rencide edici bir üslup kullanılmıştır. Bu konuda Bursa Tabip Odası, yazılı ve görsel basına bir çağrıda bulunmuştur. Haberi bahsedilen şekilde veren basın kuruluşları hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden işlem yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerinin yer aldığı şikayetimiz Basın Yüksek Kurulu’na iletilmiştir.

Basın Konseyi’nin talebimizi haklı bulması sonucunda Hürriyet, Posta ve Şok gazetelerinde ve bu kurumlara ait internet sitelerinde ilgili haberler kaldırılmıştır.Bu vesileyle yazılı ve görsel basına çağrımızı tekrarlıyoruz.

Medyada hakim olan popülizm ve ticari kaygılar, gazetecilik etik ilkelerinin geri plana atılmasına sebep olmakta, bu da sorumsuz yayın anlayışının görsel ve yazılı medyada sıklıkla görülmesine neden olmaktadır. Ticarileşmenin yanında, ilk önce yayınlamak adına haberlerin yeterince süzgeçten, denetimden geçirilmemesi de bu yayınların halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkisinin artmasına sebep olmaktadır.
Bursa Tabip Odası olarak halk sağlığının korunması için görsel ve yazılı medyadan, intihar haberlerini halka ulaştırırken daha özenli davranılmasını istiyoruz. İntihar eylemini yücelten ifadelerden, olayın dramatik bir kurgu içinde sunulmasından kararlılıkla kaçınılmalıdır. Yerel ve ulusal medyayı sorumlu yayıncılık ilkelerine uymaya davet ediyoruz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa