28 Mart 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

10 LİRAYA ALIP 50 LİRAYA SATIYORLAR

Balık ucuza alınıyor, 4-5 kat pahalı satılıyor, tezgah aracıların elinde

10 liraya alıp 50 liraya satıyorlar

11 Ekim 2021 Pazartesi 10:55

Türkiye genelinde bir çok üründe olduğu gibi balıkta da bu işin emeğini çekenlerden 4 liraya alınan balıklar 30-35 liraya 10 ile 20 lira arasında alınan balıklar ise 50 ile 80 TL arasında tezgahlarda vatandaşa satılıyor. Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın,"20 liraya aldıkları balığı 60-80 liraya satıyorlar, vatandaşa yansımıyor, şimdi bu da mı devletin suçu kabzımalların elinde, yazıktır, günahtır" diyerek tepki gösterdi.


Ülke genelinde bir çok üründe olduğu gibi balıkta, aynı şekilde denizden tezgaha ulaşmasında aracılar yer alıyor. Bu nedenle balık vatandaşa 4-5 kat fazla fiyata ulaşıyor. Sezonun açılmasının ardından evlerinin yüzünü görmeyi unutan balıkçılar sabah gün doğmadan yola çıkarak ertesi gün avlarını yapıp dönüşe geçiyor. Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan balıkçı barınağında da büyük ve küçüklü teknelerle açılan balıkçılar yoğun emek vererek kazanç sağlamaya çalışıyor. Trol balıkçılığıyla uğraşan Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın'da, sektör de yaşanan sıkıntıları dile getirerek aracılar nedeniyle vatandaşın ucuz balık yiyemediğini kaydetti.

Hem masraflı hem de zahmetli bir sektörde çalıştıklarını aktaran Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, "Balığımız para etmiyor. Yani bizden balığı 10 liraya alıyorlar, 50 liraya satıyorlar. 20 liraya alıyorlar 70 liraya 80 liraya tezgahta satıyorlar. Bizden keserbaş barbunu 45 liraya alışları var, tezgahta 120 lira, 150 lira arasında satışı var. Büyük marketler de örnekleri var. Bize 4 lira balığın kilosunu yazıyorlar. Kubbes 4 lira, 4 liraya balık olur mu, oluyor. Vatandaşa yansısın, vatandaşa yansımıyor" dedi.

"Balığı ucuza alıp, pahalı satıyorlar"


Mazotun pahalı olduğuna dikkat çeken Başkan Sakın, "Günlük bu teknenin 5 bin lira masrafı var. 5 tane çalışan eleman var. Biz bu balık piyasası ile nasıl para kazanacağız, nasıl borç ödeyeceğiz. Biz istiyoruz ki devletimizin en kısa zamanda bu işlere el atsın. Bakın şuanda her çeşit balık var. Ağın içinde karidesimiz var, çimçim karidesimiz, barbunya, keserbaş, mercan, istavrit, kolyoz dediğimiz balıkların hepsi var. Biz bu balıkları sahile götürdüğümüz zaman istiyoruz ki bizim halkımız vatandaşımız ucuz balık yesin. Bizden balığı ucuza alıyorlar, pahalı satıyorlar" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem